4 kølige danske mænd: Det vil det sige at være cool

4 kølige danske mænd: Det vil det sige at være cool

Præcisionen. Passionen. Tøjet. Kunsten.

Mark Ronson er det. James Dean var det. Miles var det endnu mere end de to andre, og ham fyren midt på dansegulvet er det også, hvorimod din festafholdende overbo ikke er det klokken fire om morgenen, selvom hans gæster måske synes, han er det. 

Det handler om at være cool. Og selvom det hedder sig, at det er uncool at udpege cool, vil vi alligevel prøve at prøve at definere denne magiske kraft, vi alle sammen kender til, men alligevel ikke helt kan sætte ord på. Derfor har vi fået nogle af landets cooleste mænd til at hjælpe os: en restauratør, en digter og to musikere:

Leif Thingtved
56 år, indehaver af Bistro Granola samt Central Hotel og Café.Foto: Rasmus Weng Karlsen

”For tiden vil alle være kokke. Sidste år var det møbeldesignere og året før grafisk designer. Det er cool at være en nørd, der går op i noget, som ikke bliver skiftet ud med jævne mellemrum. Fx at have kælderen fuld af modeltog, som nogle har. Det er mænd, der er passionerede omkring noget, og er lykkelige over det hver torsdag aften. Det er cool at stå ved sin passion.”

”Et mad- eller designmarked mere, og så skider jeg på gulvet. Det bliver for meget af det samme. Det er for ens. Jeg vil hellere gå efter nogle andre ting end det, der er populært. Mine to tosse-steder går jeg og hygger mig med at indrette og pynte i min smag. At det så har ramt noget, andre kan lide, er kun fedt, men så absolut tilfældigt.”

LÆS OGSÅ: Morten Wammens guide til Københavns kvarterer

”For noget tid siden kom der nogle fra kommunen med en lift og satte et stort HuskMitNavn gavlmaleri op ved siden af Central. Det er sådan noget street art, og det passer slet ikke i den lille verden, jeg har skabt omkring den bygning. De kunne godt lige have spurgt først, kommunen, før de besluttede sig for at ville være en del af det.”

”Jeg går ikke særligt meget op i mit tøj. Det er i øvrigt min kone, der køber det til mig. Mit hår har siddet på den samme lidt rockabilly light-agtige måde de sidste 30 år.”

”Det er ærgerligt, at det er så svært at drive restaurant og butik, og at det er så dyrt. Det kommer til at gå op i kroner og ører. Det handler om at skabe koncepter, så du kan åbne syv steder, der er nøjagtigt ens, og det er synd.”

”For mig er de mest uncool typer, dem der prøver at være cool. Dem med et stort skæg og kæmpe sømandstatoveringer, der ikke kan lappe en cykel. Dem er jeg godt træt af. De påtager sig en rolle, de ikke kan leve op til, fordi det er cool. Det synes jeg ikke, det er.”

”Jeg synes, at den cooleste fyr er den tykke Fætter Bent, der løsner slipset og svinger damerne rundt på dansegulvet, mens han tapsveder og ser dum ud. Alle mændene griner af ham, men ikke indvendigt. Der ville de ønske, de var ham.”

Steffen Westmark
33 år, forsanger og guitarist i The Blue Van og solomusiker.


Foto: Andreas Raun 

”Jeg voksede op i Nordjylland, hvor eurodancemusikere som Whigfield og Me&My var populære på det tidspunkt. Mine venner og jeg kunne bedre lide Jimi Hendrix og The Who. Whigfield sang om at more sig lørdag aften, men The Who sang om det, der foregik i vores hoveder. Og så stod vores idoler også i kontrast til H2O-sandaler og sæt fra Puma. De var velklædte, farverige og spraglede, og alt som var eksotisk og nærmest uopnåeligt for os dengang.”

”X Factor er et misbrugt udtryk, på grund af de dér åndssvage tv-programmer, men det er lige præcis, hvad jeg leder efter i musik. Musik er cool. Noget mere end andet. Coolest er det med den udefinerbare lyd, feel eller kvalitet, der får musikken til at stille sig ved siden af alt andet.”

LÆS OGSÅ: Sådan køber du en brugt bil

”Musik er også cool, fordi det er cool at udtrykke sig. Der er selvfølgelig også uncool måder at udtrykke sig på, for eksempel hvis man laver tre opdateringer på Facebook, hver gang man har givet en mønt til en hjemløs. Så er man da i ubalance. Det kan også være, at det bare er det nordjyske, der spiller ind. Jeg synes i hvert fald, at underspillet cool råber højest.”

”Det kan godt være, at der er nogle der siger, at det ikke er cool at gå op i, hvad man har på, fordi man bare skal hvile i sig selv uanset hvad. Men når jeg har noget på, der får mig til at føle mig som en million kroner, så jeg bare pisse ligeglad. Når jeg har tøj på, jeg ikke føler mig tilpas i, får jeg det fysisk dårligt.”

Asger Schnack
66 år, digter og forfatter.


Foto: Lars Gundersen


”Jeg var ung i en tid, hvor verden åbnede sig op. Min kammerats far havde været i New York og bragte to plader med Bob Dylan hjem – ’Freewheelin’’ og ’Another Side og Bob Dylan’. Jeg havde aldrig hørt noget lignende. Hans tekster og hans musik både bekræftede og provokerede mine tanker.”

”Den dag i dag er jeg stadig Bob Dylan fan, og jeg synes stadig, han er umådelig cool. Selvfølgelig er der perioder i hans karriere, der har været mere cool end andre, og jeg synes, han var mest cool for præcis 50 år siden. Der udgav han ’Like a Rolling Stone’, som er elektrisk, efter at han havde haft enorm succes akustisk. I stedet for at læne sig tilbage gik han imod sin egen strøm – det synes jeg er cool.”

”For to år siden udgav jeg et magasin, der hed ’Cool’, med litteratur, musik og anden kunst. Alle kunstneriske udtryk er i princippet cool. Cool betyder jo kølig, men det er ikke cool bare at være kold. Det cool skjuler en høj varme nedenunder det kolde. Det er definitionen på cool.”

LÆS OGSÅ: Om fem seks år vi det være supermoderne ikke at have nogle tatoveringer

”Den mest cool dansker, jeg har mødt, er Per Højholt (dansk digter, 1928-2004, red.), som sked på, hvordan han tog sig ud. Han gjorde bare det, han ville, og så var han ligeglad med, om det var in eller out, eller om det var comme il faut.”

”Det er i virkeligheden ret uncool at føle sig cool. Alle kan være cool, men ikke hvis man tænker på, om man er det. Er man cool, så vil man slet ikke beskæftige sig med sig selv på det niveau, men bare være ligeglad med det, og så beskæftige sig med noget vigtigere.”

Laust Sonne
40 år, trommeslager i D-A-D og solomusiker.”For 20 år siden skulle jeg spille et røvballejob på Anholt. Vi snakker et par dage, hvor mig og nogle andre skulle spille covernumre. Vi havde ikke mødt hinanden før, og det viste sig, da vi mødtes at ingen af os havde øvet os ordentligt. Vi drak os smadderstive, lavede ikke sætliste, kom alt for sent og selvfølgelig lød det ad helvede til. Der følte jeg mig seriøst uncool. Vi øvede hele næste dag for, at det ikke skulle ske igen.”

”Til dagligt kan jeg føle mig uncool, hvis jeg laver kaffe og glemmer at stille mælken tilbage i køleskabet. Det er ikke ret cool at være stresset og ikke have styr på tingene.”

LÆS OGSÅ: Nordvest er Københavns smarteste bydel om 10 år

”Steen Jørgensen (forsanger i Sort Sol, red.) er den cooleste fyr, jeg kender. Han har beholdt sin stil igennem alle de år, han har været på, og så er der det ved ham, at man kan se, han er rolig. Han er ikke til at shake. Det er også altid spændende at møde nogle, der har oplevet en ting eller to, som Steen har.”

”Det er grimt at se nogle puste sig op og prøve at være noget, de ikke er. Det viser, at man ikke har nogen selvindsigt.”

”Jeg øver mig meget, inden jeg skal ud og spille. Det er for pinligt, hvis jeg ikke kan mine ting ordentligt. Dels er der en masse mennesker, der er afhængige af, at vi alle sammen kan vores ting. Dels er der mange mennesker, der har betalt for at se mig spille.”

”Sidst, jeg følte mig virkelig cool, var efter en koncert, jeg spillede i Tyskland. Det var med mit eget projekt, som er akustisk, og der var 30 mennesker at se det, som sad en halv meter foran mig. Det var utroligt intimt og meget ærligt, for der var ingen mulighed for at tage en maske på. Det er selvfølgelig også cool at fyre den af med D-A-D foran 20.000 mennesker, men på en helt anden måde.”

LÆS OGSÅ: Er det stadig cool at ryge?

LÆS OGSÅ: 11 pomader til dit hår - Farfars hemmelige våben

LÆS OGSÅ: 10 situationer der er op ad bakke med en ven i fast parforhold

Se, hvad vi ellers skriver om: Mænd