DER ER IKKE mange faggrupper, der får ubegrænset plads i medierne i forbindelse med jobskifte. Men i fodboldverdenen er det nærmest en konvention, at arbejdsgiver og arbejdstager kommunikerer med hinanden gennem massemedierne. 

Det handler om, hvad man kan kalde fodboldens kontaktannoncer, og de kan opleves hver dag på sportssiderne i de trykte dagblade og i online-medier som bold.dk og tipsbladet.dk. Med journaliststanden som frivillig og selvbestaltet arbejdsformidling har alle aktører i den professionelle fodboldverden fuld adgang til nyhedsstrømmen døgnets 24 timer.

Og det benytter de sig af. For de udenforstående, læserne, fremstår det som mainstream sportsartikler, der nok er relevante, men ikke stikker så dybt. Men for afsenderen i artiklen, det kan være en spiller, hans agent, en træner eller en sportschef, er det ofte et nøje gennemtænkt budskab rettet mod en nøje udvalgt målgruppe. 

LAD OS STUDERE to udmeldinger fra det aktuelle transfervindue i sommeren 2014 – her den første: Kantspilleren Andreas Laudrup har kontraktudløb med FC Nordsjælland og skal videre i sin karriere. Og der er nok af muligheder, afslører hans agent.


Andreas Laudrup i aktion mod Juventus FC i Champions league i november 2012. Foto: Getty Images

”Vi har tilbud fra Italien, Østrig, Tyskland og Danmark,” siger Laudrups agent, Mikkel Nissen, til tv2.dk og tilføjer: ”For Andreas er det vigtigste, at han kommer til et sted, hvor han kan spille fast. Han har været ude længe, så det er vigtigt at komme i gang, så han kan vise sit bedste og fortsætte sin udvikling.”

23-årige Laudrups seneste førsteholdskamp ligger pga. skader godt halvandet år tilbage, fremgår det også af artiklen.

Umiddelbart er der styr på Andreas Laudrups karriere ifølge hans agent. Tilbud fra intet mindre end fire ligaer, herunder to så attraktive steder som Italien og Tyskland. Læg hertil et belejligt kontraktudløb med FCN, hvorved Laudrup har sin fulde handlefrihed.

Er vi her vidner til alle fodboldspilleres våde transferdrøm? Frit valg på alle hylder. Eller er der i virkeligheden tale om en desperat og uopfordret jobansøgning, rettet imod klubber i bunden af Superligaen og toppen af den danske 1. division, NordicBet Ligaen?

Alt peger på sidstnævnte. Fjerner vi den del af artiklen, hvis rigtighed vi som læsere ikke kan kontrollere – nemlig tilbuddene fra udlandet – er resten faktisk deprimerende læsning: 18 måneder uden førsteholdskampe, et vedvarede skadesforløb og en klub, der ikke længere tror på spilleren og sender ham frivilligt videre.

Almindelig sund fornuft foreskriver, at de få danske spillere, der slipper gennem nåleøjet til udlandet, nødvendigvis er landets bedste. Andreas Laudrup bærer utvivlsomt Danmarks bedste fodboldefternavn, hvilket i sig selv kan være kvalificerende, men uanset hvor højt vi danskere skatter Laudrup-genet, må vi være ærlige og konstatere, at Andreas Laudrup ikke er blandt Superligaens mest lysende stjerner og derfor med stor sandsynlighed heller ikke er i de store ligaers søgelys.

En let analyse af agent Nissens udtalelse peger på to motiver: Over for sin klient, Andreas Laudrup, og andre potentielle fodboldklienter, der måtte læse med, får agenten sendt signalet om, at han er en pro-aktiv agent med masser af kontakter i udlandet. Over for de mindre danske klubber, de mest realistiske nye arbejdsgivere, får han indirekte og ganske elegant kommunikeret, at også de vil kunne komme i betragtning. 

For som agent Nissen runder af, er ”det vigtigste, at han (Laudrup, red.) kommer til et sted, hvor han kan spille fast.” Og hvis dette bliver det afgørende parameter for Laudrups valg, kan mange klubber pludselig komme i betragtning. Jo dårligere klub, desto større chance for spilletid, er logikken vel.

SPILLERE  OG DERES agenter bruger ofte medierne til at finde ny arbejdsgiver. Men de bruger dem også til det modsatte – at slippe af med en arbejdsgiver. Efter AGF’s kollaps og efterfølgende nedrykning til den næstbedste række i maj 2014 stod spillerne nærmest i kø for at få revet deres kontrakter over. Her et eksempel: AGF rykkede søndag ud af Superligaen efter et 3-0-nederlag hjemme mod SønderjyskE. Ifølge offensivspiller Osama Akharraz har spillerne ikke fået ordentlige arbejdsbetingelser gennem foråret.


Osama Akharraz har sat sig selv til salg i medierne. Foto: All Over Press

”Vi spillere har gjort, hvad vi kunne, men det er bare ikke lykkedes. Der er et eller andet, som mangler at blive fjernet fra os,” siger Akharraz til TV3 Sport 1.

”Et eller andet sted er det nok bestyrelsen. Men jeg kan ikke rigtig svare på det, for jeg ved ikke helt, hvad vi spillere kan gøre. Jeg synes ikke, at man har givet os de bedste forudsætninger for at kunne lave resultater i denne her klub. Jeg synes, at der er alt for mange ting, som man skal forholde sig til i stedet for bare at koncentrere sig om at spille fodbold.”

Når man tager i betragtning, hvor forsigtige og politisk korrekte fodboldspillere normalt er, buldrer Akharraz’ udmeldinger heftigt og uventet op som et bengalsk skybrud fra en rolig dansk himmel. Her er en spiller, der har analyseret sin situation, som ikke vil med ned i 1. division, og som vil væk fra AGF for enhver pris.

Ved at tage kampen med sin arbejdsgiver i medierne overskrider han point of no return med så mange længder, at det er utænkeligt, at han også spiller i AGF i sæsonen 2014-15. Utilfredshed internt er o.k. Frustration udadtil kan også tolereres. Men offentligt citeret illoyalitet tilgives næsten aldrig. 

Effekten af Akharraz’ ’pressestrategi’ kender vi ikke i skrivende stund. Ligeledes vil kun tiden vise, om Andreas Laudrup ender i Fredericia eller Fiorentina. Men sikkert er det, at vi også i fremtiden vil opleve aktører fra fodboldverdenen, der på kalkuleret vis udnytter sportsjournalisternes grænseløse villighed som stepping stone til det næste job. Med alle os andre på lystigt medhør. 


Vil AGF's nye cheftræner, Morten Wieghorst, have en spiller - Akharraz - som ikke vil med klubben ned i 1. division? Foto: Getty Images

Fodbold-insideren har sin daglige gang i det internationale fodboldmiljø, hvorfra han skriver i Euroman magasinet hver måned. Læs hans to første kapitler her:

Fodbold-insideren: Returkommision

Fodbold-insideren: Sportschefen