Mette Frederiksen
Foto: Ólafur Steinar/Scanpix

Mette Frederiksen på Folkemødet 2017

Mette Frederiksen: ’Trump trænger til en krammer’

De bedst klædte på Borgen, Trump og ’jååårbær’. Statsministerkandidaten fortæller om det hele i dag på Folkemødet.

Øllet flyder frisk fra fad i disse dage i Allinge, hvor politikere, journalister og folk i al almindelighed mødes over hotdogs, fadbamser og 80’er-hitparader. Der er Folkemøde, og det er heldigvis ikke kun øllet der er rigeligt af.

Der er mindst ligeså mange debatter, som der er sild på solskinsøen, og her til formiddag interviewede Euromans chefredaktør Karl Erik Stougaard Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen foran et stort publikum. Her er et udklip fra interviewet, hvor hun tager temperaturen på både The Donald og Borgens mænd.

Hvordan er det at være Mette Frederiksen i dag?

”Jeg føler mig bedre tilpas på posten som statsministerkandidat. Man bliver dygtigere og klogere med tiden. På den måde er politikererhvervet som alle andre. Man bliver både mere helstøbt som menneske og som politiker. Jeg er bedre i dag, end jeg var for et år siden.”

Hvad er du blevet bedre til?

”Især én ting: At blive i øjeblikket, holde blikket fast og blive i samtalen. Man bliver bedre til at lytte til andre, selvom man ikke er enig i alt.”

Har du aldrig lyst til at smide ansvaret fra dig med alt det, der sker i verden? Brexit, Trump etc.

”Nej det har jeg sgu ikke, men jeg er blevet gladere for at slå græs. Jeg var i XL Byg i Stege for at købe en græsslåmaskine til vores kæmpe græsplæne i sommerhuset. Det tager utrolig lang tid at slå græsset derovre, men jeg synes, det er helt utrolig hyggeligt. Jeg kobler af. Det der med at have et par timer, hvor der kun er lyden af en græsslåmaskine...”

Hvad synes du egentlig om Trump? Hvordan har han klaret det indtil videre?

”(Der er lang tids stilhed i teltet) Øhm. Øh. Hm. Hvordan svarer man egentlig rigtig her. Der bliver truffet beslutninger i USA lige nu, som jeg er i mod. Det er en katastrofe, at Trump trækker USA ud af klimaaftalen.

Hvis den store dreng i klassen ikke vil være med til at lave nogle regler, der gælder for alle, så går det galt. Donald Trump er en præsident, der ikke fylder skoene ud. Han skal gå foran! Men verden kan ikke klare sig uden USA. Uagtet deres præsident bør de være en af vores vigtigste og nærmeste allierede. Håbet er lysegrønt, og det er det også ift. USA.”

Lige nu er der dobbelt så mange, der vil stemme på dig frem for Løkke ifølge meningsmålingerne. Hvis nu du bliver landets  og skal trykke hænder med Donald Trump, vil du så kopiere Løkkes guttermandsklask, eller er du mere ovre i det mere næveknusende håndtryk som Macron?

”Måske skulle man bare give ham en krammer, ha, ha!”

Hvornår føler du dig allermest dansk?

”Når markerne er gule, og jååårbærerne kommer (siger hun og lader ikke tvivlen om hendes nordjyske ophav komme publikum til gode). Der er meget danskhed i landskabet og måden, vi er sammen. Men jo længere væk du kommer fra København, jo pænere er landskabet, og jo billigere er jordbærerne billigere.”

På Euroman kårer vi jo hvert år landets bedst klædte mænd. Men hvem nominerer du som den bedst klædte på Borgen?

”Jeg har sonderet terrænet lidt, og opløbet er ikke direkte skarpt. Vi må uden for folketingssalen og langt forbi Politikens journalister. Vi er ude ved en gruppe, der ikke er så synlige. Men det må altså være livvagterne. De er altid ulasteligt klædt. Klassisk og let afdæmpet.”

Er du selv meget bevidst om din påklædning – klæder man sig på til at være statsministerkandidat?

”Ja, det gør man. Skulle den dag komme, at jeg repræsenterer Danmark, stiller det jo formmæssige krav. Men ærlig talt så er jeg mere til cowboybukser og græsslåmaskine end de bonede gulve. Når det er sagt, skal nok lade være med at tage gummistøvler på ind på Borgen, ha, ha.”

LÆS OGSÅ: Mark Thorsen er spindoktor for Danmarks mest kontroversielle minister: “Hvis ingen måtte blive sure, kunne vi ikke sige ret meget”

LÆS OGSÅ: Christiansborg-digter Knud Brix om de hektiske døgn i mediemøllen: ”Det skal fandeme ikke hedde sig, at jeg ikke tør stille op.”

LÆS OGSÅ: Tidligere praktikant afslører ’sexistisk og syg’ arbejdskultur på Christiansborg i ny bog