Rig, berømt og bankerot
Foto: Getty og All Over

Rig, berømt og bankerot

”Jeg troede, at penge kunne hjælpe mig ud af alle situationer.”

Sådan svarede Atlanta Falcons quaterbacken Michael Vick, da han blev spurgt, hvordan det kunne gå så galt. En imponerende sportskarriere var kørt i sænk for manden, der havde tjent 37,5 mio. dollars på at gøre det, han var god til: tackle sig igennem en græsplæne fuld af mænd i stramme bukser.

Alt kørte på skinner for football-stjernen Michael Vick. Han købte sig et kæmpehus med biograf, og han var generøs med sine midler: Han forærede også et hus til sin mor, og broren fik en ny bil i fødselsdagsgave hvert år.

Et sted undervejs hoppede kæden af for Michael Vick. Han begyndte at arrangere ulovlige hundekampe i et undergrundsmiljø, hvor pittbulls blev aflivet, hvis de ikke var stærke nok til at gå i flæsket på andre hunde.


Michael (th) på røven. Dårlig økonomi og dømmekraft fældede NFL-stjernen.

Michael Vick fik i 2007 en fængselsstraf på 23 måneder, røg af holdet, indgav konkursbegæring og indskrev sig dermed på listen af berømtheder, som mistede grebet om karrieren og pengetanken. 

Listen tæller især sportsstjerner, skuespillere og musikere, og nu har New York Times samlet en håndfuld af de mest formidable celebrity-breakdowns. Her finder vi den seksdobbelte Grammy-vinder Toni Braxton, der har solgt 40. mio. album, og med indtægten fra dem burde hun være sikret til evig tid.

Alligevel har Braxton erklæret sig konkurs to gange, i 1998 og i 2010, angiveligt fordi hun har været dårlig til at lave kontrakter med pladeselskaberne. Og så erkender Braxton, at hendes svaghed for diamantbesatte Fabergé-æg, Gucci-tøj og dyrt inventar har slået bunden ud af økonomien.

”Jeg elsker tallerkener og ting til huset, så det løb lidt af sporet med køkkenudstyr,” forklarede Braxton i et interview.

For M.C. Hammer, manden bag singlehittet ’Can’t touch this’ var det ikke hans forbrug af de luftige cirkusbukser, han altid dansede i, der fik økonomien til at kæntre. Da M.C. Hammer gik konkurs i 1996, var årsagen ifølge Hammer en medarbejderstab på 200 personer, der kostede ham en halv million dollars om måneden.

”Tror du jeg betalte dem med hamburgers?” som M.C. Hammer sagde det.

Hvis nogen forstår M.C. Hammer, må det være skuespilleren Burt Reynolds, der gik på røven samme år. Den helårsbrune charmetrold var, da han var på toppen af karrieren, medejer af restaurantkæder, en natklub og Tampa Bay Bandits. Og så var han vild med at eje huse i Beverly Hills.Hvad gik galt? Dårlige investeringer gjorde sit, restauranterne var dyre i drift, og dertil kom skilsmissen fra Loni Anderson. Hun fik et hus til 2 mio. dollars som plaster på såret. Burt Reynolds lagde sig fladt ned og erkendte over for dommeren, at han havde problemet med pengeflowet: ”Det er derfor, jeg er skuespiller, ikke regnskabsmand.”

Hvad skulle Burt Reynolds have gjort? Han skulle have droppet alle investeringerne og bekymringerne og hygget sig bedre på turen, sådan som den gamle Manchester United-scorekarl og drukmås George Best, der blev spurgt, hvad han havde brugt sine penge på. Best svarede, at de fleste af dem havde han brugt på sprut og kvinder. ”Resten soldede jeg væk.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Business