Rolf Sørensen vinder Liège-Bastogne-Liège i 1993
Foto: Getty Images

Guide til forårsklassikerne: Liège-Bastogne-Liège

Det er igen tid til de ikoniske éndagsløb i Belgien, Holland, Italien og Nordfrankrig. Indhyllet i støv og pløjet til i mudder kæmper rytterne om at vinde cykelsportens barske forårsklassikere. Fra de spejlglatte, flamske brosten over vindblæste landeveje og gennem opslidende, kuperede terræner står den på dramatiske ridt i de områder, hvor nogle af de største slag fandt sted under Første og Anden Verdenskrig.

Med sine 126 år er Liège-Bastogne-Liège med kælenavnet ’Den gamle dame’ eller ’la Doyenne’ det ældste løb blandt forårsklassikerne og en af de fem klassikere, der under ét kaldes ’Monumenterne’ (sammen med Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix og Lombardiet Rundt).

Det bølgende ridt i den sydlige, fransktalende del af Belgien blev kørt første gang i 1892 og var dengang et amatørløb med en rute mellem Spa og Bastogne. To år senere stillede professionelle cykelryttere op, og i 1908 blev startbyen flyttet fra Spa til Liège.

➼ Feltet snor sig godt 250 kilometer mellem de to byer nær grænsen til Luxembourg, og ruten indeholder flere hårde stigninger på op til 20 procent. Lige som i flere
af de andre klassikere har belgiske ryttere gennem historien i den grad domineret her, blandt andre Eddy Merckx, Walter Godefroot og Stan Ockers.

➼ Størstedelen af de stejle bakker, der skal forceres, såsom Haute Levée og La Redoute, ligger på de afsluttende 100 kilometer syd for Liège, og ruten arter sig så løbet,
som den eneste af forårsklassikerne. passer til både klatrere og klassementsspecialisterne.

➼ Rolf Sørensen er den eneste danske rytter, der har vundet Liège-Bastogne-Liège. Det var i 1993, et par år før hans triumf i Flandern Rundt.

Vinder i 2017: Alejandro Valverde (som dedikerede sejren til italienske Michele Scarponi, der var død dagen før ved en trafikulykke på en træningstur).

Liege-Bastogne-Liege køres i år den 21. april.

LÆS MERE: Guide til forårsklassikerne: Amstel Gold Race

LÆS MERE: Guide til forårsklassikerne: Paris-Roubaix

LÆS MERE: Guide til forårsklassikerne: Flandern Rundt