Kanalerne i Venedig har krystalklart vand på grund af italiensk udgangsforbud
Foto: Getty Images

Kanalerne i Venedig har fået krystalklart vand

En talsperson for byens borgmester udtaler, at forandringen ikke har noget at gøre med mindre forurening.

Corona-krisen tager til dag for dag. Vi bliver hjemme for at mindske smitte, og vi undgår social kontakt. Forholdsreglerne viser sig nu at have nogle positive bivirkninger.

Det ses blandt andet i de venetianske kanaler. De maleriske vandveje med megen bådtrafik er normalt en noget grumset affære, men i disse dage er vandet krystalklart. Det skriver flere brugere på Twitter. Med opslagene følger billeder fra den italienske by, hvor både fisk og bunden på kanalerne tydeligt kan ses.

Grunden til de rene kanaler skal findes i det udgangsforbud, som byens borgere, og resten af den italienske befolkning, i disse dage er underlagt på grund af covid-19.

En talsperson for Venedigs borgmester har udtalt til CNN, at forandringen skyldes mindsket trafik på kanalerne.

”Vandet ser klarere ud, fordi der er mindre trafik på kanalerne, og det lader bundfaldet blive på bunden. Det skyldes, at der er mindre bådtrafik, der normalt får bundfaldet til at stige op til vandets overflade,” udtaler talspersonen til CNN.

Det er altså ikke mindsket forurening, der er skyld i det klare vand i Venedig. Det er til gengæld tilfældet med luftforureningen i byen. Talspersonen udtaler nemlig, at luftforureningen er faldet i Venedig på grund af corona-krisen.

”Luften er mindre forurenet, fordi der er færre offentlige kanalbusser og bådtrafik end sædvanligt på grund af udgangsforbuddet.”

Det er ikke kun i Venedig, at covid-19 har en positiv indvirkning på luftforureningen. Satellitbilleder fra NASA og ESA viser en stor reduktion i luftforurening i store kinesiske byer fra januar til februar.