Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

ConIFA

Foto: Kristian Klok

VM for dem de andre ikke vil lege med

Netop nu i Sverige mødes 12 landshold til VM i fodbold. Og det er ikke hvem som helst.
Det er en broget blanding af alle de hold, som ikke er velkomne hos FIFA, og derfor selvsagt aldrig har været i nærheden af det officielle VM i Brasilien, der skydes i gang om få dage.

Turneringen her er ConIFA World Cup, og det hold der d. 8 juni, løfter trofæet kan også bryste sig af at repræsentere verdens bedste uafhængige fodboldforbund. 

”Vi laver denne turnering i respekt for vores medmennesker. Respekt for deres kultur, deres religion, deres historie og deres eksistens. På banen er vi alle lige”

Ordene kommer fra Per Anders Blind. En norsk, smilende, rund og en anelse svedig præsident for ConIFA.

Euroman har sendt to mand afsted til denne mærkværdige turnering og vil de følge dage bringe artikler og tv-indslag fra de afgørende kampe.


Per Anders Blind, Præsident for ConIFA (Foto: Kristian Klok)

ConIFA (Confederation of Independent Football Associations) består af fodboldforbund, som ikke kan, må eller vil være en del af det internationale fodboldforbund FIFA. 

Det betyder, at ConIFA rummer alt fra autonome republikker til folkefærd uden hjemstavn. Etniske mindretal til kulturelle fællesskab på tværs af landegrænser. Har du et fodboldforbund, kan du altid spille landskampe gennem ConIFA.


Jämkraft Arena, Östersund, Sverige. (Foto: Kristian Klok)

På bakketoppen omkranset af løvtræer ligger det afsidesliggende 'Jämtkraft Arena', hvor kampene spilles.

På træningsbanen ved siden af stadion, træner Darfur United, et all-star hold bestående af spillere fra flygtningelejre i Darfur-provinsen.

Dem hepper vi på. 

Samtidig bringer Padania, holdet der repræsenterer området omkring Po-sletten i det nordlige Italien, sig foran 3-1 mod Sydossetien.

Skimter man listen med de deltagende hold, bemærker man også Tamilsk Eelam. Et hold af tamilske tigre, de forsvarende mestre Kurdistan og hold fra ukendte egne som Nargorno Karabakh og Abkhasien. 

Nogle af holdene har en dramatisk historie med folkemord eller borgerkrig, mens andre kommer fra langt fredeligere kår. Fælles for dem er, at de alle er isolerede fra det globale samfund.

Padania mødte forresten Darfur United i åbningskampen. Padania vandt 19-0.Læs mere om de deltagende hold her.

Den langlemmede interview-koordinator Olivia modtager elevatorblik fra hele det assyriske landshold, da de jogger forbi hende på træningsbanen. Bevares. Berettiget.

Per Anders fortalte, at der ikke er mange kvinder omkring turneringen.

Olivia siger, at vi må tale med FC Sapmis anfører, Roy Arild Rasmussen, efter kampen, men han er nok vred. 

FC Sapmi repræsenterer det samiske folkefærd. De er på hjemmebane, og små hundrede tilskuere opmuntrer dem skam også. Problemet er bare, at de er bagud med fem minutter igen. Hvilket betyder, at hvis de ikke får scoret to mål i en fart, så er kvartfinalerne forduftet. 


Roy Arild Rasmussen, kaptajn for FC Sápmi (Foto: Kristian Klok)

Alligevel virker Roy glad, og er klar i mælet, da han fortæller at:
”Turneringen er en meget vigtig arena for folk som os. Jeg er stolt af at repræsentere det samiske folk. Jeg er samer, før jeg er noget andet.”

Euroman dækker ConIFA World Cup frem til finalen søndag d. 8 juni.