Verdensrekorden på 1 mil-distancen (1,6 km) er 3:43.13 og sat af marokkanske Hicham El Guerrouj tilbage i 1999. Den tid kan i fremtiden få hård konkurrence af alverdens soldater. 

Maskiningeniør og robotdesigner Jason Kerestes har sammen med ekspert i wearable-robotteknologi Thomas Sugar udviklet en jetpack, der får bæreren til at løbe hurtigere. 4MM hedder projektet, hvis mål er at få soldater til at løbe én mil på under fire minutter. Projektet er udviklet på Arizona State University og er en del af universitetets innovative iProjects-program, der lader studerende designe produktløsninger til industrien. 

Der er tidligere udviklet jetpacks, der ved at udslippe gasser har kunnet løfte mennesker op i luften. Designerne bag 4MM har reduceret kræfterne i en eksisterende jetpack, til at udforme prototypen på denne nye jetpack. Det gør, at løberen ikke løftes, men i stedet giver jetpacken en øjeblikkelig fremdrift og hurtig, adræt og kontrollerbar bevægelse. 



Prototypen er nu produceret og klar til at blive testet og videreudviklet.  

Det er endnu ikke lykkedes at få en af testpersonerne til at løbe distancen på under fire minutter. Men de to hjerner bag projektet mener uden tvivl at det er muligt. Hvilket de første tests af jetpacken også taler for.



En soldat i god fysisk form har ageret testperson og løbet to forskellige distancer med jetpacken på ryggen. På 200 meter gav jetpacken en forkortelse af tiden på 3 sekunder. Procentvis en god tidsforbedring, især når man husker på, at soldaten har en 5 kilo tung jetpack på ryggen.

På 1 mil-distancen lykkedes det samme soldat både at løbe 18 sekunder hurtigere og bruge færre kræfter, da han brugte jet-packen. 

’Det kan være forskellen mellem liv og død. Hvis man tænker på en soldat, der har brug for at komme hurtigt ind et sted og få gjort det, der skal gøres i en fart.' 

Sådan fortæller Jason Kerestes i denne video, der er lavet for at demonstrere projektet.