Top Gear
Foto: BBC Presse

Top Gear ny sæson

Top Gear vender tilbage på skærmen for fuld speed

En ny sæson af seermagneten Top Gear er tilbage med nye værter, og det bliver sendt på en helt ny BBC-kanal.

Det er blevet udråbt som et af de allerbedste tv-shows nogensinde, har næsten 40 år på bagen, og nu vender det igen tilbage med ny sæson, nye værter  - og ikke mindst nye biler.

Det er selvfølgelig tv-programmet Top Gear, der er tale om. Serien, som i forrige sæson med værten Jeremy Clarkson i front kunne trække mere end fem millioner seere per udseendelse, når programmet blev sendt på BBC Two.

Jeremy Clarkson, der var elsket af mange seere, endte med at blive fyret fra programmet efter blandt andet håndgemæng med en producer på programmet og racistiske kommentarer. Men nu er en ny sæson klar, og med den kommer også en del forandringer: BBC rykker udsendelserne fra kanalen BBC Two til den blot et år gamle kanal BBC Brit og har linet to helt nye værter op: Den engelske radiovært Chris Evans og den amerikanske skuespiller og komiker Matt LeBlanc.

Euroman tog for nylig med til Norge, hvor BBC afslørede lidt af tankerne om det nye show for den skandinaviske presse, samtidig med at Top Gear-karakteren 'The Stig' i sin hvide dragt og hjelm, han sjældent tager af, kørte hurtigt lidt udenfor Oslo:

Selvom der har været utilfredse miner fra flere seere efter eskapaderne med de tidligere værter, så er BBC ikke nervøse for, at programmets popularitet har lidt last, der kommer til at påvirke den nye sæson:

"Top Gear forbliver det samme program, selvom der kommer nye værter til. Programmet vil stadig være familiært for seerne, og det er i rigtig, rigtig gode hænder med Matt LeBlanc og Chris Evans," siger Nick Percy, chef for BBC i Skandinavien.

Han trækker lidt på det, da han bliver spurgt til, hvad seerne konkret kan forvente af den nye sæson. Der er meget, han ikke kan fortælle endnu, siger han. Men når du tænder for den nye sæson, vil programmet virke velkendt og fornyende på en og samme gang, fortæller han. Nye værter eller ej:

"I sidste ende er det bilen, der er stjernen. Det er kombinationen af underholdning, fart og fakta, der er hjertet i udsendelserne. Det er altid underholdende med udfordringerne, som værter og gæster skal igennem, og samtidig lærer du hele tiden noget nyt om biler. Det er det, der gør Top Gear værd at se."

'The Stig' hedder manden i den hvide dragt og tætsluttende hjelm. Men hvem er han? Det er der ikke et entydigt svar på, men da Ferrari FXX skulle afprøves, var det racerkøreren Michael Schumacher, der sad bag rattet, da han var en af de eneste, der måtte køre bilen. Og racerkøreren og stuntmanden Ben Collins havde også rollen i otte år indtil 2011.

Opgaven med at være sjove såvel som informerende tror Nick Percy sagtens, at de nye værter kan løfte. 

Chris Evans har blandt andet tidligere haft stor succes med radioprogrammet The Radio 1 Breakfast Show, som allerede var en lyttersucces, da han overtog det som vært, fortæller BBC-chefen, og mange tvivlede på, at Evans kunne løfte opgaven. Men det kunne han. Faktisk tiltrak han flere lyttere end nogensinde før.

Den succes mener Nick Percy også, at den britiske radiostjerne kan tilføre bilshowet.

"Vi tror på, at Chris Evans også kan tiltrække endnu flere seere til Top Gear. Absolut. Vores mål er altid at gøre showet større og bedre. Top Gear har aldrig manglet ambitioner, og det gør det heller ikke nu," siger Nick Percy.

Han tilføjer, at værten Matt LeBlanc, som blandt andet er kendt som Joey i sit-com-serien 'Venner', har en underspillet, tør humor, der passer perfekt til Chris Evans energiske profil.

Denne dag i Norge hænger der et meterlangt og -højt banner, hvor de to værter står i front og begge har to personer bag sig i en form for v-format og med et stort 'BBC Brit'-logo under sig. De fire personer er racerkøreren Sabine Schmitz, YouTube-motor-personligheden Chris Harris, Formel 1 kenderen Eddie Jordan og motorjournalisten Rory Reid, og de besøger på skift de to værter i de i alt otte nye afsnit.

Nick Percy kan ikke fortælle, hvad de kommer til byde ind med konkret i programmerne, men deres egen erfaring indenfor motorverden kommer til at spille en vigtig rolle, siger han. Og selvom flere af dem har stor succes med egetproduceret indhold til sociale medier, mener han ikke, at Top Gear kommer til at trække på deres personlige målgrupper direkte via deres kanaler såsom Facebook og YouTube.

"Top Gear har selv en stærk følgerskare og trofaste seere, så vi kan godt selv tiltrække den opmærksomhed. Det er jeg sikker på. Det er især medværternes ekspertise og personlige viden i udsendelserne, der gør dem interessante," siger han.

Top Gear kommer i denne sæson til at præsentere en ny del af programmet, hvor der vil være mange 'behind the scenes' optagelser. De viser energien bag de færdige udsendelser, men de bliver ikke en del af selve episoderne. Det samme gælder for dagens optagelser på den norske racerbane.

I selve programmerne kan man dog også forvente at komme vidt omkring, for der skal både køres i blandt andet England, USA, Marokko, Italien, Irland og Sydafrika. Og der skal, naturligvis, køres stærkt.

Den nye sæson har premiere den 31. maj på BBC Brit i Sverige, Norge og Danmark.

LÆS OGSÅ: Dansk sportsvogn latterliggjort i Top Gear

LÆS OGSÅ: Miljørigtig belønning: Leicester-spillerne får Mercedes til 300.000 kroner

LÆS OGSÅ: Den nye Audi Q7 er ikke bare ny, den er genfødt