Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Møbeldesigner: ”Din boligindretning indikerer, hvem du er”

Foto: SOFACOMPANY Rå farver og bæredygtige løsninger: Hos møbelvirksomheden SOFACOMPANY er der fokus på, hvordan du kan skabe et langtidsholdbart og personligt hjem.

Møbeldesigner: ”Din boligindretning indikerer, hvem du er”

Indenfor de sidste 10 år er vi begyndt at flashe vores bolig i højere grad – vores indretning siger nemlig ikke blot noget om smag, men også om hvem vi er som personer.

I bund og grund er de fleste af os mainstream, for indretning følger med strømninger i samfundet – den lader sig påvirke af mode, politik og andre samfundsmæssige begivenheder, som giver anledning til reaktion og handling. Alligevel præger din personlige styling det indtryk, din bolig sender. Få her chefdesigner Line Nevers Krabbenhøfts gennemgang af 10’ernes dominerende tendenser samt hvad, der kommer til at fylde i vores mindset, når boligen skal indrettes i indeværende årti.

Fra retro til rå natur

Line Nevers Krabbenhøft er chefdesigner hos det danske succesbrand, Sofacompany, der i den grad har haft vind i sejlene på grund af deres evne til at have fingeren på pulsen uden at lade sig rive med af flygtige trends. Men hvilken stil og hvilket udtryk har været dominerende i vores bolig, og hvad kommer til at være fremherskende de næste år? Det får du svaret på her.

Ser man tilbage på den første halvdel af 10’erne var det blandt andet 50’er æstetikken, der fyldte på boligfronten. Vi havde stivere sofaer med skrå, vinklede ben. Omkring 2014-15 blev den retrospektive tendens erstattet af det mere voluminøse og glamourøse. Især materialer som velour og messing og mørkere farvetoner rykkede ind i vores boliger.

Tendensen med de voluminøse møbler fortsætter ind i dette spritnye årti – om end med et lidt andet udtryk, end hvad vi tidligere har set, fortæller Line Nevers Krabbenhøft:

Vi sidder ikke længere i vores møbler – vi slænger, flyder og lægger os i dem. Det ses tydeligt i det formmæssige udtryk, hvor sofaer fx er blevet både dybere, lavere og blødere. Hvad angår farver bevæger vi os væk fra det mørke, som i stedet erstattes af en mere naturlig farveskala, fx brunlige nuancer som sand, off white, beige og camel samt lysere grålige farver inspireret af strandens sten.

Intelligente materialer

I takt med at virksomheder bliver dygtigere og dygtigere til at tænke i bæredygtighed og intelligente materialer, er det ikke blot noget, der fylder i den offentlige debat, men i lige så høj grad i vores indretning, forklarer Line Nevers Krabbenhøft:

Genanvendeligt polyester har vi efterhånden set i en del år. Det nye i forhold til den tendens er, at hvor det tidligere gerne måtte referere til, at tekstilet fx var lavet af gamle plastikflasker, skal det nu ligne naturlige materialer. Genanvendeligt polyester må altså gerne ligne hør, kanvas eller bomuld.”

Desuden peger Line Nevers Krabbenhøft på, at flere og flere innovative og bæredygtige materialer vil blive anvendt i vores tekstiler fremover, fx majs, svampe og mos.

Hos Sofacompany er vi ikke first movers i selve udviklingen af naturlige tekstiler, men når først de er gennemtestet, og vi ved, de er slidstærke, så prioriterer vi at tænke nye materialer ind i vores designsortiment. Bæredygtighed er en kerneværdi, vi hverken vil – eller kan komme uden om.

Boligindretning afspejler dit værdisæt

For Line Nevers Krabbenhøft handler dét at designe møbler helt grundlæggende om en sociologisk interesse i, hvem vi er som individer, og hvem vi er som samfund. Selv bruger hun meget tid på at følge med i nyheder – hun læser aviser, magasiner, tager på messer og udstillinger, når verden altså tillader det.

Jeg holder mig konstant orienteret, så jeg kan fornemme de strømninger, der er i samfundet og kommende tendenser, der endnu ikke har fået endeligt fodfæste. Balancen mellem flygtig tendens og tidløshed er dog hårfin. Hos Sofacompany ved vi, at det bedste valg i forhold til bolig er at købe noget, der holder længe. Det kan bare nemt karambolere med manges iboendes trang til forandring.

Derfor har man hos Sofacompany blandt andet prioriteret at designe flere sofaer med løst betræk, som kunden kan udskifte i stedet for at erhverve sig en helt ny. Desuden holder brandet sig også fra at være for fanatiske i forhold til at følge de nyeste tendenser. Alle deres sofaer indeholder derfor et klassisk element – uden dog at gå på kompromis med nytænkning. F.eks. er noget af det nyeste på designfronten at skabe møbler med et skulpturelt udtryk.

Euroman_skulpturel.jpgLad indretningen tale for sig selv: Vælg et skulpturelt møbel for at give din stue ekstra personlighed og kant.

En sofa er ikke bare en flydemaskine, den er også en skulptur. Det samme gælder f.eks. også stolen i stuen – det ikke altid, du sidder særligt meget i den, fordi sofaen lokker, men om ikke andet fungerer den som en smuk skulptur. Denne tendens hænger sammen med, at vores hjem og indretning mere end nogensinde før er en identitetsmarkør, der afslører, hvad vi går op - vi vil dermed gerne udtrykke vores personlighed via den måde, vi bor.

Vi er alle temmelig mainstream

Men selvom de fleste af os higer efter det unikke – at være sin egen. Vil man se, at de fleste af os lige hinanden på overfladen, når man kigger sig selv efter i sømmene, pointerer Line Nevers Krabbenhøft:  

Det kan godt være, vi tror, at vi er meget individuelle, men de fleste af os vælger i hvert fald de store ting til boligen ret mainstream. Men fordi vi flasher vores hjem meget mere, end vi gjorde for bare 10-15 år siden, har vi behov for at indikere, hvem vi er via vores indretning.”

Line Nevers Krabbenhøft mener dog ikke, at det personlige kommer til udtryk via det konkrete produkt – det er i måden, vi lader det indgå i den resterende del af vores bolig, i båden hvorpå vi styler vores møbler:

I Sofacompany har vi fx et meget bredt udvalg, vi henvender os til rigtig mange, både i forhold til vores prisleje, men også i forhold til designsortiment. For os er det en hårfin balance at sørge for at have noget nyt og trendy, men som er gennemsyret af et design, der er langtidsholdbart, så det ikke er noget, du hurtigt bliver træt af – og det samtidig giver plads til, at den enkelt kan style møblet efter personlig smag.