Glem Sydeuropa: Her er seks steder at overnatte i Nordsjælland scroll-down

Glem Sydeuropa: Her er seks steder at overnatte i Nordsjælland

Om det er sommer eller vinter kan det være fristende at smide alt, hvad du har i hænderne, og rejse sydpå for at trække stikket og mærke feriefornemmelserne overtage hverdagens stress og jag. Sandheden er dog, at du slet ikke behøver at forlade Danmark for at opnå ro i sindet og saltvand på kroppen. Tag bare Sjællands nordkyst, der rummer uendeligt mange muligheder for at holde den ferie, du og dine nærmeste vil huske og tale om de næste mange år frem.


Foto: Daniel Overbeck
Livsstil
Foto: Tine Uffelmann

Fredensborg Store Kro

Af og til trænger man bare til at læne sig tilbage og blive forkælet af gode omgivelser og dygtigt personale. På Fredensborg Store Kro får du mulighed for lige netop dét. Den historiske kro, der siden 1723 har været nabo til Fredensborg Slot og dermed folk med blåt blod i årene, har været i Lise og Niels Fennets eje i snart 10 år. Med deres kyndige hånd har Store Kro gennemgået en totalrenovering, så stedets over 100 værelser står knivskarpt, men uden at miste den charme, der har været og er definerende for et af Fredensborgs varemærker. 

Book et bord på kroens bistro, der har åbent til både frokost og aftensmad, og fundér over, hvorfor at det lige netop er dig, der er så heldig at sidde der med udsigt til Daisy og familien, mens du nyder et par hvide asparges med håndpillede rejer og en sauce blanquette.

Foto: Ann Jørgensen

Det skal du opleve i nærheden

Det er næsten selvsagt, at man selvfølgelig skal slå et smut forbi Slotsparken ved  Fredensborg Slot, når man overnatter på Fredensborg Store Kro. Slottet, der har status som dronningens mest benyttede residens, blev i tidernes morgen bygget som jagtslot til Frederik 4., og det er ikke for sjov, at det ofte kaldes for Danmarks svar på Versailles. 

Foto: Tine Uffelmann

Gilleleje Badehotel

Bliver der ved lejlighed opfundet en konkurrence, der hedder ’Danmarks flotteste badehotel’, vil vi smide Gilleleje Badehotel i puljen uden at blinke. Badehotellet, der rummer 30 dobbeltværelser, ligger nemlig på en 30 meter høj skrænt  på Sjællands nordligste punkt, Gilbjerghoved, som giver en unik havudsigt – ja, du kan sågar se helt til Kullen i Sverige. Så forstår man godt, hvorfor æstetikeren over dem alle, Søren Kierkegaard, skrev et hyldestdigt til lige præcis det område: “at Gilbjerget bestandig vil være et af mine yndlingssteder….her har jeg seet, saa at sige, Verdens fremkomst.”

Det gør bestemt heller ikke noget, at Gilleleje Badehotel indeholder en spa- og wellness-afdeling, hvor du kan blandt andet kan få behandling med varme sten i den tyrkiske hamam eller tage et dampbad. Det er ren balsam for sjælen.

Foto: Tine Uffelmann

Det skal du opleve i nærheden

Søren Kierkegaard vandrede ikke kun Københavns gader tynde. Han havde også et rekreativt ophold på otte uger i Gilleleje i 1835, hvor han gik lange ture i den nordsjællandske natur. Du kan gøre ham kunsten efter med en 12 km lang vandrerute, der både inkluderer fantastisk natur og en introduktion til vores nok største filosof. Det er ikke garanteret, at du bliver en lige så dygtig tænker af den årsag, men mindre kan også gøre det. 

Foto: Tine Uffelmann

Dronningmølle æsel- og kameludlejning

Nej, du befinder dig ikke i et fatamorgana i midten af Sahara-ørkenen. Du befinder dig i Dronningmølle, hvor en af landets mest usædvanlige sovemuligheder har til huse. Her kan du nemlig sove i shelter med kig til Cassiopeia, Cepheus, Store Bjørn og de andre stjernebilleder mellem en fold af æsler på den ene side og en fold af, tro det eller ej, kameler på den anden side. 

Det er også muligt at booke en ridetur med de drøvtyggende pukkeldyr, inden du kryber til køjs, ligesom du kan være med til at fodre dem. Vi kan ikke komme i tanke om noget, der er lig det på vores breddegrader.

Tine Uffelmann

Det skal du opleve i nærheden

Dronningmølle er ikke kun eksotiske dyr og billedskøn natur. Byen huser også en kulturoplevelse i verdensklasse: Rudolph Tegners Museum & Statuepark. Det er en nærmest voldsom oplevelse at gå fra de lyngklædte bakker ind i det store museum, der indeholder 335 af billedhuggerens værker i gips, marmor og bronze. Derefter kan du med fordel smutte forbi det charmerende lille kunstmuseum Munkeruphus og få fuld plade på kunstmuseer i nærheden.

Foto: Daniel Villadsen

Garbolund vingård

Inderst inde lever der formentlig en lille vinbonde i os alle sammen. Hvem kan ikke drømme at flå teltpløkkerne op og bosætte sig i Toscana eller Provence, til man på det nærmeste gror sammen med vinstokkene? Hvad færre ved er, at man ingenlunde behøver at rejse sydpå for at få en forsmag på livet som vinbonde.

Garbolund i Helsinge producerer de vindruer til rødvin på tre forskellige druer, Rondo, Regent og Leon Millet, og til hvidvin på druerne Orion og Zalas Perle. Du kan lægge vejen forbi, ikke blot for at smage den nordsjællandsk producerede vin og spise i vinbaren, men også for at overnatte på Garbolund. Der er således både mulighed for at overnatte i det fri i telt, i tipi eller med tag over hovedet i vingårdens Pilgrimsstue, hvor der er opsat feltsenge. Så har du et sted at knalde brikker efter en veloverstået vinsmagning.

Foto: Daniel Villadsen

Det skal du opleve i nærheden

Et visit på Garbolund vil især bekomme sig vel, hvis du besøger vingården som en del af vandreruten Tisvildevejen, der går fra Esrum Kloster til Tisvildeleje. Ruten er 77 kilometer lang og går gennem store dele af Nationalparken Kongernes Nordsjælland – så kan ingen sige, at du ikke har gjort dig fortjent til et glas vin og en bid mad fra Garbolund.

Foto: Sarah Green

Lynæs Surfcenter

I Lynæs, der tidligere har befundet sig i Hundesteds lange skygge, har unge iværksættertvillinger pustet nyt liv i den gamle havneby. Byens hovedpulsåre er Lynæs Surfcenter, hvorfra solkyssede lokale dyrker vandsport i havet, mens familier fra nær og fjern drikker kaffe og spiser burgere på det hyggelige græsareal ned til vandet.

Som noget relativt nyt kan man også overnatte i Lynæs Surfcenters såkaldte surfshacks – hyggelige hytter med en overdådig udsigt, der udgør en af de absolut bedste glampingmuligheder i det nordsjællandske. Selvom om du ligger indendørs, er stjernehimlen det sidste du ser, når du falder i søvn, og havets brusen er det første, du hører, når du står op.

De populære surfschacks står desuden over for en familieforøgelse, så snart vil det være muligt at tage flere par afsted sammen.

Det skal du besøge i nærheden

En aften i en surfschack kan eventuelt kombineres med den såkaldte ”Halsnino” – en 52 kilometer lang vandrerute, der starter i Hundested og slutter i det smukke Strø Bjerge. Gennem det kuperede landskab vil man blandt andet opleve strandenge, overdrev, dybe skove og Danmarks største sø, Arresø.

Foto: Tine Uffelmann

Hillerød Camping

Hvad enten du har det store camping-kørekort eller pønser på at debutere som campist, bør du overveje at besøge Hillerød Camping. Ifølge Danish Camping Awards bliver det slet og ret ikke bedre end det – Hillerød Camping blev i 2022 kåret som landets bedste campingplads.

Bosætter man sig i campingpladsens grønne oase, befinder man sig i gåafstand fra verdensattraktionen Frederiksborg Slot med dens Barokhave og Slotssø. Det er både muligt at medbringe egen campingvogn eller telt, mens Hillerød Camping også selv udlejer 17 hytter med høj grad af komfort og indretning i tre forskellige størrelser samt  campingvogne, man kan leje. På campingpladsen er der aktiviteter både til børn og voksne, lige fra en hyggelig legeplads til en stor tv- og spisestue.

 

Foto: Fredensborg Drone Service

Det skal du opleve i nærheden

Lægger man vejen forbi Hillerød Camping, kan det anbefales at hoppe på den tohjulede jernhest og opleve Parforce Cykelrute 110. Over 13 kilometer cykler man igennem Store Dyrehave, der er på UNESCO's verdensarvsliste. Man kommer blandt andet forbi Kongevejene, der blev anlagt af Frederik II og kun måtte benyttes af kongen indtil 1790. Turens højdepunkt er Kongestjernen, der er center for et nøje udregnet vejsystem til royal parforcejagt, hvorfra otte velbevarede jagveje stråler ud fra stjernen.

Se, hvad vi ellers skriver om: