Sneaker Banquet
Foto: Alex Luka Ladime

Sneaker Banquet København

De tre vildeste sneaker-samlinger fra Sneaker Banquet 2017

Nordens største sneaker-event beviser endnu engang, at den gode gamle kondisko er blevet big business.

Landets største sneaker-fanatikere var i weekenden samlet i Papirhallen for at dele ud af røverhistorierne og, til den rette pris, sælge ud af deres imponerende store og sjældne samlinger af sneakers.

Eventen er efter 10 års massivt vokseværk flyttet ud af baggården og ind i hjertet på mænd, der ikke ved noget bedre end den usammenlignelige følelse af at have styr på verden, når man har et par helt friske gummisko om fødderne.

Her får du serveret de tre fedeste samlinger af sneakers, der var til salg i weekenden ved nordens største sneaker-event.

Youssef Ramy – Musikansvarlig på natklubben Arch, app-udvikler og sneakerfanatiker

" Min samling af sneakers er det dyreste, jeg har forsikret. Jeg tror min forsikringsrådgiver, synes det er lidt underligt at jeg har forsikret sko for 500.000 kroner. Min samling er vel på mellem 350 - 400 par, men for at være ærlig kan det tal sagtens også være meget højere."

Youssef Ramy startede med at samle på sneakers for seks-syv år siden, især med inspiration fra hiphop-kulturen. Siden har en stor del af hans vågne timer handlet om køb og salg af sko, og han har også gennem to år været partner i butikken Odd Atelier Boutique.

Et partnerskab, der foruden et mere veludviklet indblik i modeverdenen, gav ham adgang til eftertragtede sko. Efter eget udsagn kan han derfor sagtens hente en fin fortjeneste på mange modeller på en dag som i dag. Han har dog ikke hele sin samling med til søndagens begivenhed i Papirhallen, men har udvalgt nogle af de par med større kommerciel værdi:

”Jeg har vel omkring 100 eller 150 par fra min samling med i dag. Kendetegnende for dem, jeg har taget med, er, at de er hotte lige nu. Derfor sælger jeg en del Yeezy, Adidas Boost og Nike Air Max til unge fyre i dag.”

LÆS OGSÅ: Her er 6 sneakertrends, du ikke kommer uden om denne sommer

”Skulle det utænkelige ske, at hele samlingen gik op i flammer, ville jeg formentlig tabe penge på at få en halv million for dem. Mange af mine sko er sjældne og derfor langt mere værd, end hvad der står på kvitteringen, at jeg har givet for dem.”

Den måde, Youssef Ramy køber sneakers på til eget forbrug, har ændret sig gennem årene.

”Før i tiden dikterede den øjeblikkelige mode, hvilke sko jeg købte og gik i. Derfor gik jeg ofte efter at få fingrene i de nyeste samarbejder med fx Kendrick Lamar og Kanye West. I dag er pasformen det vigtigste parameter, når jeg handler sko til mig selv. Derfor går jeg en del Ascis, eller som i dag den klassiske skater-sko Nike Janoski.”

Mads Emil Grove Møller, moderedaktør for Dossier og medejer af Créol Brothers 

”Min passion for sneakers startede egentlig som lidt af en kliché. Som lille dreng startede min bror og jeg til basket, og jeg blev med det samme bidt af kulturen. Det var tøjet, musikken og skoene. Mange af de andre på holdet gik rundt i de nyeste og fedeste modeller, mens min bror og jeg var heldige, hvis vores mor satte et nyt og billigt par i rotation mellem os en gang hvert andet år.”

”Mit helt store basket-idol var Michael Jordan, og det var derfor oplagt, at jeg begyndte at købe de sko, han havde lavet i samarbejde med Nike, så snart jeg begyndte at tjene mine egne penge. Efter mit første par Jordans må jeg sige, at det har grebet om sig. I starten var det super cool at finde et sjældent eller ældre par, som jeg vil have haft fingrene i, siden jeg var barn. I dag er det lidt af en besættelse, som jeg her over 20 år senere bare ikke kan slippe af med igen.”

For Mads Emil er der især ét tidspunkt, hvor han føler sig fristet til at udvide sin samling, der i dag tæller over 600 par sko:

”Jeg elsker at købe sko, når jeg er ude at rejse. Det giver hver enkel sko sit helt eget minde. Første gang, jeg har et par på, som jeg har købt på en rejse, kan jeg datere dem tilbage til forskellige oplevelser med familie og venner. Lige dér går alting som regel op i en højere enhed.”

”London er klart min favoritby at handle sneakers i. Her finder du et helt specielt udvalg af sko. Byen har samtidigt en enorm varietet af butikker og liv, der gør det muligt at opstøve enhver sko. I modsætning til New York er det stadig kærligheden til skoen og ikke videresalgsværdien, der er i højsædet. ”

”Jeg er en størrelse 46, og det giver mig en kæmpe fordel, når jeg køber sneakers I Europa. Ofte kan jeg finde sjældne, limiterede modeller sat ned med 40 eller 50 %. Det ville være helt utænkeligt, hvis jeg brugte 43-44 ligesom de fleste andre. Det giver mig dog en tilsvarende ulempe, når jeg som i dag sælger dem igen. Det er typisk lidt yngre mænd, der er interesseret i mine sko, og de kan ofte ikke passe mine store fødder.”

Martin Sørensen – stifter af Just Sneaker

”Jeg er her i dag for primært at sælge sneakers, som jeg har samlet gennem et veludviklet netværk af sælgere over hele verden. Du får ret hurtigt en fornemmelse for, hvilke sneakers du altid kan sælge og tjene penge på. Lige nu går alt, der har med Boost-teknologien og NMD fx som varmt brød, mens der kan være ret store differencer at hente på Kanye West Yeezy-modeller.”

”Der kan tit være ret store forskelle på den pris, man sælger til – fx i Tokyo – og den pris, man vil købe til i Taastrup. Jeg har lige købt et par fra en anden bod, der var prissat alt for lavt. Det par regner jeg med at have tjent et par tusinde på, når dagen er omme. På den måde kan der være gode penge i sko, hvis man gør sig umage.”

”Selv om det i dag er forretningsdelen af sneakers, der tager det meste af min tid, var det stadig passionen for den flotte sko, der startede det for mig. For fem-seks år siden forelskede jeg mig i måden, den amerikanske designer Ronnie Fieg kunne give gamle klassiske modeller og sneakerbrands nyt liv.”

”På sådan dag som i dag sælger min makker og jeg vel for 50.000 kr. Og det er konservativt sat. Skal jeg derimod selv købe en sko til privatforbrug, går jeg efter en lidt sjælden New Balance eller Asics. Det er typisk de brands, der sidder klart bedst på min fod, og som passer til min stil.”

LÆS OGSÅ: Her er denne måneds bedste sneakersnyheder

LÆS OGSÅ: 16 stærke forårskøb til under 400 kroner

LÆS OGSÅ: 21 essentielle ting til din forårsgarderobe 

Se, hvad vi ellers skriver om: Sneakers og Sko