Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

5 ting, du skal opleve, når Tour-feltet ruller igennem Fjordlandet

Foto: PR

5 ting, du skal opleve, når Tour-feltet ruller igennem Fjordlandet

Normalt er Fjordlandet associeret med prægtig natur og et aktivt foreningsliv. Men Roskilde, Lejre og Frederikssund byder også på en stolt historie og kulturarv med både en domkirke, Nordens største festival og en stor vikingefortid. Nu får Fjordlandet verdens største cykelløb på besøg, når feltet ruller ud på 2. etape af Tour de France i Roskilde. Her strækker ruten sig gennem egnen og nogle af de mest kendte seværdigheder og derfra videre ud i det sjællandske landskab for til sidst at slutte i Nyborg på Fyn.

Roskilde Domkirke

Hvis man er til store kirker og danmarkshistorie, er Roskilde Domkirke bestemt en destination, der er værd at slå vejen forbi, når Tour-feltet har forladt byen. Kirken har siden 1995 været optaget på UNESCO’s verdensarvsliste blandt andet på grund af sin store arkitektoniske historie. Den har desuden fungeret som kongefamiliens gravsted gennem mere end hundrede år og rummer mere end 1.000 års danmarkshistorie.

Vikingeskibsmuseet

Mens Roskilde sommeren over er et af Danmarks helt store samlingspunkter for cykelfans, er byen historisk set også et epicenter, når det kommer til maritim skibshistorie. Vikingeskibsmuseet, der ligger ned til Roskilde Fjord, folder vikingernes historiske bådbygningskultur ud, og med flere rekonstruktioner af handelsskibe og krigsskibe giver museet et solidt indblik i, hvordan livet som dansk viking var, og hvordan vores forfædre drog på togt i verden for 1.000 år siden.

Ragnarock - Roskilde Kommune.jpg

Musicon-bydelen

Den kommer slet, slet ikke til at få for lidt, når Touren stryger tæt forbi Rabalderstræde i Roskildes nye kulturbydel Musicon. Bydelen på den gamle betonfabriksgrund huser blandt andet et danseteater, kunstnerværksteder, en skatehal, men også rockmuseet og musikeksperimentariet Ragnarock. Her er der mulighed for at blive henført i rockmusikkens historie fra 1950’ernes rock’n’roll til nutidens mere eksperimenterende lyd.

Kongehallen i Lejre

Fjordlandet byder på stolte vikingetraditioner, så hvis ens interesse for vikinger nærmest er umættelig, er det oplagt at besøge Sagnlandet i Lejre, hvor stenalderen, jernalderen, vikingetiden og 1800-tallet er i centrum. Her er det også muligt at se Kongehallen, der er en rekonstruktion af Danmarks største vikingekongehal.

Willumsens Museum

Selvom Vingegaard, Pogačar, van Aert og alle de andre Tour de France-stjerner ikke kommer forbi Frederikssund på 2. etape, er det oplagt at besøge Willumsens Museum i byen. Det farverige kunstmuseum ligger ikke langt fra ruten, og her kan du opleve malerier, skulpturer og keramik fra den historiske multikunstner J.F. Willumsen, der var en af det moderne gennembruds kunstpionerer.