"Har du overvejet at søge virksomhedspraktik?"

Det lyder ikke vildt sexet, når a-kassen, kommunen eller jobcentret foreslår det. Ingen løn udover dagpenge, titel af praktikant, ingen sikkerhed for job bagefter og mindre tid til at skrive ansøgninger til de job, man rent faktisk drømmer om.

Men hvad hvis man kan få praktik det sted, man rent faktisk drømmer om at arbejde? Og hvad hvis arbejdspladsen ikke kan undvære én bagefter?

For tre personer, som Euroman.dk har talt med, viste et par måneders virksomhedspraktik sig som vejen til et fast job et fedt sted.

Thomas Winkler. 52 år, designer i Tivoli siden 2009. Uddannet beklædningsdesigner, har arbejdet med teater i tyve år. Har bestemt farver på alt fra skraldespande til store forlystelser i Tivoli og designet facader, plakater og store dele af Tivoli Hotellet.

”Jeg havde været arbejdsløs for længe og syg med noget nervestress-relateret. Jeg gik rundt og var kunstnerfornærmet og havde lidt ondt af mig selv og søgte ikke nogen job. Men så blev jeg grebet af Projekt Springbræt i Københavns Kommune, der ville have, at jeg skulle i virksomhedspraktik. Og jeg troede jo, at aktivering var det værste, der kunne ske. Jeg ville ikke aktiveres, jeg ville ikke i virksomhedspraktik. Jeg var bange for, hvad jeg kunne komme ud i. Det arbejde, jeg drømmer om, findes ikke særlig mange steder. De spurgte, hvad jeg allerbedst kunne tænke mig at lave. Jeg var ikke særlig optimistisk eller positivt stemt, så jeg sagde lidt halvknottent ’øh, det ved jeg ikke. Tivoli?’. Jeg troede ikke, at det var muligt. Jeg troede, de ville sige ’ja ja, men nu må vi lige finde noget realistisk.’”

”Da jeg først var i Tivoli, var alt godt, selvom det var lidt svært økonomisk at være på sygedagpenge. Jeg kom ind til de her søde kolleger, som bare på nul komma fem sagde ’hey, det er da lige en som dig, vi mangler’. En arkitekt var i gang med at lave et nyt wc ved Pantomimeteatret og skulle bruge et eller andet vildt til gulvet. Og så skulle de bruge plakater og udsmykning til Tivoli Hotellet. Så jeg gik fra at være arbejdsløs til nærmest på day one at få vide: ’hey, har du ikke lyst til at være med til at indrette et kæmpestort nyt luksushotel’, og det ender med, at der hænger tre af mine plakater på samtlige værelser af det nye hotel. Hvor heldig har man lige lov at være, ik’.”

”Men så blev jeg jo bange for, om jeg kunne beholde jobbet og kollegerne. Altså, nedturen ville jo eddermame blive stor. Men så fandt Tivoli ud af, at jeg kunne bruges til resten af arbejdet med hotellet, og min virksomhedspraktik blev forlænget, og en dag spurgte min chef, om jeg ville fastansættes, fordi der var blevet en ledig plads. Og nu har jeg mit drømmejob simpelthen, det er så godt! Så bliver man sgu lidt glad for Danmark, når sådan noget er muligt.”

Kristine Liv Lund-Pedersen. 28 år, kommunikationsmedarbejder hos Badminton Danmark siden februar 2014. Uddannet journalist i 2013.

”Efter jeg blev færdig som journalist, var jeg freelancer på supplerende dagpenge. Jeg sendte selvfølgelig også ansøgninger til relevante ting, der blev slået op, som man jo skal, når man får dagpenge. Jeg søgte meget bredt, men der kom ikke rigtig noget ud af det. Det holder en i gang at skrive ansøgninger, men det er den sværeste måde at få job på - især i vores branche. Så jeg fandt ret hurtigt ud af, at man skulle bruge sit netværk.”

”Jeg skrev til en tidligere kollega fra TV 2 Sporten, hvor jeg var i praktik i halvandet år under min uddannelse. Han arbejdede nu hos Badminton Danmark, hvor jeg godt kunne tænke mig at komme ind, så vi aftalte at drikke en kop kaffe. Og den kaffeaftale blev så til en virksomhedspraktik i deres kommunikationsafdeling. På TV 2 lavede jeg korte og lange indslag om sport til tv, men jeg havde ingen erfaring med kommunikation.”

”Jeg blev rigtig glad for praktikken, og Badminton Danmark kunne se, at de fik en merværdi ud af at være flere på kommunikationsområdet. Og efter nogle måneder lykkedes det at finde penge til at oprette en stilling specifikt til mig. Det var mega fedt at få noget fast baseret på det arbejde, jeg havde lavet gratis i 1-2 måneder.”

”Og det viste sig, at jeg godt kunne finde ud af at arbejde med kommunikation. Man bruger jo meget af det, man har lært fra journalistikken. Pludselig skulle jeg stå for kommunikationen til et helt VM. Jeg skulle opdatere vores hjemmeside hele tiden, lave kommunikation udadtil, sørge for over 100 akkrediterede journalister fra hele verden, sørge for at de fik svar på deres spørgsmål og tage godt imod Kronprinsen, da han var ude at besøge os til en træning i forbindelse med VM. Det var ret vildt!”

Gustav Kragh-Jacobsen. 29 år. Arkitekt hos den nystartede tegnestue NORRØN i København. Uddannet arkitekt i sommeren 2014.

”Lige da jeg var blevet færdiguddannet, sendte jeg seks ansøgninger til de tegnestuer, jeg var mest interesseret i at arbejde for, hvor jeg specifikt skrev, at jeg også var interesseret i virksomhedspraktik.”

”Som nyuddannet arkitekt er det svært at få et job, så det gik vi og havde lidt panik over, da vi tog afgang. De fleste arkitekter søger uopfordret, så det er lidt hårde odds, når man er ny og ikke har meget erfaring. Derfor er virksomhedspraktik en god mulighed for at bevise, hvad man kan, og så er der større chance for at få arbejde bagefter.”

”Jeg fik først virksomhedspraktik på en lidt større, kommerciel tegnestue, der siden gav mig løntilskud. Derefter tog jeg virksomhedspraktik hos NORRØN, der laver nogle vildt fede visionære projekter. Lige nu arbejder vi for eksempel på et stjerneobservatorium på Møn, der er Danmarks mørkeste sted og derfor det bedste sted at se stjerner. Og vi har lige afleveret forslag til en konkurrence om et nyt vikingskibsmuseum i Oslo."

"Med to virksomhedspraktikker kunne jeg se to arbejdspladser an, inden jeg skulle vælge, hvad jeg ville, og de kunne selvfølgelig også se mig an."

"Økonomisk har det ikke været noget problem at være på dagpenge, for satsen er jo faktisk relativt høj, når man kommer direkte fra SU. De sidste seks år har jeg jo ikke haft en krone på lommen.”

”Efter en måned blev min praktik til løntilskud, som så blev til en etårig projektansættelse, som jeg er i nu, og det var jo virkelig fedt! Det er en ung tegnestue, hvor man har stor indflydelse på alle projekter og er med til at bygge det hele op fra bunden. Det er et ungt hold, der arbejder hårdt og har det ret sjovt imens!”

Gustav Kragh-Jacobsen til nederst th.

LÆS OGSÅ: Direktør i GoMore: "Man kan være lidt mindre bullshit, når man leder sin egen virksomhed"

LÆS OGSÅ: ”Hvis du er svag, er du på vej væk. Schæferhundene går altid efter det blødende dyr i flokken”

LÆS OGSÅ:  Business class: "Jeg er ekstremt optaget af at acceptere fejl. Jeg har selv truffet mange fejlbeslutninger i min karriere"