Fodboldspillere, der brænder et vigtigt straffespark, slipper aldrig af med mindet, og dem, der scorer, beskriver følelsen af lettelse før følelsen af glæde.Vi har set nærmere på psykologien bag straffesparket og får genfortalt nogle af de største danske øjeblikke fra 11-meterpletten.


AJAX AMSTERDAM - HELMOND SPORT, 1982.

Jesper Olsen og Johan Cruyff scorer på en særlig straffesparksvariant.

”Vi havde forberedt en speciel kombination til træning. Vi havde ikke snakket om det i et par måneder, men da vi fik et straffespark i den kamp, gik Johan hen til bolden for at lægge den bedre til rette. Det var signalet til mig om, at ’nu gør vi det’. Så da han lagde bolden ned igen, vidste jeg, at han ville trille den til siden ud til mig, som kom løbende ind i feltet. Målmanden gik ud for at dække mig af, og så spillede jeg på tværs til Johan, som sparkede den ind. Bagefter var det hele lidt mærkeligt. Ingen vidste, om der var mål eller ej. Men vi havde undersøgt det hele på forhånd, og målet blev anerkendt. Vi gjorde det kun den ene gang. Folk spørger selvfølgelig, hvis idé det var, og det var ikke min. Jeg var kun 21 år, det var Johan Cruyffs idé. Han var 37 år og havde prøvet alt i sin karriere. Han havde en enorm selvtillid og var aldrig bange for at gøre noget, der var anderledes.”


ENGLAND – DANMARK, 1983.

Danmark vandt 1-0 i EM-kvalifikationen på et mål af Allan Simonsen.

”Vi fik straffesparket i slutningen af første halvleg. Det var et indlæg ude fra højre side. Jeg tror, at det var Michael Laudrup, der slog den ind, og så tog deres forsvarer hånden til hjælp. Med det samme, der blev fløjtet, gik jeg væk fra det hele og begyndte at koncentrere mig om at sparke. Det var næsten altid mig, der sparkede på landsholdet. Da jeg tog bolden og lagde den på pletten, rystede mine hænder. Det var første gang, det var sket før et straffespark. Jeg havde ikke på forhånd bestemt mig for, hvor jeg ville sætte den henne. Jeg ventede, indtil målmanden gik til den ene side, og placerede den så stille og roligt modsat. Da den gik ind, kom alle følelserne frem. Alt presset forsvandt, og jeg kan bare huske en enorm lettelse over at score.” 

I det nye nummer af Euroman kan du læse om flere spektakulære straffespark, høre målmandstræner Lars Høghs hemmelighed til at redde straffespark og høre tidligere FIFA-dommer Kim Milton om dommerens rolle i straffesparksituationer.

LÆS OGSÅ En stille aften i Champions League

LÆS OGSÅ Joey Bartons univers