Min krig: Ny dokumentarserie går helt tæt på Afghanistankrigen

Min krig: Ny dokumentarserie går helt tæt på Afghanistankrigen

”Hvis jeg dør om lidt, er der ikke noget, der er usagt, og jeg er helt på det rene med, at jeg skal dø, og jeg har accepteret det. Det gør det meget meget nemmere”. 

Sådan lyder det fra den 23-årige soldat Lasse Hansen i en ny dokumentarserie, der bliver fortalt udelukkende med soldaternes egne ord og billeder.

Lasse er blandt soldaterne, der i seriens første afsnit er på patrulje, hvor situationen pludselig tager en drastisk drejning, da de danske soldater bliver omringet og beskudt af Taleban. 

Efter 12 år i krig trækker Danmark i år de sidste kampsoldater ud af Afghanistan. Mange danskere har formentlig stadig et uklart billede af krigen, der for de fleste er blevet fortalt gennem nyhedsoverskrifter og udseendelser. Men nu har Forsvaret og de danske soldater for første gang nogensinde gået med til at vise deres private optagelser fra krigszonerne.

 “Serien kan forhåbentlig være med til at skabe en åben og kvalificeret diskussion af, hvad vi kan lære af soldaternes krigserfaring," fortæller DR3’s kanalredaktør Irene Strøyer.  

Krigen i Afghanistan er den blodigste danske konflikt i over 100 år. Den har til dags dato har kostet 43 soldater og sendt mange flere hjem med fysiske og psykiske skader.

"Der er ikke nogen mennesker, der kan opleve det, jeg har oplevet uden at tage skade af det. Så er man umenneskelig," fortæller 28-årige Morten M. Nielsen, som i Afghanistan var vidne til én af hans venner fik sprængt begge ben af på en vejsidebombe. 

Advarsel: Klippet her indeholder meget barske optagelser.

Dokumentarserien løber over fire individuelle afsnit. Hvert afsnit har hver sin unikke fortælling med nye soldater som fortællere hver gang.  

Der er præmiere på seriens første afsnit ’Min krig: Omringet af Taleban’ i aften kl. 21.30 på DR3. 
 

Se, hvad vi ellers skriver om: Krig og Dokumentar