Morten Axel fra Poul Stig Briller guider dig til de briller, der passer dig
Foto: Rex features

Klarsyn: Sådan finder du de briller, der klæder dig

Det betyder ikke så meget, om du har et aflangt, firkantet eller rundt ansigt, men størrelsen er afgørende.

Der er ingen grund til at knibe øjnene sammen for at se klart på afstand eller døje med heftig hovedpine, hver gang du læser. Heldigvis findes der råd for vores synsbesvær, og det er endda muligt at blive skarpt-seende med stil.  Vi har snakket med Morten Axel, medejer af Poul Stig Briller, som guider dig til at vælge det helt rigtige brilledesign.
 
Farve fremhæver øjnene
 
Det er et godt stykke over halvdelen af den voksne danske befolkning, der har brug for hjælpemidler til at se klart. Nogle vælger kontaktlinser, mens andre holder sig til brillerne. Kontaktlinser er essentielle, hvis du dyrker meget sport, men med briller slipper du for tørre øjne, og for rigtig mange er briller en del af deres personlige look.
 
”Briller kan klæde de fleste, hvis bare de finder det rigtige par. Du kan fremhæve dine blå øjne med et blåligt stel, ligesom beige farver er særligt pæne til lyst hår. Omvendt er det yderst klædeligt med et gråt eller brunligt stel, hvis du er mere mørklødet,” siger Morten Axel.

 


Morten Axel siger, at 'Osman' fra Yellows Plus med sin lidt kantede facon og tynde stel er god til at give ansigtet mere bredde. Foto: Poul Stig Briller

Poul Stig Briller har på det seneste mærket en stigende efterspørgsel efter tyndere stel, der fylder mindre end de mere chunky, kraftige styles, der ellers har været på mode gennem længere tid.
 
”Det er ikke, fordi kraftige stel forsvinder helt, men vi har godt kunnet mærke, at flere søger noget mere afdæmpet. Særligt mænd vil have det simpelt. Brune, sorte eller stel i stål og i et klassisk design, ” siger Morten Axel.
 
”Men hvis du stadig er lidt usikker på, hvilke briller du skal vælge, kan du altid tage den sikre vej og gå med en klassiker. De går aldrig af mode.”
 
Tænk i størrelse – ikke form
 
”Generelt gælder det, at firkantede briller skal have lidt størrelse. En tommelfingerregel er, at brillen skal fylde til kanten af ansigtet i bredden. Hvis brillerne derimod er runde, så skal de være lidt mindre.” siger Morten Axel.
 
Han fortæller, at det vigtigste at have med i tankerne, hvis du er ude efter et par runde briller, er, at øjnene skal være placeret lige i midten af glasset fra næse til tinding.


"Modellen 'Mulholland' fra Mr. Leight er en klassiker, som har fået nyt liv i metal og acetat. Det giver lethed og karakter, " siger Morten Axel. Foto: Poul Stig Briller

”Men stellet må godt have dybde nedadtil, så længe at størrelsen er rigtig for dit ansigt. Det betyder ikke så meget, om du har et aflangt, firkantet eller rundt ansigt, hvis du bare husker at tænke over størrelsen, ” siger Morten Axel.

 
En anden god huskeregel er, ifølge Morten Axel, at vælge et design, som ikke er så stort, at det dækker dine øjenbryn. Det er sjældent klædeligt for dit udseende med usynlige bryn, og så er de uundværlige for dit ansigts mimik.
 
”Det er selvfølgelig langt hen ad vejen en smagssag, men jeg mener bestemt ikke, at dine briller bør dække øjenbrynene. Briller skal jo helst fremhæve dine gode sider. Farven i dine øjne eller give ekstra bredde til kindbenene. Uden øjenbryn kommer du bare til at se anderledes ud, og det er ikke på en god måde, ” siger han.

 


Ditas 'Mann' er en slags nyfortolkning af Raybans klassiske 'Wayfarer' med optimeret pasform og kvalitet. Den passer godt til et bredt, maskulint ansigt, mener Morten Axel. Foto: Poul Stig Briller

Dét trender ifølge Morten Axel: 

–      Clip-on solbrilleglas: Det er en god mellemvej, hvis man ikke har lyst til at smide en halv formue efter et par solbriller med styrke. De appellerer særligt til et yngre segment med en naturlig modeinteresse. Det kan være noget af et fashion-statement, hvis det er gjort rigtigt.
–      Moscot-brillen: Det er et klassisk brand, som klæder mange forskellige mennesker og samtidig er relativt prisvenligt. For tiden er det især unge hipstere, som har taget Moscots styles til sig.
–      Rosegold: Tynde, rosaguld stel er så småt begyndt at dukke op rundtomkring i gadebilledet, og det er noget, vi ikke har set før. Til mænd er den tit lidt svær at bære, men hvis du er rødblond med klassiske, skandinaviske træk, kan det være utrolig pænt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Stil og Stilguide