Yahya Hassan har i de seneste dage haft travlt med at fornærme personer fra det danske kultur- og debatliv. 

Det gælder for eksempel forfatter Kristian Ditlev Jensen, som han på Facebook har kaldt for et ”overvægtigt kadaver” og ”fede svin”.
 
Indlægget er bare et element i Yahya Hassans kampagnelignende tilstedeværelse på de sociale medier de sidste par dage, hvor han med gentagne provokationer har søgt at slå en pointe omkring ytringsfriheden fast. 

Det begyndte nogenlunde stilfærdigt med et interview i Politiken, hvor den ombejlede digter tog afstand til Omar Abdel Amid El-Hussein, den formodede gerningsmand til sidste weekends drab.  

Samtidig advarede han om, at kravet om absolut ytringsfrihed skubber mange almindelige muslimer ud af samfundsdebatten.

”Hvis vi tegner bare for at tegne og lave ravage og vise, at vi tør, så er det plat,” sagde han. 

For at demonstrere sit synspunkt, kaldte han på Facebook Henrik Dahl for et ”højreorienteret svin”, efter at sociologen og folketingskandidaten havde delt omtalte Politiken-interview på Facebook med den kryptiske kommentar: ”Den formodede digter forstår den formodede gerningsmand. Formodentlig.”

Yahya Hassan lod kommentaren ledsage af et fotomanipuleret billede af Dahl i SS-uniform.

Men Yahya Hassans kastede handske blev ikke samlet op af Henrik Dahl, der med en opdatering kommenterede nazi-fotoet, blandt andet med disse ord:

”Det samfund, jeg kæmper for, er et samfund, hvor en ung mand, der har opnået en vis berømmelse, som efterfølgende er steget ham til hovedet, har ret til at sammenligne magthaverne med nazister.”

Kristian Ditlev: Jeg kommer aldrig efter ham med en økse
Senere har hundredvis af danskere blandet sig i debatten på de sociale medier, og en af dem er altså forfatteren Kristian Ditlev Jensen, der skrev til Yahya Hassan, at han må skrive, hvad han vil og kalde folk, hvad han har lyst til, men inden for injurielovgivningens grænser.

Efter et par beskedudvekslinger skrev Yahya Hassan så en temmelig lang besked til Kristian Ditlev Jensen, hvor han blandt meget andet kalder ham overvægtig og et svin.

Senere hen skriver Yahya Hassan selv på Facebook, at han ikke kender Kristian Ditlev Jensen personligt, at han sikkert er et godt menneske og en fin forfatter, men at indlægget udelukkende er ment som et eksempel på ”fuld ytringsfrihed, og hvor idiotisk noget sådant er.”

”På en måde kan jeg godt se øvelsen, han prøver at lave. Jeg tror, han forsøger at vende den oplevelse, han selv har haft. Han går efter mit udseende. Det svarer vel til, at man hele tiden får at vide, at man har en anden hudfarve,” siger Kristian Ditlev Jensen til euroman.dk om Yahya Hassans Facebookindlæg.
 
”Men når vi nu er forfattere, så er der en meget stor tradition for smædebreve og smædeskrivelser, så jeg synes godt, han kunne have gjort det lidt bedre. Han gentager hele tiden det samme: At jeg er overvægtig,” kommenterer Kristian Ditlev Jensen og fortsætter:

”Desuden falder pointen til jorden. For selv om jeg bliver så vred, at jeg aldrig vil tale med ham, eller siger noget forfærdeligt tilbage, så er det stadig fint. Det er stadig inden for ytringsfrihedens rammer. Det, der ikke kommer til at ske, nogensinde, det er, at jeg kommer efter ham med en økse. Det er forskellen på for eksempel Muhammed-tegningerne og sådan et angreb her.”

Mads Brügger: Han skal ud af busken 
En anden kulturpersonlighed, der har blandet sig i Facebookudvekslingen med Yahya Hassan de seneste dage, er journalist og programchef Mads Brügger.

I en henvendelse hentyder han til en telefonsamtale Hassan og Brügger tidligere har haft.

”Han ringede til mig for nogle måneder siden og var meget vred over et radioprogram, han frivilligt har medvirket i, og som han krævede skulle trækkes tilbage eller klippes om. Det afviste jeg. Så sagde han, at jeg ville komme til at høre fra nogen, der ville fortælle mig, hvem Yahya Hassan er. Så spurgte jeg: ”Truer du mig?” Så smed han røret på,” siger Mads Brügger til euroman.dk.

Brügger har med sine indlæg forsøgt at provokere Yahya Hassan til at stå frem og sige, om der er tale om reelle trusler eller ej. Det har udviklet sig til en drilagtig udveksling (med smileyer), hvor Hassan blandt andet skriver:

”Du er ikke glemt, op til flere fætre er allerede orienteret om dine ugerninger, og de glæder sig til at få en pædagogisk snak med dig”.

Hvortil Brügger svarer:

”Herligt – det skulle jo nødigt hedde sig, at man ikke kan tage dine trusler seriøst, for så er du jo bare en vred lille vuffelivov. God søndag! Mads”.

Men hvor humoristisk tager du det egentlig, Mads Brügger?

”Jeg ved ikke, hvor meget man skal lægge i det. Det kan jo godt være, at han bare ville få Johannes Riis (Gyldendals redaktør, red.) til at ringe til mig. Men jeg har ikke hørt noget. Nu begynder han så at lave sjov med nogle fætre. Så synes jeg faktisk, det begynder at blive ubehageligt.”

Nu laver du så også selv sjov. Du skriver, at du keder dig, mens du venter på dem …

”Jeg vil godt have, han kommer ud af busken. For hvis det er trusler, så synes jeg, at alt hvad han har sagt og skrevet ikke længere er så interessant et ytringsfrihedseksperiment.”

Yahya Hassan har ikke ønsket at udtale sig om sagen til euroman.dk.

LÆS OGSÅ: Bret Easton Ellis: Er du en del af Generation Pjok?

LÆS OGSÅ: Yahya Hassan vs. Drake

LÆS OGSÅ: TV2-vært Stephanie Surrugue: ”Jeg måtte skælde Yahya Hassan ud”