brøndby

spådomme og konstateringer om fodboldsæsonen 17/18

Brøndby vinder superligaen - og 14 andre forudsigelser om det nye fodboldår

Store spørgsmål bliver stillet og andre besvaret i denne klumme om fodboldens tilstand lige nu.

Santander – det store mysterium

Da Santander kom til Superligaen, var vi mange, der mente, at han hurtigt ville være væk igen. Han så simpelthen alt for god ud til Danmark. En af hans første kampe var mod FC Midtjylland i Herning, hvor jeg sad på tislkuerpladserne. Det var dengang, FC Midtjylland ikke var en vittighed og havde et godt forsvar. Erik Sviatchenko skulle dække Santander op. Sviatchenko er en stor dreng, men ikke stor nok til at flytte Santander.

Ved første bold der blev sparket op mod FCM, vendte Santander sig om, og så hvor Sviatchenko var placeret. Så positionerede han sig på en sådan måde, at Sviatchenko skulle igennem paraguayneren for at komme frem til bolden. Det kunne viborgenseren ikke. Med Sviatchenko på ryggen tog Santander bolden roligt ned og lagde den af til Delaney. Og det gjorde han sådan set resten af kampen. Sviatchenko fandt ud af, hvorfor Santanders kælenavn i Paraguay var ”Klædeskabet”.

Men Santander er aldrig blevet til det, man havde spået. Han er nærmest blevet svagere fra sæson til sæson, og sammen med resten af FCK har han været elendig i starten af denne sæson. Han scorede et meget afgørende mål mod Vardar og var derudover kampens svageste spiller. Han presser for sig selv, hans førsteberøringer ser klodsede ud, og hans afslutninger er tynde.

Nu hvor Cornelius er solgt, skulle det egentlig være Santanders sæson. Der var engang, jeg mente, at Santander var bedre end Cornelius. Det gør jeg ikke mere. Hvad er der sket med Santander? Var der virkelig ikke mere potentiale i ham? Skal FCK blive ved med at holde fast i ham? Har de noget bedre?

Player power i Liverpool

Liverpools Philippe Coutinho indgav en såkaldt transfer request dagen efter, at Liverpools ejere officielt havde meddelt, at Coutinho ikke ville blive solgt i dette vindue. Hvad gør man så? Coutinho var derefter måske rygskadet i den første kamp mod Watford. Er han med i den vigtigste kamp for Liverpool i denne sæson, Champions League-kvalifikationskampen mod Hoffenheim, på tirsdag? Næppe.

Der er ikke så meget, Liverpool kan gøre. Selvom Coutinho har fire år tilbage af sin kontrakt, er der ingen, der er interesseret i at have en surmulende lille brasilianer til at sprede dårlig stemning i truppen. Liverpool ender sikkert med at acceptere et bud på 100 millioner euro. Heller ikke så dumt, når man tænker på, at de betalte lidt over 10 millioner euro for samme mand for fire år siden.

Når Barcelona og Real Madrid kalder, kan selv de hovedrige engelske klubber ikke gøre det det fjerneste. På en måde er det jo meget forståeligt. Hvis du var fodboldspiller, ville du så helst spille for en klub, der ikke har vundet en titel i 30 år og er med i Champions League cirka hvert femte år, eller en klub, der vinder en titel hvert år og altid er med i CL? Foretrækker du regnvejret og havnen i Liverpool fremfor solen og kysten i Barcelona? Mon restauranterne er bedre i Barcelona end i Liverpool? Jeg skulle spørge fra en ven.

Måske skulle Liverpool bare tage deres 100 millioner euro og så ofre et par skillinger på en forsvarsspiller, hvis eneste opgave er at stå ved forreste stolpe ved hjørnespark og heade bolden væk? Spilleren kan være tyk, døv og være født uden arme. Han skal bare stå ved forreste stolpe. Dermed vil Liverpool undgå at indkassere 70 procent af de mål, der går ind mod dem. Klopp behøver ikke engang at ringe og sige tak for det råd. You’re welcome, Jürgen!

Kvindernes EM – epilogen

Personligt ser jeg frem til, at hele diskussionen om kvindefodbold når et tåleligt punkt igen, hvor det ikke bliver misbrugt politisk af både venstrefløjen, højrefløjen, identitetsfløjen, m.fl.

Der mangler en reformation af kvindefodbold i Danmark. Der har vel været en smule i Tyskland, mere i Sverige og England, og i USA er den gået hele vejen. Nadia Nadim spiller for 17.000 mennesker i snit for Portland Thorns. Ingen lande er i nærheden af USA på den front.

Men vi skal da løfte kvindefodbolden op, hvis vi kan. Hvorfor skulle vi ikke? Jeg er selvfølgelig lidt farvet, men fodbold er den bedste sport i verden – for både piger og drenge. Fire jakker og en bold – så har man en bane. Der er ikke brug for en hal eller beskyttelsesudstyr eller dyrt surfergrej. Flyt til en ny by, og meld dig ind i en fodboldklub, så har du minimum tyve nye venner. Du behøver ikke engang at være god til det. Det er sundt, socialt og et fabelagtigt fællesskab i disse dage, hvor børn nærmest er gift med deres iPad.

Så jo mere kvindefodbold, jo bedre. Og lad venligst være med at sammenligne kvindefodbold med herrefodbold på selve spillet på banen. Vi sidder jo heller ikke og taler om, hvor meget Roger Federer ville slå Caroline Wozniacki, vel? Det er to forskellige sporter, simpelthen.

FC Midtjylland-FC Nordsjælland

Den danske Superliga er mystisk. FCN sælger deres fire bedste spillere og laver maksimum point de første fire spillerunder. FCM, med et langt højere budget, spiller som en sæk jord i en måned og får kun med utroligt held klemt sig videre i Europa mod et meget gennemsnitligt polsk hold.

I Herning bliver FCN totalt udspillet i en time og er bagud 4-0. Så tager FCM mentalt på ferie, og FCN reducerer tre gange. Kampen ender 4-3.

FCK – suveræne dobbelt danske mestre med et kæmpemæssigt budget og en kæmpemæssig trup spiller som en pose vådt jord i den første måned af Superligaen. FCK tager på Brøndby Stadion, bliver totalt nedspillet, men får alligevel næsten, hvad der ville være det heldigste point i fodboldhistorien med sig hjem. Ligesom FCM er de helt nede i sækken i Europa, men kæmper sig videre, får en heldig lodtrækning og ligner nu pludselig et hold, der skal spille CL om en måned.

Lad os håbe – for både FCM og FCK – at spillet bliver bedre, hvis de kommer videre i Europa. Det kan blive rigtigt grimt, hvis FCK løber ind i PSG, Bayern eller Real, eller FCM møder Milan, Liverpool (hjørnespark og indkast eneste håb!) eller Arsenal.

Zidane for President of the world

Zidane er sej. Det har vi egentlig altid vidst. Men vi var måske ikke sikker på, hvor dygtig han var som træner. ”Der må da være grænser for, hvad én mand kan”, tænkte vi. Næh.

Zizou blev træner i Januar 2016. Siden ser hans rekordliste sådan her ud:

Kampe: Spillet 88, vundet 66, 14 uafgjorte, syv tabt. 2,44 point pr. kamp.
Trofæer: Seks (et mesterskab, to CL-titler deriblandt)

Zidane kan alting. Hvorfor sender vi ham egentlig ikke til Palæstina og får løst den lille konflikt dernede? Det skulle vel ikke tage ham mere end et par minutter.

Forudsigelser

I sæsonens første fodboldklumme er det oplagt at komme med en flok forudsigelser for de store ligaer – og Superligaen.

Serie A
Selvom defensiven hos Juventus efterhånden er ældre end journalisterne i 60 Minutes, vinder Damen igen. Håbet er, at bella Napoli, der spiller gudesmukt, offensivt fodbold kan snuppe titlen, men spørgsmålet er, om de stabile nok. Juventus så faktisk rustne ud, da de tabte til Lazio i Super Copa søndag aften, men selvom de ikke længere har Bonucci nede bagi, er Napoli, Roma og Milan stadig for langt bagefter.

Cornelius får en svær sæson i Atalanta, hvor de lokale stadig ikke helt forstår, hvorfor ham den blonde, smilende fyr ikke har noget gele i håret og ikke kaster sig, hver gang en forsvarsspiller tackler ham.

Premier League
Siden Pep Guardiola overtog Manchester City for knap 14 måneder siden, har klubben brugt 3,5 milliarder kroner på nye spillere. Mesterskabet bliver et opgør mellem dem og byrivalerne fra United, og det bliver tæt.

Comedy team of the year bliver Liverpool, der som det første engelske hold nogensinde kommer til at lukke 50 mål ind på hjørnespark. Før jul.

Bundesligaen
Bayern München vinder igen, fordi de er Bayern München, og de andre hold ikke er.

Spanien
Real Madrid vinder ligaen, fordi de har det bedste klubhold nogensinde i fodboldens historie. Og en træner der kunne gå på banen og forstærke dem.

I April omdøber UEFA Champions League til La Liga, fordi de fire semifinale-hold alle er fra Spanien. Spanien bliver samtidig udelukket fra næste turnering, fordi det er snyd hold.

Ligue 1
Gider jeg knapt nævne. PSG.

Superligaen
Den vinder Brøndby, fordi de har det bedste hold i Danmark, den bedste træner i Danmark og ikke skal spille i Europa, som FCK skal.

Undervejs sælger Kasper Hjulmand hele sin førsteholdstrup og vinder som konsekvens alle kampe de næste tre måneder. I marts bliver FCN diskvalificeret, fordi de har glemt at give kampseddel med hjem til deres 11-årige anfører på den centrale midtbane.

Karsten Krogh har kommenteret mere end 300 fodboldkampe fra Serie A og La Liga. Derudover har han skrevet om fodbold og tennis i Tips-bladet, Sportsfan og flere andre steder. Han kommenterer sæsonstarten på Serie A, Juventus-Cagliari, på lørdag kl. 18.00 på Eurosport 2.

Følg Karsten Krogh på Twitter her

 LÆS OGSÅ: Viggo Mortensen fortæller om den gang han var ved at få tæsk af Real-fans

 LÆS OGSÅ: Nils Nielsen efter EM-succesen: "Jeg ville takke pænt nej til herrelandsholdet"

 LÆS OGSÅ: VIDEO: Italiensk sportsmagasin kårer de værste 20 sekunders fodbold nogensinde