Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Shakshuka - Sådan laver du den israelske æggeret

Foto: Mikkel Russel

Shakshuka: Sådan laver du den lækre, israelske æggeret

Vi er hele tiden på udkig efter nye måder at lave æg på, og det er du sikkert også. Shakshuka er en af de mest potente, vi er stødt på.

Antal personer:

2 personer

Ingredienser

Shakshuka

  • 1 spsk spidskommenfrø
  • 1 dl olivenolie
  • 1 stort løg i tynde strimler
  • 1 rød peber og
  • 1 gul peber i strimler
  • 2 spsk muscovado- eller rørsukker
  • 2 laurbærblade
  • 4 stilke timian
  • ¼ bundt bredbladet persille
  • ¼ bundt koriander
  • 4 store, modne tomater
  • Chili efter smag
  • 1 dl vand
  • 4 æg

En lille salt salat

  • 100 gram feta
  • 50 gram syltede majroer
  • En knivspids saltet citron (både citroner og majroer fås hos velassorterede arabiske grønthandlere)
  • 5 gram ristede sesamfrø
  • Koriander
  • 1 tsk olivenolie

Sådan gør du

En mand, der er træt af at spise æg, er en mand, der er træt af livet. Det ydmyge hønseprodukt har så mange anvendelsesmuligheder, at man kan bruge et helt liv på at udforske dem. 

En af de mere populære på disse års internationale morgenmads­scene er shak­shuka’en, en jødisk specialitet, hvor æggene tilberedes i en heftig tomatsovs. Retten er til den meget mættende side, men samtidig lækker aromatisk. Og den er dejligt let at lave. Denne opskrift er inspireret af den israelsk-britiske kogebogs-stjerne Yotam Ottolenghi.

Shakshuka

  1. Rist spidskommenfrøene i en bred pande, indtil de dufter kraftigt. Tilsæt olien, peberfrugterne og løget, og svits det ved middel varme i 5-10 minutter, indtil de er godt brunet af. Tilsæt den eventuelle chili og de hakkede krydderurter (gem en lille smule koriander til at pynte retten med), og svits videre 1-2 minutter.
  2. Hak tomaterne, og tilsæt dem sammen med vandet. Kog igennem ved lav varme i cirka 15 minutter, indtil saucen har en tæt og cremet konsistens.
  3. Smag til med salt og peber,
  4. Fjern laurbærbladene og lav fire fordybninger i saucen.
  5. Slå æggene ud i fordybningerne, drys dem med salt, læg låg på, og lad det simre ved laveste varme i cirka 10 minutter, indtil æggehviden er gennemtilberedt.
  6. Drys med koriander, og servér i stegepanden.

Kært barn

KÆRT BARN
Schakshuka, shakshuka, shakshoka, shakshouka. Retten med de mange stavemåder er en specialitet i det jødiske køkken, men menes at stamme fra Ægypten, Algeriet og Tunesien, hvorfra nordafrikanske jøder skulle have taget retten med til Israel. I dag er den mellemøstlige æggeret populær mange steder, ikke mindst i New York. Madmagasinet Eater gav fornylig sit bud på 17 superbe shakshukaer i NYC.

En lille salt salat

Det skal der i:

100 gram feta
50 gram syltede majroer
En knivspids saltet citron (både citroner og majroer fås hos velassorterede arabiske grønthandlere)
5 gram ristede sesamfrø
Koriander
1 tsk olivenolie

Sådan gør du:

1. Bland alle ingredienserne.
2. Anret og servér.

LÆS OGSÅ: Sådan skal den skæres del II: Se i videoen, hvordan du laver svinekoteletter med parmesan og rucola

LÆS OGSÅ: Opskrift: Gazpacho med muslinger

LÆS OGSÅ: Opskrift: Baconmayonnaise på avocadomad med syltet løg og urter