Lige præcis hér slutter ungdommen. Fyrrerne. Den alder, der for mange er forbundet med vom, vigende hårgrænse og dalende virilitet. Men sådan er det slet ikke længere.

Vi har bedt tre modne mænd om ridse alle fordelene ved at runde det skarpe hjørne op. Til at give alderen (og tilværelsen) perspektiv kommer her komikeren Carsten Eskelund, manuskriptforfatter og restauratør Adam Price og tegner og filminstruktør Anders Morgenthaler

1. Du har råd til at købe de ting, du ikke havde i dine 30’ere

Anders Morgenthaler:

”Der er desværre så den ulempe, at jeg ikke længere kan komme ind og ud af en Porsche uden at lave lyde, der minder om en ko fanget i kviksand.”

2. Det er de små nydelser

Carsten Eskelund:

”Jeg har lyst til at drikke en øl hver dag. Jeg ved ikke, om det er en decideret fordel, men det er sådan, jeg har det. Gerne mens jeg laver mad.”

3. Man bliver bedre til at sige både ’Ja’ og ’Nej’

Adam Price:

”Helt personligt oplever jeg den positive udfordring, at der er mere arbejde, flere muligheder og tilbud, end jeg kan overkomme. Det er selvfølgelig et luksusproblem, men det udfordrer min ansvarlighed.

Jeg er gradvist blevet bedre til at bruge ordet ’nej’, hvilket var sværere, da man var yngre. Jeg synes, alderen og erfaringen gør det nemmere at være klarere i mælet - både i forhold til et ja og et nej.

Man har ikke lyst til at gøre noget halvt, fordi pointene tæller på en anden måde i 40’erne. Man kan ikke undskylde sig på samme måde. Valgene er på den måde blevet lettere at træffe. Både fordi du ved mere om hvad du er i stand til, og hvad du går glip af.

4. Du er mere ligeglad med, hvad folk tænker

Anders Morgenthaler:

”Mest fordi jeg alligevel ikke kan genkende folk eller huske deres navne. Thank you dementia in the making.”

Anders Morgenthaler

5. Jeg har indset, at jeg højst sandsynligt dør en dag.

Carsten Eskelund:

”Tiden er så knap. Derfor er der også grund til mistanke, når politikere, efter terrorangreb, fortæller os, at vi skal blive ved med at leve, som vi altid har gjort. Skal vi det?

Eller skal vi hele tiden overveje, om vi lever i overensstemmelse med vores ønsker, vores potentiale, vores sande natur og så handle derefter?

Min far var eksempelvis i banken i forbindelse med en skilsmisse, og de regnede ud, at han har råd til at leve til og med 2028.
’2028’ bruger han nu som kode til sin iPad. Det er altså ikke dumt, Inden man klikker på noget, lige at stille sig selv spørgsmålet; Har jeg reelt tid til det her?

6. Man bekymrer sig mindre

Adam Price:

”Som forfatter er jeg i realiteten freelancer. Jeg ved ikke nødvendigvis, hvad jeg tjener om et eller to år. Jeg synes uforudsigeligheden er en gave. Og jeg synes, man skal gøre den til et princip i tilværelsen.

Ikke mindst i 40erne, hvor vi kan have en tendens til at pakke os ind i faste ritualer og alle tænkelige forsikringer og pensionsopsparinger. Naturligvis skal man passe på sig selv og sin familie, men man skal fandeme også huske, at der alligevel ikke er noget, der er sikkert.

Jeg synes, jeg tager den grundtanke til mig på en meget mere ubekymret måde i mine 40’ere. Det skønne ved at have rundet nogle af de skarpe hjørner og regulært slået sig på livet er også, at jeg i hvert fald bider mindre negle over, hvad der sker i morgen.

Jeg har haft op- og nedture, men jeg ved også, at hvis jeg har været helt nede og bide i græsset og er kommet ovenpå igen – så kan jeg sgu da gøre det igen! Tilværelsen er jo netop interessant, fordi den byder på både tæsk og kys.

Og hvis man kan holde den værste dødsangst på afstand, så er der også noget sandt og fint i at acceptere, at man er over den statistiske midte på livet, og at der nok er løbet mere sand igennem glasset, end det man har tilbage. Derfor skal man lade være med at bekymre sig – men sørge for hver sandskorn tæller.”

7. Du er gammel nok til at huske EM-guldet i 1992, men ung nok til at huske, at det ikke er dit bedste ungdomsøjeblik.

Anders Morgenthaler:

”EM var fantastisk, men 92 var også året, hvor jeg faktisk kunne leve af at tegne grimme ting, andre synes var sjovt. Her er lige en wiki-info: Jeg har tegnet rigtigt mange af de animationer, hvor Skærmtrolden Hugo dør. Og det giver street cred hos mænd over fyrre.”


Carsten Eskelund

8. Mildere stemt over for sine forældre

Carsten Eskelund:

”Min mor opfostrede mig på egen hånd fra jeg var fire. Og selvom vi har haft det godt, er et mor/søn-forhold ikke ukompliceret. Vi har godt nok kunnet gå hinanden på nerverne.

Nu er der en meget større forståelse for den svære situation, hun stod i, og en accept af, at hun gør tingene på sin måde. Hun har en f. eks. en korkprop for enden af sin neglesaks af sikkerhedsmæssige hensyn, og det er lige præcis, som det skal være.”

9. Man har andre prioriteter

Adam Price:

”I denne her tid er det heldigvis ofte cool at undskylde sig med, at man ikke altid kan sidde og arbejde til midnat af den simple grund, at man gerne vil se sine børn og sin familie.

Når jeg tænker tilbage, så synes jeg ikke altid, det var sådan. Til gengæld synes jeg også, at jeg i mine 40ere har oplevet, at ’kvalitetstid’ er et ofte kunstigt begreb, der virker konstrueret som et quick-fix for stressede forældre.

Erfaringsmæssigt synes jeg faktisk, kvalitetstid ofte opstår af kvantitetstid. Når du er den, der er der for din unge og laver mad, smører madpakker og vasker op og laver lektier og putter – så opstår de særlige øjeblikke, hvor en leg eller en historie bliver magisk.”

10. Far-krop er mere moderne end nogensinde før

Anders Morgenthaler:

”Det siger medierne. Nu mangler vi bare, at alle kvinderne også indser, hvor hot og trendy den kropstype er.”

11. Jeg køber færre ting

Carsten Eskelund:

”Hver gang Claus Hjort fortæller mig, at vi skal forbruge for at få mere vækst, får jeg lyst til at købe endnu mindre. Jeg er begyndt at ligne min far på det punkt. Han blev på et tidspunkt kontaktet af elselskabet, fordi han brugte mistænkelig lidt strøm. 1000 kilowatt årligt. Det er omtrent den samme elektricitet som en undulat bruger.”

12. Du har de bedste år foran dig, hvis man skal tro Hollywood

Anders Morgenthaler:

”Hvis der altså snart kommer en bølge af film, hvor historien er centraliseret omkring hårtab, slapt kønsorgan, dårlig ånde, spontane eksemudbrud og total kiksethed.”

13. Det er blevet simplere at gå i byen

Carsten Eskelund:

”Engang skulle man altid videre. Der var aldrig godt nok der, hvor man var. Ny bar, nye mennesker. Nu er det selskabet, der er i højsædet og hvis det er godt, rejser jeg mig kun for at hente øl i en overskuelig kø eller i tilfælde af ildebrand.

14. Ens syn på perfektion ændrer sig

Adam Price:

”Jo ældre man bliver, jo mere synes jeg også, man begynder at indse, hvor fejlbarlig man selv er. Man ser det i sig selv, men det er også det, der er interessant ved andre mennesker.

Man begynder at opdage, at det uperfekte rent faktisk er det dragende. Det er menneskets fejl og mangler, de uslebne kanter, der gør os interessante og skaber vores personlighed.

Det er det uperfekte, man kan spejle sig selv i og identificere sig med. Især i vores tidsalder, hvor de sociale medier spiller sådan en stor rolle, er der en risiko for selviscenesættelse.

Og som altid vil man gerne gøre den ’karakter’, man spiller, lidt federe end man i virkeligheden er. I mine 40'ere har jeg sluttet fred med det uperfekte og oplever også, at det giver en anden sikkerhed i mange situationer.

15) Du har færre venner end i dine 30’ere, men til gengæld er I meget tættere

Anders Morgenthaler:

”Men vi er kun tætte, fordi jeg bærer rundt på lidt af deres aske i bittesmå urner i mit psyko-kiksede læderhalsbånd, hvor der også er dukket en “smart” hajtand og noget rav op.”

16. 40’erne er smørhullet mellem ung og gammel

Adam Price:

”Jeg har i denne alder opdaget, at jeg ikke har dårlig samvittighed over ikke at interessere mig for alt, der rører sig. Jeg startede for et par år siden et filmselskab, og derinde har vi et bredt aldersspektrum af mennesker, der arbejder sammen.

Det er et stort privilegium for mig at arbejde med folk fra deres tidlige 20’ere til godt op i 50’erne. Både supplerer det din egen viden enormt, og det sætter også din alder i et brugbart perspektiv.

40’erne er på mange måder smørhullet, hvor du kan favne både dem, der er yngre og dem, som er ældre end dig. Da jeg var helt ung, opfattede jeg nok folk i 40’erne som nogle gamle idioter.

Jeg tror – og håber – at den opfattelse lidt har rykket sig. Vi er heller ikke så låste i vores opfattelser af, hvad man nødvendigvis kan og skal på bestemte tidspunkter i livet. 

Men det handler meget om din egen livsindstilling. Hvis du er åben for forandringer, hilser det nye velkommen og er villig til at tage din principper op til diskussion, så sander du heller ikke så hurtigt til. Det synes jeg er fuldkommen afgørende. Du vælger faktisk selv, om du vil være en gammel idiot. Og jeg synes, man skal vælge at være noget andet.

I 40’erne er du gammel nok til at dele ud af den dyrt købte visdom, man har fået, men man er stadig ung nok til at være modtagelig overfor nye omgangsformer, teknologier og trends.”

17. Du sparer penge, når du går i byen.

Anders Morgenthaler:

”Jeg sparer allerflest penge ved slet ikke at gå i byen! Men i stedet spare alle de rare dejlige penge op på en pensionskonto, mine børn kan drikke sig i hegnet for, når jeg er død. Pointen er, pengene går stadig til sprut!

18. Mere opmærksom på egen begrænsninger

Carsten Eskelund:

”Jeg må erkende, at jeg minimum én gang dagligt, i én eller anden forbindelse, kigger mig selv i spejlet og tænker, "Du er jo en stor idiot. Hvordan havnede du dog i denne situation."

Og jeg har udviklet en sund skepsis overfor folk, der ikke virker som om, de også har det sådan. Tag nu meget liberale mennesker f. eks.; De har en tendens til at svare hurtigere, jo mere kompliceret spørgsmålet er. Det kan da umuligt være godt.”

19. Man behøver ikke vide, hvad en meme, bitmoji eller Selena Gomez er

Anders Morgenthaler:

”Selvfølgelig er det ok, jeg ikke ved, hvad de ting er. Til gengæld er der gode chancer for, at jeg har lavet en ufrivillig meme, sendt en fræk bitmoji ved en fejl til min mor og masturberet til fotos af denne hersens Selena Gomez .

20) Du sætter mere pris på livet.

Anders Morgenthaler:

”Specielt i tilfælde af en skilsmisse, der kommer der priser på ALT!”