Det er ikke et skib. Og det er heller ikke en bil.

Det er den schweiziske industrielle designer Alfredo Häberlis bud på, hvordan et fremtidigt transportmiddel fra BMW kan komme til at se ud. Han fik helt frie tøjler af BMW, da de tilbød ham designopgaven. Det eneste han skulle følge var to ord: 'poesi' og præcision'.

"Jeg var ærlig talt helt lost. Jeg fik friheden til at gøre, hvad jeg ville. Jeg måtte gerne lave et konkret bud på en bil, men jeg måtte også lave noget helt andet," siger Alfredo Häberli, der blandt andet tidligere har designet bestik, stole og skåle for mærker som Georg Jensen, Kvadrat og Iittala og har egen tegnestue i Zürich i Schweiz.

Han blev med arbejdet mere afklaret, og det er nu endt ud i en udstilling ved navn 'SPHERES: Perspektiver på Præcision & Poesi for BMW', som du kan se på Designmuseum i Danmark. Og her lægger du formentlig hurtigt mærke til, at han valgte at lave noget helt andet end en bil, som vi kender den i dag.

 

Den schweiziske industrielle designer Alfredo Häberli har tegnet et endnu uset fartøj for bilproducenten BMW. Her ses han med en miniaturemodel og tegningerne af den endelige fire meter høje version i træ.

I stedet for at tegne en bil, spurgte han sig selv, hvad fremtidens udfordringer egentlig kommer til at byde på. Hvordan kommer vi til at bo? Hvordan kommer vi til at kommunikere? Hvad får vi brug for? Han kom frem til, at han ikke nødvendigvis skulle skabe en bil men snarere et endnu uset fartøj.

"Jeg er selv en bil-maniac, men mine assistenter i studiet cykler for eksempel alle sammen. Og så lejer de en bil, når de har brug for den," siger han.

"Og efter dette halve års arbejde er jeg sikker på, at bilindustrien vil ændre sig mere de næste 20 til 30 år, end den har gjort de sidste 120 på grund af alle de forandringer i byliv, samliv, hjemmeliv, fritid og klimaforandringer, vi ser. Og samtidig, ja, så vil en cykel stadig være en cykel."

Det helt store spørgsmål for designeren var, hvordan vi kommer til at bevæge os. Selvkørende biler vinder allerede frem i dag, satellitter styrer vores adfærd, og måske får vi end ikke brug for en motor, fordi vi bevæger os med vind-, vand- eller solenergi.

De tanker er årsagen til, at du hverken ser et færdiggjort indre rum i fartøjet, og der heller ikke har lagt en motor ind.

"Jeg har taget mig den frihed ikke at gøre arbejdet færdigt, om man vil. For jeg ved ikke, hvad svaret på fremtidens BMW er, men jeg har delt udstillingen op i fire områder, der handler om vores fremtidige miljø, private hjem, måder at komme rundt på og indretning, som siger noget om vores fremtidige behov," siger Alfredo Häberli.

"Satellitter gør trafikken mere sikker fremover. Det gør, at vi kan fjerne en masse sikkerhedsudstyr og give plads til nogle helt andre ting. Vi kan for eksempel selv bestemme, hvordan vi gerne vil indrette kabinen, og hvordan vi synes, den skal se ud. Vi får bedre muligheder for at arbejde indefra og ud."

Alfredo Häberli arbejder i sit projekt med at gentænke, hvordan man kan indrette bilens siddepladser, hvis vognen eksempelvis ikke længere behøver at styres af mennesker. Her ses hvilestole med betræk af det danske mærke Kvadrat.

Han kalder de fire områder i udstillingen: 'Sphere', 'dwell', 'vessel' og 'couch', og da den for nylig åbnede i København, fortalte han selv om de fire dele og opfordrede til, at hvis han ikke havde været der, så skulle man læse de tilhørende skilte for at få det fulde udbytte.

Med et stort smil og brede armbevægelser fortalte han om de skitser og noter, man ser som noget af det første, og som han bruger mange timer alene på at finde sit arbejds-flow til. Og udstillingen viser de mange små miniaturer af den store træfigur, store læderstole med stofsæder og tegninger over byer og landdistrikter, der slet ikke ligner noget, vi kender i dag.

For eksempel har han malet en by, der ligger midt ude på havet, som man skal sejle, svæve eller flyve til. Og en lille svamp viser, hvordan vi har brug for et sted, hvor vi for alvor kan trække os tilbage, da dagligdagen ellers vil blive overtaget af en naturlighed i at interagere og være til offentligt skue på grund af alt fra satellitter til telefoner, og ting vi endnu ikke har set.

"Ærlig talt, så ved jeg jo ikke, hvordan noget bliver. Selvfølgelig gør jeg ikke det. Og det har været fantastisk at arbejde med poesien. Det oplever jeg ikke, at vi mennesker gør nok i vores daglige arbejde. Men poesien giver os frihed til at skabe nogle ting uden præcis at kunne forklare, hvordan vi kom frem til det," siger Alfredo Häberli.

"Vi bør tænke mere poetisk og mindre praktisk, når vi arbejder. Alt er så rationelt. Vi skal forklare, hvorfor vi gør, som vi gør. Det er også ekstremt typisk for en bilfabrikant eller firmaer i Schweiz for eksempel. Men hvis vi tillader os selv at flyve væk, som man kan med poesi, så får vi frihed til at tænke og gøre det, vi laver og ser."


Der var givet cirka seks måneder til Alfredo Häberli til at færdiggøre sit projekt for BMW. Her ses noget af arbejdet med træmodellen såvel som skitser fra processen. Lignende skitser kan også ses i den endelige udstilling.

Designeren slår dog fast, at han også skal kunne finde tilbage på jorden igen efter en fri arbejdsproces. Det har han gjort ved at bruge ordet 'præcision', som han blev givet, i det færdige arbejde. Hvor fartøjet, tegningerne og møblerne viser en utopisk verden, der måske mangler en forklaring, så ligger det nøje afmålte i linjerne, håndværket og detaljerne.

Under arbejdet er flere ting gået op for Alfredo Häberli personligt. For det første at hans mest succesfulde arbejde de sidste 25 år netop er udarbejdet med øje for både poesi og præcision. Og for det andet ville han skabe en bil indefra og ud fremover, hvis han fik mulighed for det.

Samtidig er der dog også nye ting at tage højde for. Med nye løsninger kommer der nemlig også nye problemer. Eksempelvis larmer elbiler næsten ikke, det gør det sværere for fodgængere, cyklister og andre biler at registrere dem i trafikken, som den er i dag. Så i stedet for at dæmpe lyden, skal den tilføjes.

Det ville Alfredo Häberli også gerne have illustreret i sin udstilling, men tiden løb ud, så det blev blot på tegnebrættet. Han fik dog vist, at i hans øjne bliver det vigtigste i fremtiden, at vi har et fartøj, der flytter os forsigtigt, elegant og bevidst fra et sted til et andet, hvor luksus ikke nødvendigvis er blingbling eller hestekræfter, men måske i stedet sikkerhed og luften, vi indånder.

Lige nu ligner hans færdige version belagt med en skal i lilla og hvid måske lidt noget fra tegneserien The Jetsons, kan man mene, men det vigtigste er, hvad den illustrerer, fortæller designeren.


Alfredo Häberlig poserer med sit endelige værk med en hvid og lilla skal.

Udstillingen kan ses på Designmuseum Danmark fra den 13. maj til 21. august 2016.

LÆS OGSÅ: Henrik Fisker blev ramt af konkurs og orkan: "Du kan ikke sidde og sige, at det er de andres skyld"

LÆS OGSÅ: Englands grønneste taxa er en Lamborghini

LÆS OGSÅ: Fotograf fandt ved et tilfælde ud af at se verden fra en satellit: "Du kan godt sige, at det var en virkelig smuk fejl"