Lars Løkke
Foto: Jonas Pryner Andersen

Lars Løkke om forholdet til sin far: ”Vi slog os lidt på hinanden”

Lars Løkke Rasmussen havde et nært forhold til sine forældre, og opvæksten i Græsted ligger dybt i landets statsminister. Men årene som teenager var ikke altid lette, når far og søn diskuterede politik.

Lars Løkke anerkendes af mange som en stædig slider og en dygtig politisk håndværker, som har overlevet lidt af hvert. Men det var ikke uden kamp, at han blev politiker.

Da Løkke var ung, interesserede hans far Jeppe Løkke Rasmussen sig også for politik og meldte sig ind i Venstre, men uden at have den samme politiske tæft som sin søn. Det gav anledning til skænderier mellem far og søn.

”Vi slog os lidt på hinanden i de år, hvor jeg fik min egen identitet. Jeg tror, han syntes, det var irriterende på en eller anden måde. Indtil alting fandt en balance,” siger Lars Løkke i det nye nummer af Euroman.

Som dreng havde det sine fordele at være søn af Jeppe Løkke Rasmussen, der var kendt som en aktiv mand i lokalsamfundet. Men da Lars Løkke som 21-årig blev valgt ind i byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune i 1985 og gjorde karriere i Venstres Ungdom, ændrede rollerne sig mellem far og søn.

”Da jeg kom i byrådet, voksede feltet af mennesker, jeg kendte. Og en dag vendte det pludselig rundt. Folk kiggede på mig og sagde: ’Nå, det er din far, du har taget med.’ Så var han pludselig bare min far.”

Da Løkke blev valgt til Folketinget i 1994, skrev hans forældre et kort, hvor de ønskede deres søn tillykke. Lars var aldrig i tvivl om sine forældres anerkendelse.

De var stolte over hans bedrift. Men, som han formulerer det: Forældre bliver ved med at være forældre. Sådan var det også i 2010, da Lars Løkke havde været statsminister i et års tid. Jeppe Løkke Rasmussen var på det tidspunkt syg og var flyttet ind hos sin søn og hans svigerdatter Sólrun i deres hus i Græsted.

”Jeg kom hjem en dag, og så sagde min far: ’Jeg forstår, der snart skal være folketingsvalg.’ ’Nej, det skal der ikke,’ sagde jeg. ’Jo,’ sagde han. ’Nej, det skal der ikke.’ Det viste sig, at han havde siddet og set det der TV 2 News-helvede med Kaare R. Skou, som havde rablet ud i en eller anden kæmpe analyse, som var fyldt med vrøvl. Jeg havde en kamp med min far, jeg glemmer det ikke … Det var sådan, hvor jeg sagde: ’Hold nu op, for fanden. Det er da mig, der er statsminister, mand. Der kommer ikke noget valg.’ Han kiggede bare sådan: ’Arh, kan man nu være sikker på det?’” 

”Jeg ved ikke, om han nogensinde rigtig købte, at det var mig, der havde den,” siger han med et smil.

I det nye nummer af Euroman går vi tæt på statsministeren og mennesket bag landets mest magtfulde embede. Journalist Jonas Langvad Nilsson fulgte i hælene på Lars Løkke, da han under et omfattende sikkerhedsopbud deltog ved forhandlingerne i World Economic Forum i Davos i Schweiz tidligere på året. Senere på året har Euroman mødt Løkke til en samtale på Marienborg og fulgt ham tæt under et besøg i Korsør i forbindelse med regeringens ghettoudspil.

Læs portrættet af Lars Løkke Rasmussen i Euromans majudgave, som er på gaden torsdag 19.4. Køb abonnement her.

LÆS OGSÅ: Martin Hall: "Du kan ikke leve med at være oppe tre døgn i træk på amfetamin, have århundredets nedtur på fjerdedagen, og så starte forfra"

LÆS OGSÅ: Benny Andersen: "’Om lidt er kaffen klar’ er den den mest ligegyldige linje, jeg har skrevet i hele mit liv"

LÆS OGSÅ: Per Mikael Jensen: "En mand skal vide at pudse sine egne sko"