PRØV EUROMAN fra 23 kr. om måneden

OL i Tokyo: Mød Danmarks to maratonkometer

OL i Tokyo: Mød Danmarks to maratonkometer

Danmark er stærkt repræsenteret i Maraton-disciplinen ved De Olympiske Lege i Tokyo her til sommer. Mød Thijs Nijhuis og Abdi Ulad, der her hver især fortæller om deres ambitioner til dette års sommer-OL.

OL er lige rundt om hjørnet – den verdensspændende sportsbegivenhed byder i år på intet færre end 33 sportsgrene og endnu flere unikke discipliner. Hvad du helt sikkert skal holde øje med under legene, er uden tvivl herrernes maraton, hvor Danmark stiller op med de to løbere: Thijs Nijhui og Abdi Ulad. Godt nok er det tvivlsomt, at Thijs og Abdi kommer til at løbe i hælene på gigantprofilen, Eliud Kipchoge, der som den første mand i verden har klaret distancen under 2 timer, men det betyder dog ikke, at ambitionerne hos de to danske stjerneatleter er små – tværtimod. Her fortæller de hver især, om hvilke mål de har for sommerlegene i Tokyo. 

Begge maratonatleter løber i Adizero adios Pro 2.0, og de to interviews er lavet i samarbejde med Adidas.

Mød Thijs Nijhuis

Thijs.jpg

I 2018 løb Thijs Nijhuis sit første officielle maratonløb nogensinde. Egentlig var danskeren med de hollandske rødder 5.000-meterløber, men han manglede 18 sekunder for at kvalificere sig til OL i Rio og ville prøve noget nyt. I sit første maraton blev Nijhuis dansk mester, og nu er han klar til sommerlegene i Tokyo i netop den disciplin.

Du har løbet forskellige distancer i årenes løb, blandt andet 5.000 og 10.000 meter løb. Hvordan startede du med at løbe maraton?

”Jeg missede OL i 2016 med 18 sekunder på 5.000-meteren. Så tænkte jeg, at på fire år kunne jeg godt hente de sekunder. Det viste sig ikke at være så nemt, som jeg troede. I 2017 og 2018 fik jeg egentlig de samme resultater, som jeg fik i 2016, så jeg var stadig de der 18-20 sekunder efter på 5’eren. Min træner foreslog så, at jeg kunne prøve at løbe DM i maratonløb. 30. september 2018 lavede jeg min debut på maratondistancen, hvor jeg blev dansk mester og slog vores OL-legende Jesper Faurschou, som var med ved OL i London.”

Når du siger debut, var det så første gang, du løb et maraton?

”Ja, eller det skal tages med et gran salt, for på en træningstur til Portugal fór jeg vild og endte med at løbe 45 kilometer. Men september 2018 var første gang, jeg stillede op og tilmeldte mig et maratonløb. Så var vi ligesom i gang.”

Hvad forventer du at præstere ved OL?

”Jeg forventer, at der stiller 105-110 løbere til start. Jeg ligger nummer 97 ud af i alt 115 løbere, der har bestået tidskravet, så jeg ligger lidt i den tunge ende, om man vil. Jeg forventer, at jeg ender i den bedre halvdel. Det er målet, men for mig handler det ikke så meget om tiden. Det er placeringen, for en 35.-40.-plads – og måske endda højere – er der aldrig nogen, der kan tage fra mig. Det, det handler om, er at løbe klogt og vinde flest mulige placeringer.”

Hvem er favoritterne til at vinde OL?

Et maraton er først afgjort, når man når 42,2 kilometer, modsat en 100-meter, hvor der ikke sker så meget. Jeg husker selv ved OL i 2004 en irsk præst, der nok havde fået lidt for meget alkohol. Han gik simpelthen ind og skubbede til brasilianske Vanderlei de Lima, som førte maratonløbet i Athen. Det håber vi ikke sker igen, men man har også set folk, der er kollapset med 3 km igen, har fået krampe og ikke kan løbe videre. Det er meget, meget uforudsigeligt. Men altså, favoritten er vinderen fra OL 2016, Eliud Kipchoge. Han er den eneste, der har løbet under to timer på et maraton (dog uofficielt, red.), og han har den officielle verdensrekord på to timer og ét minut. Men så igen, maraton er uforudsigeligt.”

Thijs Nijhuis, 28 år, adidas-atlet

Klub: Viborg Atletik og Motion
Disciplin: Maratonløb
Antal OL: Er med for første gang i Tokyo

Løber i Adizero adios Pro 2.0.

Mød Abdi Ulad

Abdi.jpg

Abdi Ulad startede på bunden. Sådan beskriver han det, da han som 11-årig kom til Danmark fra det krigshærgede Somalia, hvor han aldrig havde gået i skole. I dag har maratonløberen taget en uddannelse og er på vej til De Olympiske Lege for anden gang.

Hvad er dine forventninger til OL i Tokyo?

”Det bliver ret specielt. Der er knap så meget larm som til mit første OL i 2016, hvor der var massevis af tilskuere. Dengang var atleterne helt oppe at køre. Jeg var selv i konkurrence første dag, hvor jeg nærmest på forhånd var helt drænet for energi. Det handlede bare om at opleve begivenheden første gang. Man ligner et barn i Disneyland. Det er de eneste ord, jeg kan beskrive det med.

Det er i sig selv vanvittigt, at man kan samle så mange sportsgrene og atleter det samme sted, og dét, alle har til fælles, er, at de vil vinde. Det er inspirerende at mærke, at folk, man plejer at se op til, bare er almindelige mennesker. De er også lavet af kød og blod og har to ben.

De ting, der var spændende dengang, skal jeg lægge til side nu, så jeg kan stå endnu stærkere til næste OL i 2024. Det ene OL forbereder dig på den måde til det andet. Ved OL i 2016 blev jeg nummer 35, og til det efterfølgende VM blev jeg nummer 13. Selvom det ikke er millioner af kroner, jeg tjener, så er det sådan noget som OL, der gør det hele noget værd. I praksis kunne jeg tjene flere penge ved at sidde ved kassen i Netto. Det sætter tingene i perspektiv. Men ting skal afvejes mod andre ting. Det kan ikke gøres op i kroner og øre.”

Hvad er dine ambitioner på maratondistancen?

”Jeg tænker, at det realistiske mål er top-15. Jeg ved godt, at konkurrencen ved OL er sindssygt hård. Hvis de største atleter undervejs på ruten finder ud af, at de ikke vinder medaljer, så udgår de måske. Det handler om at holde hovedet koldt. Jeg tror, at jeg både har niveauet og det, der skal til, for at ende i top-15. Hvis jeg rammer dagen, kan jeg måske ende i top-10. Det koster ikke noget at drømme stort. Som sagt er jeg meget ambitiøs. Det lægger jeg ikke skjul på. Selvom jeg har alle de ting, jeg skal bruge i livet, er jeg også nødt til at sætte mig nogle høje forventninger. Det er med til at få mig igennem de hårde træningspas. Alle har jo forskellige måder at tackle tingene på. Jeg er ikke født med en guldske i munden. Jeg kommer fra bunden og er vant til at skulle arbejde hårdt for tingene.”

Henrik Jørgensens danske rekord på maratondistancen er på 2.09.43. Slår du den ved OL?

”Hvis jeg løber i top-10, kommer jeg måske til at gøre det. Men det er ikke det, der er det vigtigste. Man skal huske på, at rekorder er til for at blive slået. Ender jeg i top-10, er jeg egentlig ligeglad med, om jeg slår den rekord. Det eneste, jeg kan sige, er, at vi kan tale om det, når jeg har slået rekorden.”

Abdi Ulad, 30 år, adidas-atlet

Klub: Hvidovre Atletik & Motion
Disciplin: Maratonløb
Antal OL: 1, Tokyo bliver nr. 2

Løber i Adizero adios Pro 2.0.