Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Det skal en mand kunne: Holde en tale

Det skal en mand kunne: Holde en tale

Nogle frygter talen mere end døden. Her er 21 stærke råd, der kan hjælpe dig til at blive den perfekte taler.

Til en begravelse vil flertallet hellere ligge i kisten end sige et par pæne ord om den afdøde. Ja, Jerry Seinfeld sagde det meget godt. Og det er også videnskabeligt bevist. Det eneste mennesket frygter mere end døden er: At holde tale.

Men mens frygten for at holde en præsentation på jobbet eller sige et par ord til sit eget bryllup kan få tungen til at klistre til den tørre gane, er der heldigvis råd til at hente.

Vi har spurgt et par stemmetrænere, en retoriker og en af landets dyreste foredragsholdere om deres allerbedste råd. Og det viser sig, at du både kan snyde kroppen ud af den koldsvedspressende nervøsitet og forbedre din tale markant med et par lette tricks.

Vi begynder med det mest grundlæggende, hvordan din krop har det og virker, når du holder tale.

Pust nervøsiteten ud 
”Hvis du er nervøs, trækker du vejret overfladisk, så det føles som om, ilten kun er i den øverste del af lungerne. Når du trækker vejret sådan, sender du signaler til kroppen om, at du er nervøs, og så har vi den onde cirkel,” forklarer stemmetræneren.

”Når kroppen er nervøs, er der ikke plads i kroppen til, at du kan trække en masse luft ind. Hvis du prøver, vil du spænde op i halsen, bide tænderne sammen. Du kommer til at tale hurtigere, mumle mere og du vil glemme at holde pauser.” 

Det fortæller Dorte Koch, der har 16 års erfaring i kommunikationstræning af toppolitikere og erhvervsledere, er stemmetræner på Københavns teaterskole og har skrevet bogen ’Kend din stemme’. Hun giver følgende tip til at komme af med nervøsiteten:

”Mange får at vide, at man skal tage en dyb indånding, men det er faktisk forkert. Det er bedre at puste ud. Og her taler jeg ikke om et suk, men om at få al luften ud af kroppen. Det som militæret kalder at komme af med den gamle luft. Derefter tager du en dyb indånding, som skaber luft og plads i din krop. Det er et quick-fix, som virker hurtigt og hos alle.”

Det er også et særligt godt råd til dem, der skal til en nervepirrende jobsamtale.

Stå godt og fast
”Er du nervøs, hjælper det, at holde en god jordforbindelse. Altså simpelthen placere fødderne, så du står godt placeret og er svær at vælte. Det forstår kroppen, og det vil få dig til at slappe mere af. Det giver sikkerhed. Hvis du står på det ene ben, er du let at vælte. Det er måske ikke noget gæsterne ser, men det er et signal du sender til din underbevidsthed. Nogle siger, at det gør dem mere afslappede, men det er ikke det, du fortæller din underbevidsthed, og i bedste tilfælde kommer du bare til at fremstå energiforladt. Frem med brystbenet og fyld hele din figur,” siger Dorte Koch.
 
”En øvelse til at gøre det er den, vi kalder ’Egon Olsen’. Han blev nedsænket i cement, næsten til hofterne. Så benene står fast, men du kan bevæge dine arme, hovedet og overkroppen. Det får dig til at virke mere åben, og det ser godt ud, men det vigtigste er, at det virker indad.”

Tal en meter bag de bagerste
Er du ikke vant til at tale i større forsamlinger, er der risiko for, at du vil tale alt for lavt. Her har Dorte Koch heldigvis også et godt tip.
 
”Forestil dig, at du skal sende din stemme helt ned bagerst i lokalet. En meter bag bagerste række. Kroppen er ret let at snyde, så hvis du tænker sådan, vil kroppen helt automatisk gøre din stemme mere kraftfuld. Du vil tale langt mere tydeligt og roligt. Farverne i stemmen kommer frem med tonelejet, der skifter ligesom, når du samtaler.”

Brug de nederste mavemuskler
Vi kalder det stemmemotoren, de muskler du kan mærke, når du hoster eller har et rigtig godt grin. De nederste mavemuskler og dem i siden. Det er dem, du skal tale fra, hvis du vil have en stemme som legendariske Hal Douglas. Det giver nemlig klang og styrke til din stemme.

Hold øjenkontakt
”Som tilhører vil vi gerne tales til. Sådan er vi bare. Så når du er kommet over din nervøsitet, skal du se dit publikum i øjnene. Det styrker din fremtoning, du har bedre fornemmelse for, om dit publikum er med, og samtidigt sender det positive signaler til din krop, hvilket igen gør dig mindre nervøs,” fortæller Dorthe Koch.


 
De fysiske virkemidler giver et godt grundlag for den perfekte tale. Men hvis tilhørerne skal have noget ud af indholdet, er det vigtigt, at du er i stand til at levere talen på en overbevisende måde. Her er de vigtigste ting, du skal huske:

Lær enkelte passager udenad
”I det sekund du læser op, mister du rytme, temposkift og fornemmelsen for dit publikum. Du behøver ikke kunne hele din tale udenad, men lær i det mindste nogle passager, hvor sproget kan blive levende og naturligt. Grunden til at Kennedys ’Ich bin ein berliner’ blev så populært, var fordi det ikke stod i manuskriptet. Det er det, vi aldrig glemmer,” fortæller Lene Kleinschmidt, der, udover at være medforfatter på bogen ’Find din stemme’, har 25 års erfaring i tale og speak-træning hos Danmarks Radio.


  
Hold pauser
Det er der, hvor tilhørerne får mulighed for at placere dine ord og laver billeder på det. Hvis du ikke holder pauser, vil publikum tænke på det, du lige har sagt, og så hægter du dem af, hvis du bare fortsætter. Det forklarer Dorthe Koch.

”Pauserne betyder cirka alt. Pauserne laver betydning. Det er der, hvor publikum fordøjer dit budskab. En pause forstærker ordene lige inden og lige efter. Hvis du holder pause tilfældigt, så skal publikum selv finde det vigtigste. Hold pause efter dine hovedbudskaber.” 

Vi mennesker er vant til at få gensvar. Hvis du siger hej til en person og vedkommende ikke svarer, opstår der en ubehagelig situation, og det er det, der sker når du holder pauser, og derfor føles det underligt og angstprovokerende at holde pauser i en tale. 

”Husk at en to-sekunders pause for taleren kan virke som en evighed, mens det for publikum føles som lige præcis to sekunder.”Sig det, hvis du er kommet ud af et spor
”Alle ved det, hvis du er kommet ud af en tangent. Så når du vender tilbage til det oprindelige spor, så sig det. ’Det jeg kom fra var’, ’tilbage til Birthe’eller ’den røde tråd var’,” siger Dorthe Koch.

Hvil i dine følelser
”Hvis du fx holder tale til dit eget bryllup, vil du jo blive berørt. Din rolle er at blive berørt. Men husk, at talen er for tilhørernes skyld og hendes skyld. Der er ingen, der siger, ’nej, hvor var det en dårlig tale, fordi han græd. Ingen bryder sig om, at være sårbar over for andre. Så tag din tid og vær heltemodig. Tænk bare på Kronprins Frederik.”

Når du er i stand til at slappe af og levere en tale uden at ryste på hånden eller stemmen, kommer du til det essentielle: Talens indhold. Her kommer de vigtigste fif til at skrive den perfekte tale.

Fortæl, hvorfor vi skal lytte
Hvis du skal tale for en forsamling, der vil være kritisk eller uinteresseret over for dine budskaber, er det afgørende, at du kan gøre det klart, hvorfor de skal lytte til din tale.

”Du skal gå fra at være afsenderorienteret til at være modtagerorienteret: Tag ikke udgangspunkt i hvad du ved og føler om emnet, men i hvad dine tilhørere ved og føler om emnet. Forestil dig at dit publikum tænker; hvorfor skal jeg høre det her, hvorfor skal jeg bekymre mig om det. Sørg for at de tidligt i talen forstår hvorfor,” råder adjunkt Kristine Marie Berg, der underviser i retorik på Københavns Universitet.

Hent argumenter de rigtige steder
I retorikken taler man fx om de ’steder’, man henter sine argumenter. Et sted kan fx være “miljø”, “sundhed”, “økonomi”, “velvære”, “retfærdighed”. Vil du gerne overbevise dit publikum, skal du hente dine argumenter fra de steder, der betyder mest for tilhørerne. Det fortæller adjunkt Kristine Marie Berg, der underviser i retorik på Københavns Universitet.

”Man kan jo argumentere for det samme på mange måder. Du kan argumentere for at din virksomhed skal invitere hele staben på skiferie fra et økonomisk perspektiv: Glade medarbejdere arbejder mere effektivt. Du kan også sætte det ind i en ramme der handler om velvære: Vi vil gerne være en arbejdsplads, der tager vare på vores medarbejderes ve og vel.”
 
Gør det abstrakte konkret
Få dit publikum til at huske din tale, ved at give eksempler og fortælle anekdoter. Laver du præsentationer på jobbet, kan du evt. også illustrere dine pointer med grafer eller tegninger.

”Et klassisk retorisk begreb er “evidentia”, det handler om gøre ens tale nærværende, at beskrive noget så klart og så levende at tilhørerne nærmest ser det for sit indre øje. Det gør man ved at bruge detaljer og tale til sanserne. Hvis du skal beskrive en situation du har været i, så tænk over hvordan der så ud, hvordan der lugtede, hvilke lyde der var, og inkluder så de mest sigende detaljer,” fortæller Kristine Marie Berg.
 
Retorikeren henviser til en TED-talk med hjerneforskeren Jill Bolte-Taylor. Med 16 mio. kliks er den en af de mest sete TED-talks.”En af de ting hun gør godt er, at hun gør sin abstrakte viden om hjernens funktioner konkrete. Hun siger bla. om den venstre hjerne halvdel, at ’det er den lille stemme i mit hoved, der minder mig om at købe bananer, fordi jeg skal bruge dem i morgen tidlig. Det er den beregnende intelligens, der husker mig på at jeg skal ordne vasketøjet. Men måske vigtigst af alt, er det den lille stemme der siger til mig: “Jeg er. Jeg er”. Og når min venstre hjerne halvdel siger til mig, at “jeg er”, bliver jeg adskilt fra mængden, jeg bliver et individ.’”

Brug et mundtligt sprog
”Husk på, at du skal holde en tale ikke skrive en tekst. Ellers mister din tale livlighed. Du kan godt skrive din tale ud, men skriv på en måde, der falder dig naturligt. Læs den op for dig selv og fjern ord og sætninger, som du bliver ved med at falde over,” fortæller adjunkt Kristine Marie Berg, der underviser i retorik på Københavns Universitet.

Øv dig, øv dig, øv dig
Se taler, du kan blive inspireret af, fx TED-talks, og overvej, hvad talerne gør godt, og hvad du kunne lade dig inspirere af. Hold talen flere gange, inden du går offentligt. Også i skriveprocessen.
 
”Læg mærke til, hvor du går i stå, er der et underligt spring fra et emne til et nyt, er sproget ikke mundtligt nok og derfor besværligt at sige. Skriv om og øv dig igen. Sørg for at kende talen så godt, at du kan holde den, ikke bare læse den op. Jill Bolte-Taylor, som jeg nævnte før, holdt efter sigende sin TED-talk 200 gange, inden den blev optaget,” siger Kristine Marie Berg. 

Hold det simpelt
”Dine tilhørere kan jo ikke scrolle tilbage i din tale, som de kan i en tekst på deres skærm. Der er derfor et større behov for gentagelser og enkelhed. Hold dig hellere til de tre allerstærkeste argumenter end ti jævne,” siger Kristine Marie Berg.

Fortæl én histore
En af landets bedst betalte foredragsholdere, Martin Lindstrøm, finder altid én overordnet historie eller en ramme for sine taler. Det giver en bedre helhed, og folk hænger bedre på.

”Identificer én historie, som du kan hænge alt op på, og som kan være med til at opbygge suspense. Engang fik jeg fat i et ægte tæppe, som jeg ville give til et brudepar. I samarbejde med præsten fik jeg lagt tæppet, hvor de skulle vies i kirken. I min tale fokuserede jeg på, at lige meget hvor mange konflikter, man har, og hvor meget modstand man møder, skal man gå tilbage til det udgangspunkt, hvor man lovede hinanden troskab, hvor man ikke lyver. Jeg vendte hele tiden tilbage til ’punktet’. Til sidst giver jeg dem tæppet og siger ”det er dét punkt, hvor I sagde ja til hinanden, og det punkt I altid skal huske tilbage på,” siger Martin Lindstrøm, der også er forfatter til bøgerne ’Buyology’ og  ’Brandwashed’. 

Start med noget uventet
”Start med noget, der gør folk utrygge. Fx kunne man til et bryllup starte sin tale med at sige, noget om at de vil gå fra hinanden inden der er gået et halvt år. Hvad er det forudsigelige i en bryllupstale? At de er fantastiske, og de vil blive sammen for evigt. Omvendt vil det uforventede være, at sige, at de vil gå fra hinanden inden for et halvt år. Så kan du bygge talen op om det og slutte med at samle den op, ved at sige, ’det siger statistikken’,” siger Martin Lindstrøm.
 
Giv publikum luft
”Gennem et foredrag på 45 minutter bruger jeg i snit tre videoer. Videoerne kan fx gentage min pointe i kondenseret form. Steve Jobs gjorde det, og Tim Cook har fortsat traditionen. Publikum er aktive som tilhørende, når jeg taler, men de bliver passive, når videoen kører. Du er passiv, når du ser tv, mens du er aktiv under en samtale. Du bliver træt i hovedet af at være aktiv, så det giver muligheden for at slappe af,” fortæller Martin Lindstrøm.  

Interager med publikum
”Jeg laver altid en del interaktion med publikum. 35 % af mit foredrag står jeg på scenen. Resten af tiden står jeg blandt publikum, hvor jeg enten har en dialog eller laver en test med dem. Det vækker folk. Men pas på, for det stjæler tid,” siger Martin Lindstrøm.

Simple slides
”Hjernen kan ikke kapere alle mulige bullet points, så hold dine slides på tre-fire punkter. Jeg bruger ofte blot billeder,” fortæller Martin Lindstrøm. 

Afslut med en opsamling
”Hvis din tale starter med, at du siger ’Birthe er en humørbombe’, er det godt at samle op til sidst Står du til en fest og taler til ’Birthe’, så har du forhåbentligt én eller et par pointer, som du gerne vil have til at stå skarpt. Dem gentager du til sidst i en opsummering. Din afsluttende sætning skal være en repetition og aldrig noget nyt,” fortæller Dorthe Koch.  

LÆS OGSÅ: Det skal en mand kunne: Smage på vin på restauranten

LÆS OGSÅ: 7 ting der får dig til at lyde dummere end du er

LÆS OGSÅ: Sådan skal du opbygge det perfekte CV