11 pomader til dit hår: Farfars hemmelige våben

11 pomader til dit hår: Farfars hemmelige våben

50’erne har ikke været så aktuelle som nu i et halvt århundrede. Og det kan være en god idé at lade sig inspirere af stilikoner som James Dean, Elvis Presley og ja; din egen farfar.

”Looket er helt klart tilbage. Det kom meget pludseligt, da Mad Men kom, og Don Draper blev et modeikon med sit skinnende pomadehår. For tiden er det især meget populært at have en stram sideskilning eller en full pompadour som Elvis,” siger Janus Regel fra Barberen i Vognmagergade.

”Det handler om at være en rigtig mand. Med 30’er, 40’er, 50’er eller 60’er-pomadehår udstråler man en maskulinitet, man ikke gjorde i 00’erne, og det oplever vi, at mænd gerne vil have igen. En frisure med pomade i håret viser, at man har kontrol over sin maskulinitet.”

Pomade er et hårstylingsprodukt, der ellers i mange år har været ude i kulden, men som nu har fået et stærkt comeback, hvad enten du er hard core rockabilly eller bare ønsker dig at måtte være forfængelig med dit hår uden at blive feminin. Vi bringer her en guide til din farfars hemmelige våben til asfaltbal i Fælledparken. Og husk: Hvis det virkede for ham, så kommer det også til at virke for dig.Først og fremmest kan man dele pomader op i to kategorier: Olie- og vandbaserede:

Fordelen ved de vandbaserede er, at de er nemme at vaske ud igen. De fedter ikke på puder, skjorter og kærester, og modsat de oliebaserede giver de ikke bumser i panden, hvis der kommer pomade på den. De har ofte et stærkt hold, men nogle stivner, så når håret er sat, så sidder det sådan resten af dagen. Det kan både være en fordel og en ulempe. Begynder det at regne, går der heller ikke længe, før den vandbaserede pomade og din frisyre er væk. Rigtige greasere vil også mene, at oliebaserede er det eneste rigtige, da de vandbaserede ofte tangerer at være gelé. De oliebaserede forlader ikke håret uden kamp, og det betyder, at håret er nnemfedtet i dagevis, og inkanerede fedt-hoveder vil holde det permanent fedtet og tilføre mere pomade hver morgen. 

Her er 11 anbefalelsesværdige pomader (i prioriteret rækkefølge):

11: Brylcreem


Produceret siden 1928 og notorisk kendt for at give et skinnende, mørkt og blødt hår, men taber på et manglende hold. Har du tykt og uregerligt hår, kan Brylcreem derfor ikke anbefales. En favorit til pigtrådskoncerterne i Hithouse og en klassiker af format, der vil give din bedstefar tårer i øjnene. Røg på forsiden af landets aviser i 2010, da 150 tons pakker blev stjålet i Glostrup.

Oprindelse: Birmingham, England
Hold: Svagt
Duft: Lakrids med tendens til vanilje
Nem at vaske ud: Medium
Oliebaseret
Pris: Mellem 59,- og 99.- kroner i Matas, mellemstore og store supermarkeder alt efter tuben eller dåsens størrelse
Bonusinfo: Skuespilleren Preben Marht var talsperson for Brylcreem i Danmark med sloganet ”Vil du ha’ succes? Brug Brylcreem!”

LÆS OGSÅ: Hvornår skal skjorten ned i bukserne?

10: Black & White

Den klassiske Black & White pomade har eksisteret i 90 år. Konsistensen minder lidt om en blanding af bivoks og stuevarm honning. Har en høj glans og er meget klistret, men har ikke hold nok til at tæmme et krøllet hår.

Oprindelse: Memphis, Tennessee, USA
Hold: Svagt
Duft: Vanilje
Nem at vaske ud: Medium
Pris: 49,- (Billigvoks.dk)
Bonusinfo: Filmskuespillerne og ungdomsidolerne James Dean og Johnny Depp er begge fans af Black & White-pomaden.

9: Groom and Clean

Er kendt for at være nem at vaske ud af håret, for at være god mod skæl, for den gummiagtige konsistens, der også gør håret lidt gummiagtigt, og den krydrede duft. Har været tilgængeligt siden starten af 60’erne.

Oprindelse: USA
Hold: Medium
Duft: Krydret
Nem at vaske ud: Nem
Vandbaseret
Pris: 45,- (Amazon.com)
Bonusinfo: Giver man tuben et smølfespark, siger den boing…

8: Royal Crown

All american siden 1938. Lidt af en hardhitter indenfor pomader og ifølge connoisseurs den eneste rigtige. Sælges i en ikonisk, rød blikdåse. Ulempen er dog, at det fedter af på tøj, nærgående kærester og alt andet.

Oprindelse: Memphis, Tennessee, USA
Hold: Medium
Duft: Kanel eller krydret aftershave
Nem at vaske ud: Umulig
Oliebaseret
Pris: 99,- (billigvoks.dk)
Bonusinfo: Royal Crown var Elvis Presley og Johnny Cash’s favorit til håret.

7: Skull Wax

Den danske udfordrer på markedet har et hæderligt hold og er ikke så skinnende som mange af de andre. Kan godt virke lidt tør i håret, og er meget følsom overfor regn, hvor pomaden  kan komme til at klumpe sig sammen i hovedbunden.

Oprindelse: Danmark
Hold: Stærk
Duft: Æble
Nem at vaske ud: Nem
Vandbaseret
Pris: 70,- (egen hjemmeside) eller samme pris i Føtex og Bilka
Bonusinfo: Kommer i en fin, retrosmart blikdåse, om dog sloganet ”Fucking great pomade” bliver lige kækt nok.

6: Reuzel Medium

Det hollandske rockabillymiljø er umiddelbart ikke det første man tænker på, når der tales om hårstyling. Men det burde man. For Reuzel er en af de allerstærkeste spillere ikke bare hvad angår pomade, men også alt hvad der ligger rundt om. Laver mange forskellige pomader og har dets egne signatur-frisyrer.

Oprindelse: Rotterdam, Holland
Hold: Stærkt
Duft: Æble
Nem at vaske ud: Svær
Oliebaseret
Pris: 129,- (Billigvoks.dk)
Bonusinfo: Reuzel er det hollandske ord for svinefedt og refererer til hovedingrediensen i tidligere tiders pomade.

5: Rumble 59 Schmiere (hart)

Med en duft af citron og frækt udseende har Schmiere charmeret sig ud af det tyske rockabilly-miljø. Dette mærke tilbyder en række forskellige pomader af forskellig art og hold. Her er valgt en udgave med deres stærke hold. Rumble 59 laver også vandbaserede, børne- og kvindepomader, tøj og meget mere.

Oprindelse: Tyskland
Hold: Stærkt
Duft: Citron
Nem at vaske ud: Svær
Oliebaseret
Pris: 149,- (Billigvoks.dk)
Bonusinfo: Kommer i stilfulde, blikæsker med en af Rumble 59’s rockabilly fugle på.

4: American Crew Pomade

Lidt en outsider i feltet idet American Crew ikke har samme sjove historie og autentisitet som de øvrige. American Crew blev grundlagt i 1994, men den manglende kuriositet opvejes ved dets brugervenlighed. Selvom det er en vandbaseret pomade, stivner den ikke i håret, men holder alligevel håret på plads.

Oprindelse: USA
Hold: Medium/stærk
Duft: Mild sprittet
Nem at vaske ud: Nem
Vandbaseret
Pris: 119,- (Kvickly og en større SuperBrugsen)
Bonusinfo: Kan også fås hos en lang række frisører, selvom disse ikke nødvendigvis er pomade-specialister.

LÆS OGSÅ: 14 nye efterårsjakker

3: Suavecito Firme Hold

Der er noget mexicansk cholo over Suavecito. Den har et fint shine og ualmindeligt stærkt hold, så husk at varme den godt op i hænderne, inden du kommer den i håret. Den har en maskulin duft og kommer i en hvid plastikdåse med et greaser-skelet på låget.

Oprindelse: Santa Ana, Californien, USA
Hold: Meget stærkt
Duft: Krydret, Old Spice
Nem at vaske ud: Nem
Vandbaseret
Pris: 149,- (Billigvoks.dk)
Bonusinfo: Lad være med at bruge Suavecito hver dag, da det vil irritere hovedbunden. Er højest sandsynligt heller ikke god mod allergierne, men er det værd.

2: Murray’s

Oprindeligt lavet til sorte mennesker i 1925, er der her tale om en pomade, der ikke er til at spøge med. For at glatte det krusede hår ud, skulle pomaden opvarmes, og det skal den stadig. Stil den på en radiator eller brug en hårtørrer. Ellers er den ikke til at få ind i håret.

Oprindelse: Chicago, USA
Hold: Meget stærkt
Duft: Sødlig bivoks
Nem at vaske ud: Meget svær
Oliebaseret
Pris: 59,- (Billigvoks.dk)
Bonusinfo: Opskriften har ikke været ændret siden 1926

1: Layrite Deluxe

Skabt i 2001 af barberer fra 40’er-inspirerede rockabillybarbershops i Californien, er Layrite på en gang autentisk og nyskabende. Mærket laver fire forskellige pomader med forskelligt hold og shine. Alle er anbefalelsesværdige.


Oprindelse: Californien, USA
Hold: Stærkt
Duft: Citron og vanilje
Nem at vaske ud: Nem
Vandbaseret
Pris: 140,- (Billigvoks.dk)
Bonusinfo: Ofte er der mulighed for at købe tre, små forskellige dåser til en reduceret pris, så du kan finde ud af, hvad der virker for dig, uden at skulle købe de store dåser.

Sådan gør du:Sørg for, at dit hår er fugtigt, men ikke vådt. Gå for eksempel i bad og tør dit hår som du plejer lige inden du kommer pomaden i håret. Alternativt kan du stikke hovedet ind under håndvasken og tørre dig grundigt med et håndklæde. At håret er fugtigt gør, at pomaden er nemmere at arbejde med. Der er selvfølgelig forskellige skoler, og nogle vil mene, at det er en dødssynd ikke at komme pomade i tørt hår, men vi anbefaler alligevel, at håret er en anelse fugtigt.

Kom en passende mængde pomade i hånden. Hvor meget du skal bruge kommer an på, hvor tykt eller krøllet dit hår er, hvilken pomade du bruger og hvordan du bedst kan lide det. Nogle foretrækker det helt gennem-greasede hår, mens andre er lidt mere påholdende. Varm pomaden op mellem hænderne. Modsat voks skal du ikke bare have det på fingerspidserne, men gerne ud på hele håndfladen.

LÆS OGSÅ: Klassisk efterår: 17 nye og varmere skjorter

Nogle pomader er så hårde, at det kan være en fordel at varme det op med en hårtørrer, mens andre næsten er flydende.
Fordel pomaden overalt i håret. Hvordan du styler det er op til det frie initiativ. De fleste bruger en kam, mens andre foretrækker at bruge hænderne. Det kan sættes som sideskilning, tilbagestrøget eller en klassisk rock’n roll pompadour, igen er der frit valg. Rigtige rock’n rollere bruger selvfølgelig mindst 10-15 minutter.

Du får pomaden ud igen ved at gå i bad. Nogle af de stærkere pomader skal vaskes ud af flere omgange, mens især de vandbaserede fås ud i første forsøg. Er det helt umuligt, kan man vaske sit hår med en smule opvaskemiddel, der hjælper på at få en krasbørstig pomade ud. Det kan dog ikke anbefales at gøre dette for tit, da det slider på håret.

Se her en video, hvor Paul Hewitt fra Aono Barbers i Brighton giver tips til pomadehåret:

LÆS OGSÅ: Frisøren anbefaler: 7 af de mest klassiske herrefrisyrer

LÆS OGSÅ: Grooming - spar eller spendér?

LÆS OGSÅ: Gammelmandsgrooming: Få styr på de viltre øjenbryn og upassende næsehår

Se, hvad vi ellers skriver om: Grooming og Stil