Da Manchester United skrev kontrakt med Angel Di Maria, blev han den dyreste spiller nogensinde købt af en engelsk klub. Spørgsmålet, som kun tiden kan besvare, er, om argentineren er de omtrent 550 millioner værd, som han blev købt for, eller om prisen var opskruet af alt mulig andet end hans præstationer med bolden.

Der er mange spørgsmål, der blafrer i vinden, når den internationale fodbolds transfervindue står åbent, og luften er fuld af rygter, priser, klubloyalitet og skjulte dagsordener. 

LÆS OGSÅ: Fodbold-insideren: Kontaktannoncerne
 
Spillere, som stadig mangler at bryde igennem som absolutte verdensstjerner, bliver solgt for vilde summer, mens andre, som tydeligvis har et kæmpe talent, men som er røget i unåde hos deres træner eller på anden måde er blevet lunkne, bliver købt for beskedne beløb.

Det kan være meget svært at danne sig en helt købmandspræcis ide om den ene spillers konkrete markedsværdi i forhold til rivalernes.

Ikke desto mindre arbejder en forskningsenhed i Schweiz på at gøre netop det.

CIES Football Observatory, et analyseinstitut med forbindelse til universitetet i Neuchatel og finansieringsmidler i UEFA, har lavet en model, der næranalyserer en række faktorer som tidlige transferbeløb, alder, tilbageværende tid på igangværende kontrakt, klubbens rangering, antal scorede mål, driblinger, målgivende afleveringer og tacklinger. Eventuelle præstationer for landshold spiller også ind.

Raffaele Poli, instituttets stifter, har udtalt sig til BBC, og nogle af konklusionerne i forhold til det aktuelle transfervindue lyder således:

- Angel Di Maria var kun omkring 330 millioner kroner værd og ikke de 550 millioner, han blev handlet for.

 - Samtidig har United betalt knap 130 millioner for meget for midtbanespilleren Ander Herrera, der blev købt for 270 millioner, og godt 46 millioner for meget for backen Luke Shaw, som klubben betalte 250 millioner for. Det vil ifølge CIES-modellen sige, at Manchester United i alt har betalt cirka 400 millioner for meget for de tre investeringer.



- Derimod var det lidt af et røverkøb, da Liverpool sikrede sig Mario Balotelli for knap 150 millioner kroner. Modellen anslår hans reelle værdi til at ligge på 270 millioner.

- Selv om Luis Suarez ikke blev handlet for småpenge, da han skiftede fra netop Liverpool til FC Barcelona, var han stadig et godt køb ifølge modellen. Analyseinstituttet vurderer, at hans præstationer på banen i de seneste sæsoner presser hans reelle værdi helt op over de 800 millioner kroner, og at det kun var hans famøse bid til VM, der gjorde, at katalanerne kunne få ham på holdet for omtrent 700 millioner.

Her er vi inde på noget af det, der gør det svært at sætte alle fodboldspillere ind i en absolut model, og som forklarer, at CIES Football Observatory med stifter Raffaele Polis ord kun har 80 procents nøjagtighed i sine vurderinger af fodboldspillernes markedspriser.

For fodboldspillere er ikke væddeløbsheste – eller olietønder.

LÆS OGSÅ: Daniels anden verden

"Vi handler ikke med varer, vi handler med mennesker. Du skal forholde dig til følelser, du skal forholde dig til familier, du skal også forholde dig til mange indre tragedier hos de her spillere. De er ikke maskiner, de er ikke robotter, der altid yder toppræstationer, fordi hvis de var det, ville det ikke være sjovt længere. Der er mange forhold, du slet ikke kan gøre rede for,”siger fodboldagenten Seb Ewen til BBC.

LÆS OGSÅ: Den hippe, den fascistoide og den med stavefejl - fodboldverdenen i 11 tatoveringer