Sådan begyndte Danmarks nye parti Alternativet
Foto: Jakob Moll

Sådan begyndte Danmarks nye parti Alternativet

Uffe Elbæks nye parti kom i denne uge over spærregrænsen for første gang i meningsmåling. Her kan du læse, hvordan det hele startede i en rundkreds.Euroman bringer i samarbejde med Zetland uddrag af singlen ’En alternativ begyndelse’.

Vi har tidligere bragt et uddrag af Frauke Giebners single 'De udvalgte' om natklubben Sunday.

Nu er forlaget Zetland så ude med en ny journalistisk fortælling af Isabella Hindkjær, hvori opstarten af Danmarks nye parti, Alternativet, skildres. Vi bringer her et uddrag af 'En alternativ begyndelse':

DER STÅR EN KARTON MINIMÆLK på reolen i det lille kontor. Der er kun en sjat tilbage. Mælken tilhører Liberal Alliance, som holder til længere henne ad gangen. Det er også derfra, kaffen er skaffet. På hylderne ligger en tegning over Folketingets lokaler, en håndbog i folketingsarbejde, Arla-tomatsuppe med brødcroutoner i låget, økologisk Fair Trade-kaffe og bøger. Blandt dem en med titlen "Hadet til demokratiet", en biografi om Margrethe Vestager og bogen "Occupy World Street". 

LÆS OGSÅ: Løgn, mord og Berlusconi

Ved skrivebordet bøjer Uffe Elbæk sig ind over en stak papirer, mens en høj, slank mand med smalle briller bladrer i dem og sætter Elbæk ind i dagsordenen for gruppens andet møde. 

”Ja, ja, ja, ja. Fedt, fedt, fedt," siger Elbæk. "Men jeg synes, det ville være fedt, hvis du tager the lead, Nilas.

"Nilas Bay Foged kigger op fra sine papirer. Det er godt en uge siden, at han er blevet ansat som sekretær for Elbæk på Christiansborg. Tidligere har han arbejdet i centrum-venstre-tænketanken Cevea og som frivillig i forbindelse med Elbæks folketingskampagne.

"Ja … men jeg synes også, det ville være lidt fedt, hvis du tager the lead," svarer han.

Elbæk og Bay Foged forbereder sig på, hvad de skal sige til de mennesker, der begynder at dukke op om få minutter. Mange af dem ved ikke ret meget. Kun, at de arbejder på at starte et nyt parti. Det er Elbæks idé, og navnet ligger fast. Det skal hedde Alternativet.


Uffe Elbæk, stifter af partiet Alternativet. Foto: Jakob Moll.

Mødet skal holdes i det lidt større lokale inde ved siden af. På dørskiltet står Sophie Løhrs navn. Hun kommer iført militærjakke, slidte sko, nittemavetaske og en lyserød hue fra Soulland trukket godt ned over det hvidblonde hår. 

På underarmen har hun en tatovering af computerspillet Pacman med en lille gul cirkel, der bliver jagtet af spøgelser i en labyrint. Under den har hun en tatovering af en tommelfinger, der forestiller "like"-symbolet på Facebook.

I hånden har hun et halvspist æble, og om halsen hænger det gule nøglekort, der giver hende adgang til Christiansborg. Sophie Løhr arbejder til dagligt som onlineunderviser i økonomi, og hun har tidligere været medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom. 

Men da hun mødte Elbæk, beskriver hun, hvordan han "tog hende med storm". Hun fortæller, at han åbnede sit netværk for hende og sagde til hende, at hun var "fantastisk", og at hun var "en stjerne".


Sophie Løhr (th.). Foto: Jakob Moll.

I dag opfatter Sophie Løhr ham som en personlig mentor, der gav hende et rum, hvor fik indflydelse og blev en del af et stærkt fællesskab. Egentlig var det meningen, at Løhr i år skulle skrive sit kandidatspeciale på CBS, men nu sidder hun her i stedet.

Med sine 59 år trækker Uffe Elbæk gennemsnitsalderen ved bordet betydeligt op. Han er den eneste, der har egentlig politisk erfaring.

Ved siden af mig sidder en ung mand. Han hedder Jakob Gorm og er specialestuderende i politisk kommunikation og ledelse på CBS. Han og Uffe Elbæk har kendt hinanden i omtrent en uge. Det begyndte med, at Gorm skrev en mail til Elbæk, efter han blev løsgænger, for at høre, om han måtte følge ham i forbindelse med sit speciale. Nogle dage senere blev han indkaldt til et møde på Elbæks kontor, og 10 minutter efter blev han tildelt en plads på Christianborg-kontoret ved siden af Bay Foged.

"Jeg ved ikke helt, hvad jeg har sagt ja til," indrømmer han, så indtil videre har han besluttet sig for at beholde sit medlemskab af De Radikale. Det var Uffe Elbæks mavefornemmelse, der fik ham til at beslutte, at den specialestuderende skulle være en del af Alternativet.

"Der var lige 15 sekunder, hvor jeg tænkte, at han måske var sendt ind af nogen, der ville vide, hvad vi havde gang i. Men jeg troede sgu på ham! Det var min gut feeling! Jeg syntes, det var modigt, at han skrev til mig. Så jeg fik lyst til at sige, ved du hvad, kom bare ind, du. Jeg vil give dig dit livs oplevelse."

Elbæk kalder ham "min praktikant/kontorassistent eller whatever".


Jakob Gorm Andreasen. Foto: Jakob Moll.

En ung mand kommer ind ad døren og hilser på de andre. Han forklarer, at han arbejder sammen med Uffe Elbæks søn og mødte Uffe Elbæk på Folkemødet tidligere på året. De festede sammen og fandt ud af, at de begge to interesserer sig for bæredygtighed og grøn omstilling. Aftenen forinden blev han ringet op af Elbæks sekretær, som i 10-15 minutter udspurgte ham på hemmelighedsfuld vis om hans interesse for en eventuel ny politisk platform. Bagefter fik han en invitation til mødet på Christiansborg. Han er lidt forvirret, indrømmer han. Han kender ikke de andre, og han er ikke rigtig klar over, hvad der skal ske, eller hvad hans rolle skal være.

Elbæk foreslår, at de går ind ved siden af, så han kan få en kort briefing, inden mødet går i gang.

LÆS OGSÅ: Sådan brillerer du til jobsamtalen

KLOKKEN 16.20 SIDDER ALLE ved bordet. 12 mødedeltagere i alt.

Elbæks sekretær har skjorte på. De andre driller ham med, at han ser helt "Christiansborg-agtig" ud.

"Det var det eneste, der var tilbage, som var rent," siger han. I løbet af mødet smider han den. Nedenunder har han en T-shirt på, hvor der står Under Radaren. Det er navnet på den tværpolitiske organisation, Uffe Elbæk stiftede i februar efter sin tid som minister. 

Under Radaren begyndte som en slags jobopslag, Elbæk postede på Facebook. Her efterlyste han aktivister, der ville være med til at "gå på opdagelse" i hans nye ordførerskaber inden for videregående uddannelser, iværksætteri og nordisk samarbejde. 

Det resulterede i 12 frivillige, der mødtes jævnligt for at drøfte deres erfaringer og bringe noget af det, der sker under politikernes og mediernes radar, ind på Christiansborg. Møderne begyndte hurtigt at kredse om en bestemt problemstilling: Hvordan genskaber man det politiske centrum-venstre?

Nilas Bay Foged, Sophie Løhr og flere af de fremmødte ved dagens møde lærte Elbæk at kende gennem Under Radaren.


Foto: Jakob Moll.

DER ER TRE TING, der ligger helt fast på nuværende tidspunkt, forklarer Bay Foged. Det første handler om partiets værdier. De står beskrevet i et dokument, Uffe Elbæk har skrevet tre uger tidligere under titlen "Alternativet – The Alternative: et internationalt parti, en bevægelse og en kulturel stemme". 

I dokumentet skriver Uffe Elbæk, at idéen med Alternativet er at skabe et "generøst og handlingsorienteret" parti med særlig fokus på "bæredygtig omstilling, hverdagsdemokrati og fællesskabets og den enkeltes entreprenante skaberkraft." 

Bay Foged forklarer, at de lige nu arbejder på at formulere nogle politiske temaer. De ved, at bæredygtighed, demokrati og iværksætteri skal være nogle af dem. Nok også krop og sundhed, uddannelse og kunst og kultur.

Men om det bliver til syv, tre eller fem temaer i alt, ved de ikke. Og hvad de forskellige politikområder kommer til at dække over, ved de heller ikke endnu. Meningen med Alternativet er, at de vil gentænke demokratiet, forklarer Bay Foged. Derfor skal partiets politik udvikles i samarbejde med borgerne. 


Nilas Bay Foged. Foto: Jakob Moll.

Det eneste krav er, at politikken skal passe sammen med partiets værdier. Under Alternativets værdier står der: "Mod, generøsitet, transparens, ydmyghed, humor og empati."

"Nilas, må jeg sige noget," afbryder Elbæk. "Ja. Helst", svarer sekretæren. "Transparens betyder også åbenhed", siger Elbæk. Han mener, at Alternativets beslutninger skal være gennemskuelige for vælgerne. Det er blandt andet derfor, gruppen med Uffe Elbæk i spidsen har givet mig, en journalist, lov til at sidde her, forklarer han gruppen. Hvis de havde en værdi, der hed kontrol, sad jeg her ikke.

Punkt to, der ikke er til diskussion: Skrifttype, logo og farve. Elbæk fortæller, at der sidder en "supersupersuperdygtig" dansk designer i London og arbejder på det. Punkt tre: navnet. Det er ikke til diskussion. Alternativet var Uffes idé. 

Det lyder også godt på engelsk, synes han. Det er vigtigt, når Alternativet skal være et internationalt parti. På sigt er det meningen, at folk i andre lande skal kopiere konceptet og starte Alternativet op i hele verden. Jeg spørger, hvordan det skal fungere i praksis? 

Kan folk så bare oprette deres eget parti i Uganda og kalde det Alternativet? I princippet ja, lyder svaret. Men det er endnu ikke blevet drøftet, hvordan det skal foregå i praksis. Der er allerede blevet taget kontakt til en fyr i Malmø, og Elbæk er også i gang med at tage fat i folk fra sit netværk i Hongkong, Canada og Sydafrika.

LÆS OGSÅ: Euroman-klassiker: Foghs mission

Han forestiller sig, at de skal være partiets internationale ambassadører. Så navnet, de visuelle grundelementer og værdierne er ikke til diskussion, opsummerer Bay Foged. Det er til gengæld alt andet.

"Godt?", siger Nilas Bay Foged og kigger rundt på de andre, der nikker bekræftende. "Fedt, fedt, fedt."

Han indleder en præsentationsrunde. Til slut skal de alle fortælle, hvad de bringer med til bordet i dag. 

"Totalt meget kærlighed", siger Sophie Løhr. "Ung naivitet," siger den unge mand.Foto: Jakob Moll.

ELBÆK FORTÆLLER, AT DER sidder en gruppe i Aarhus og arbejder parallelt med kernegruppen i København for at stable Alternativet på benene i Jylland.

"Det må ikke blive oplevet som et elitært københavnerinitiativ. Det skal også være for tømrere, elektrikere, førtidspensionister og whatever. De skal også kunne spejle sig i det og føle sig velkomne og inviterede", siger han.

Nilas Bay Foged fortæller de andre, hvor langt gruppen på Christiansborg er kommet.

"Vi er ved at få styr på kontoret – ej, det er vi ikke. Vi skal have styr på kontoret." Han understreger, at alle de andre er velkomne til at komme forbi herinde. "Det skal gerne være en fest herinde. Det skal gerne se fedt ud. Det skal være rart at være her."

Som for de fleste ved bordet er Nilas Bay Fogeds sprog en ubesværet blanding af engelsk og dansk, og han bruger i flæng begreber som "fjerde-sektor-økonomiforståelse" og "open-source-demokrati". Bay Foged bruger sidstnævnte begreb til at forklare, at Alternativet skal være et åbent og transparent parti.

LÆS OGSÅ: Henrik Qvortrup: "Spindoktorer er først og fremmest blevet allemandseje"

"Assume good faith. Forvent, at andre vil dig det bedste", siger han. "Det er en læresætning fra open source-miljøet". En af mødedeltagerne rækker hånden op for at markere, at hun vil sige noget.
 
"Hopper vi ikke bare ind?", siger Elbæk. Det vedtages, og pludselig flyder snakken frit henover bordet. Der tales ydre behov, indre behov, samtalekultur, organisk flow, frygten for overfladisk harmoni, ægte og uægte tillidserklæringer, og hvad der sker, hvis nogen træder hinanden over tæerne. Partisekretæren kigger på uret og tager ordet igen:

"Nogle har sagt til mig, at de ikke føler sig up to date. I skal bare vide, at ingen er up to date. Og det kommer ikke til at ske. Der kommer til at ske så meget, så mange forskellige steder. Det bliver hektisk. Up to date – never!"

Resten af gruppen nikker.

"The way we like it," siger Sophie Løhr.

Herefter går folk ud i projektgrupper på to-fire personer. Der er en presse-gruppe, en organisations-gruppe, en tekst og hjemmeside-gruppe og en event-gruppe.

Event-gruppen skal stå for den proces, de kalder "udrulningsfasen". Det betyder, at gruppen skal arrangere en række arrangementer efter offentliggørelsen af Alternativet. Datoen er fastsat til d. 13. november. Men den kan stadig blive rykket, siger Elbæk. Event-gruppen består af to medlemmer. Løhr og Niko Grünfeld, der har virksomheden "What is pink?", hvor han arbejder som coach og mindfulness-træner. Han har også været med i Under Radaren.


Foto: Jakob Moll.

I dag snakker event-gruppen ikke ret meget om events. De taler om, hvor meget der er brug for en reel grøn politik. At verdens ressourcer er knappe. At empati burde være et fag i skolen, fordi alting i dag handler om vinder- og tabermentalitet. At PISA-undersøgelser er en tosset måde at måle intelligens på, at den politiske debat er blevet til strategisk mudderkastning, hvor folk taler grimt til hinanden, at debatten i dansk politik har brug for et makeover, og at demokratiet er sygt.

LÆS OGSÅ: Clement Kjersgaard: Jeg nærer dyb mistillid til alle politiske partier

"Jeg drømmer om at stille mig op på Folketingets talerstol," siger Sophie Løhr. "Tage mikrofonen og sige: Hvad er alternativet?" Hun og Elbæk har lavet sjov med, at hun skal være økonomiminister, når Alternativet bliver et regeringsparti.

Et andet sted i lokalet drømmer en mødedeltager om, at projektet kommer til at give genlyd i Tønder. At Alternativet vil kunne begejstre folk fra provinsen lige så meget som dem på Vesterbro.

EN HALV TIME før mødet slutter, samles mødedeltagerne rundt om bordet igen. Nilas Bay Foged spørger, om der er nogen spørgsmål.

"Har vi nogen penge?" spørger en.

Bay Foged forklarer, at Uffe Elbæk får mandatstøtte som løsgænger fra 1. november. Det giver 45.000 kroner, men de går til sekretariatet. Alternativet har ingen penge. Til at begynde med lægger Elbæk ud.


Foto: Jakob Moll.

Gruppen diskuterer, hvad de er nødt til at bruge penge på. Oversættelser til andre sprog, siger Elbæk. I første omgang bare til engelsk. Niko Grünfeld foreslår Google-translate. Han fornemmer, at der mangler opbakning til hans forslag. "Er det for lousy?", spørger han. "Ja", siger flere i kor.

De snakker om medlemskontingenter. Skal man betale for at være medlem? Det synes Nilas Bay Foged ikke. For så bliver ens økonomi afgørende for, om man kan være med. Og det er udemokratisk, siger han. Og ikke spor alternativt. Der må være andre måder at skaffe penge på. Men det skal helt sikkert være noget crowdfunding, lyder det fra flere mødedeltagere. Og helt sikkert på internationalt niveau. Måske crowd-mikro-funding.

"Hvad betyder det?" spørger jeg. Grünfeld forklarer, at de har tænkt over en løsning, hvor man verden over kan støtte Alternativet ved at indbetale den laveste møntfod i sin egen valuta hver dag. 50 øre i Danmark. På den måde har stort set alle råd til at være med.

Jeg spørger, hvordan det skal foregå i praksis. "Det er alt sammen work in progress", lyder svaret. Men de ved, hvilken bank Alternativet skal have. "Merkur", siger flere i kor. De taler om den Rudolph Steiner-inspirerede Merkur Andelskasse, som har profileret sig som et bæredygtigt og socialt ansvarligt alternativ til de store, etablerede banker.

"Flere spørgsmål?", siger sekretæren."Ja, ved vi egentlig, hvem der har hvilke roller?", spørger en. Flere vil gerne vide, hvem der står for den interne kommunikation, og hvem der sender mødereferater og statusopdateringer ud.

"Der skal vel være én, der har det forkromede overblik?"

Bay Foged kigger tøvende på Elbæk. "Det er Nilas", siger Elbæk og peger på ham.


Foto: Jakob Moll.

Der er et spørgsmål mere: Hvad er egentlig målet? Er målet bare at lave lidt røre i andedammen, bliver der spurgt. Er målet at skabe en international bevægelse? Eller at skaffe de 20.000 underskrifter, der gør et parti opstillingsberettiget?

Eller: "Er målet at gøre Uffe til statsminister?"

Køb hele singlen her.

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan bliver du statsminister

LÆS OGSÅ: Et succesombrust parti midt i en identitetskrise

LÆS OGSÅ: Ny direktør i dansk politik: "Vi skal redde Danmark"