Normalt er de rivaler.

Men da basketspillererne fra Brooklyn Nets og Cleveland Cavaliers i går mødte hinanden, var konkurrencen suspenderet under opvarmningen, hvor de to hold for en gangs skyld kæmpede for den samme sag.

NBA-spillere fra begge hold trak i t-shirts med ordene ’I can’t breathe’ skrevet hen over brystet for at vise sympati med familien til Eric Garner, der døde efter en hårdhændet anholdelse på Staten Island 17. juli i år.

I en tv-optagelse af anholdelsen ser man Eric Garner med ansigtet presset ned i asfalten, mens han mange gange råber til politiet:

”I can’t breathe”.

Disse ord er blevet en form for slogan for de protester mod politivold, som mange storbyer i USA oplever, efter at en storjury har besluttet ikke at retsforfølge den hvide politimand, der tog kvælertag på Eric Garner.

Hos Cleveland Cavaliers var det basketballens vel nok største stjerne, LeBron James, der havde efterspurgt t-shirts med budskabet påtrykt. Det blev fremskaffet, og rapperen Jay-Z sørgede for, at konkurrenterne hos Brooklyn Nets også fik en stabel t-shirts ind i omklædningsrummet.

LeBron James har flere gange ytret sig offentligt om den seneste tids eksempler på politivold, og vil med t-shirten lave et “statement for at skabe forståelse for, hvad vi går igennem som samfund”, siger han til ESPN.

”Det er klart, at vi som samfund kan gøre det bedre (…) Men det her er mere end noget andet et shout out til familien".

Også spillere fra det amerikanske fodboldhold St. Louis Rams troppede i weekenden op med ordene ’I can’t breathe’ skrevet hen over sko og trøjer forud for en NFL-kamp.

Det samme gjorde basketspilleren Derrick Rose fra Chicago Bulls i lørdags, hvilket angiveligt var det, der fik LeBron James til at efterspørge en lignende t-shirt.

Eric Garners sidste ord er også blevet til et hashtag på Twitter, under hvilket brugerne udveksler meninger og andre indlæg om de to seneste eksempler på hvide politifolks hårdhændede anholdelser af sorte landsmænd: Anholdelsen af Eric Garner på Staten Island samt den kontroversielle anholdelse i Ferguson 9. august, der kostede den 18-årige sorte amerikaner Michael Brown livet.

LÆS OGSÅ: Jon Stewart dropper vittighederne: Denne sag er for alvorlig

LÆS OGSÅ: NBA er tilbage

LÆS OGSÅ: Danske studerende laver reklamefilm til Super Bowl