De amerikanske sportsudøvere, der om få uger skal til OL i Rusland, bliver nu anbefalet ikke at bære det officielle tøj under legene. Samtidig har det amerikanske militær sendt to krigsskibe til området.

Det er ikke kun fordi, det officielle holdtøj til de amerikanske atleter springer så meget i øjnene, at det udgør en sikkerhedsrisiko. Amerikanske myndigheder frygter også, at det tydelige flag og de mange stjerner på trøjerne gør dem til oplagte terrormål. Derfor råder de til, at atleterne ikke har tøjet på uden for det olympiske område. 

Det amerikanske holdtøj til vinter-OL i Sochi i Rusland er designet af det ærkeamerikanske brand Ralph Lauren. Om det er grimt, er op til den enkelte at vurdere. Men det formår i hvert fald at gøre opmærksom på sig selv.

Der ligger ikke nogle konkrete trusler mod de amerikanske sportssfolk, men den generelle terrortrussel hviler som en tung snesky over vinter-legene. Selvmordsbombere har tre gange siden efteråret ramt den russiske by Volgograd ca. 650 kilometer nord for Sochi. De to seneste angreb skete i december, hvor mindst 34 mennesker mistede livet. 

I en video fra 19. januar tog den islamiske gruppe Vilayat Dagestan ansvaret og advarede samtidig om, at der ville komme flere.

Den russiske præsident Putin har sat sit internationale omdømme ind på, at legene skal forløbe fredeligt. Op mod 40.000 sikkerhedsstyrker og seks missil-forsvarsystemer er kørt i stilling for at lægge en jernring om den olympiske by.

Det amerikanske militær har også lagt planer for at kunne evakuere de omkring 230 atleter, 270 trænere og op mod 10.000 amerikanske tilskuere, man regner med deltager. Det er dog allerede nu et spørgsmål, om så mange dukker op. Flere atleter og deres familier overvejer at blive hjemme på grund af den store terrortrussel. Ingen har dog officielt har meldt afbud endnu.

LÆS OGSÅ Hvis Putin fik liv til at bestemme disciplinerne til vinter-OL

Lige nu jagter de russiske myndigheder tre såkaldte "sorte enker", som de regner med står bag bomberne i Volgograd. Heraf menes i hvert fald en af dem at opholde sig i Sochi. Betegnelsen "sorte enker" beskriver kvindelige selvmordsbombere, der er motiveret af hævn over deres afdøde mand eller familiemedlemmer.

Vinter OL starter 7. februar og løber frem til den 23.

LÆS OGSÅ Korruption gør vinter-OL til verdens dyreste

FACEBOOK Bliv ven med Euroman