Ærlige mennesker bander meget
Foto: Getty Images Notorious B.I.G., Tupac og Redman.

Ærlige mennesker bander meget

Du kan roligt stole på folk der bander meget

Bandeord er lig med ærlighed. Det var da skide satme en fucking dejlig nyhed.

I mødet med børn går det ofte op for mig, at jeg på mange måder taler mere som en havnearbejder fra Aalborg end en universitetsstuderende, der skulle forestille at have lært en pæn og afmålt sprogbrug.

Men hvis fuck, fandeme og satan også står højt på din liste over yndlingsord, skal du ikke nødvendigvis flove dig over din sprogbrug. En ny undersøgelse viser nemlig, at folk, der bander og svovler, er mere ærlige og pålidelige, end folk der er rene sproglige dydsmønstre.

I undersøgelsen forklarer forskerne fra universiteter i Holland, Hong Kong, England og USA, at banderi ofte har været forbundet med moralsk fordærv, kriminalitet og at være fremme i skoene på den dårlige måde.

Men den påstand maner de til jorden. I deres undersøgelse har de fundet en direkte positiv sammenhæng mellem at bande meget og at være ærlig.

Forskerne har spurgt 276 personer om, hvor ofte de bander, hvad deres yndlingsukvemsord er, og hvilke følelser de forbinder med at bande. Hernæst blev deres grad af ærlighed testet gennem en psykologisk metode for at finde ud af, om der var en sammenhæng mellem deres evne til at fortælle sandheden og antallet af grimme ord, der kom ud af deres mund.

Det samme gælder i den virtuelle verden. Forskerne fandt hvert fald ud af, at dem, der ikke er kede af at bande i deres statusopdateringer på Facebook, også er mere ligefremme og ærlige. Tredje og sidst gør sammenhængen sig også gældende på samfundsmæssigt niveau.

Forskerne kiggede på 48 amerikanske stater, hvor de sammenlignede bandefrekvensen blandt folk i staten og gennemsigtigheden og pålideligheden i statens arbejde. Og her er resultatet det samme. I New Jersey bander folk for eksempel utroligt meget, og staten har samtidig den højeste score i integritetsanalysen.

Desuden har man gennem andre undersøgelser fundet ud af, at uskyldige folk, der er anklaget for en forbrydelse, har tendens til at kaste eder af sig under afhøringer, end folk, der rent faktisk er skyldige, men prøver at lyve. 

At bande er med andre ord et udtryk for ens umiddelbare følelser, og studiets konklusion er altså klar. Både på individuelt niveau og på samfundsmæssigt niveau hænger mængden af bandeord positivt sammen med ærlighed.

Det betyder ikke nødvendigvis, at folk, der taler som en havnearbejder, er sande engle, der aldrig begær fejl. Men de lyver hvert fald mindre end folk, der højst kunne drømme om at sige ’av for søren’.

LÆS OGSÅ: Fraus, krid og fufu: Forstå hvad de unge under 20 siger

LÆS OGSÅ: Ny undersøgelse: Kvalitetstid med fædre giver lykkeligere børn

LÆS OGSÅ: Se videoen: David Beckham smider tøjet og lægger krop til et vigtigt budskab