Kasper Hjulmand har en plan: "Landsholdet består af kongemennesker.  Det er vores største styrke, og det kan Danmark være stolt af" scroll-down

Kasper Hjulmand har en plan: "Landsholdet består af kongemennesker. Det er vores største styrke, og det kan Danmark være stolt af"

Kasper Hjulmand har været dansk landstræner i et år. 11 kampe og otte sejre senere er tiltroen til et ungt og spillelystent landshold større end længe. Her fortæller landstræneren om sit vigtigste aftryk, fremtiden for dansk fodbold og en gruppe mennesker, danskerne bør være stolte af.

Af Magnus Kraft
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Sport Euroman

Er det ikke meget fedt at være dansk landstræner for tiden?

”Jo, det er ret godt. Først og fremmest, fordi vi har en gruppe spillere, der både er gode spillere, men også er gode mennesker. Det er godt at være omkring. Og så er det klart, at vores  gode resultater altid hjælper på stemningen. Vi har haft en god optakt til et EM, som jeg håber kommer til at give noget fest i Danmark.”

Du har snart været landstræner i et år. Hvad har været dit vigtigste aftryk?

”Jeg overtager en god gruppe, og Åge (Hareide, red.) har gjort et rigtig flot stykke arbejde, ligesom Morten Olsen før ham. Men jeg synes, jeg har forsøgt at videreudvikle spillet på den offensive front. Det skal være ekstremt svært at score på os, og vores defensive fundament skal være helt på plads, men samtidig skal vi tilsætte endnu flere bolderobringer tættere på modstanderens mål. Vores presspil skal være højere, så vi får flere åbne situationer i kampene. Vi vil gerne have skubbet nogle flere spillere lidt højere op i banen, fx vores kantspillere. Vi har også arbejdet meget afklaret med vores strukturerede forsvarsspil på de sidste 20 meter af banen. Det kom os fx til gode på Wembley mod England, hvor vi de første 25 minutter virkelig var i problemer. De blæste igennem vores venstre side, men den måde, vi forsvarer os på, gør, at de aldrig fik en chance på det. Stille og roligt er vores spil blevet bedre. Vores første mål mod Østrig kom efter 14 afleveringer i træk, der startede nede ved Kasper Schmeichel. Der fik vi lokket modstanderne til at komme lidt tættere på os, og så kørte vi på og straffede det rum, de gav bag sig.”

Er det sværere at være landstræner end klubtræner?

”Håndværket er noget andet som landstræner, for jeg har ingen træninger. Vi spillede tre kampe på ni dage sidst, så vi kan ikke nå at træne. Det kan være svært at skabe et fodboldhold kun ved at snakke. Det er fra kamp til kamp, så vi asfalterer, mens vi kører.”

Hvordan kan man så forberede spillerne uden for træningsbanen?

”Det kan vi i det omfang, jeg synes er rimeligt. Vi har nogle få tydelige ting, vi koncentrerer os om. Tre-fire hovedoverskrifter, som vi arbejder ud fra. Vi laver evalueringsvideoer efter hver samling, som vi sender ud på en elektronisk platform. Vi sender også dødboldsskemaer ud, inden spillerne flyver ind, så de er forberedte, når de kommer.”

Du kommer uundgåeligt til at skuffe nogen, når EM-truppen skal udtages. Hvordan er det?

”Det bliver benhårdt at skulle skuffe nogen. I pressen bliver det ofte til, at vi har vraget nogen, men det er jo altid et tilvalg af andre. Der er jo spillere, der ville have været sikre på at blive udtaget til den oprindelige EM-slutrunde i 2020, som ikke kommer med i år. Det er simpelthen så ærgerligt, og jeg synes, det er svært, men jeg er ansat til at udtage den bedste trup og sætte mig udover de følelser, der måtte være.”

Hvordan bevarer man den gode stemning omkring landsholdet, når konkurrencen er så hård?

”Alle omkring landsholdet skal vide, at de er vigtige og værdsatte. Jeg kan give et eksempel: Der var en del kritiske røster i pressen omkring Yussuf Poulsens kamp mod Østrig. Jeg syntes, han gjorde det rigtig, rigtig godt. Ikke alt lykkedes, men han var ekstremt vigtig for vores hold defensivt. Han blev skiftet ud efter syv minutter af anden halvleg, og det første, han gjorde, var at opmuntre Andreas Skov Olsen, der havde erstattet ham, fra sidelinjen. Og den første, der var henne ved Andy (Skov Olsen, red.) efter kampen og var glad på hans vegne, da han havde scoret to mål, det var Yussuf. Hvor fedt er det lige, at vi har sådan et menneske, der altid sætter holdet først? Og det er det, der kendetegner vores hold: Det består af kongemennesker, der vil holdet det bedste. Det er vores største styrke, og det kan Danmark være stolt af.”

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her