Cocktail-opskrift: Lavender Hill

Cocktail-opskrift: Lavender Hill

Ånden i glasset: Sådan laver verdens næstbedste bartender sin signaturdrink

I slutningen af august vandt Umami-barchef Mate Csatlos sølv til den anerkendte bartenderkonkurrence Diageo World Class. Her er en af hans favoritcocktails.

 

En glasklokke fuld af grå røg står foran os i baren. Så løftes låget, en velduftende sky slippes ud, og en dugget, gylden whiskycocktail kommer til syne gennem tågen. Hører man godt efter, kan man høre de rygende, tørrede lavendelblomster knitre.

Når barchef Mate Csatlos på Restaurant Umamis bar Kabuku serverer drinken med navnet ’Lavender Hill’, aktiverer han de fleste af gæsternes sanser på én gang.

Bag en bar afhænger succesen nemlig af mere end bare at røre og ryste ingredienser sammen i det rigtige forhold. Det ved Mate Csatlos, der tidligere på året vandt sølv i verdens største bartenderkonkurrence, Diageo World Class.

”Godt bartenderskab handler om at skabe noget ud over det sædvanlige. Om at skabe et frirum, hvor gæsten ikke bekymrer sig om sine penge, om sin tid, om sine bekymringer. Det handler om at smage på ting. Om at have gode samtaler. Om at opnå en følelse. Det er samvær ophøjet til kunst,” siger Mate Csatlos, der er ungarer og har arbejdet en årrække på Ibiza, i Birmingham og i London, inden han for to år siden slog sig ned i Danmark.

Som barchefen selv er ’Lavender Hill’ lidt af en nomade, der bl.a. forener Talisker-whisky fra Skotland og Pedro Ximenez-sherry fra Spanien med hjemmelavet olie på ristede danske græskar og harpiks fra bistader på Nørrebro.

Mate Csatlos er vild med kombinationen af whisky og chokolade og serverer drinken med et stykke chokoladeganache til. For 200 kroner og et besøg på Kabuku i København kan du smage, om du er enig. Som barchefen siger: Oplevelser koster ekstra.

Prøv den derhjemme

Det skal der i:
5 ml ahornsirup
10 ml sherry på Pedro Ximénez-druen
40 ml Talisker whisky
2 skvæt Angostura bitters
1 strimmel appelsinskal
1 kvist lavendel
Sådan gør du:
1. Kom isterninger i et whiskyglas, og fyld det op med de flydende ingredienser. Rør det hele godt sammen med en cocktailske.
2. Pres appelsinskrællen henover glasset, og læg den på toppen.
3. Antænd lavendlen, placér både drink lavendel under en glasklokke, hvis du har, og servér.

LÆS OGSÅ: Skyhøj satsning: Ny københavnsk restaurant serverer barmad som du aldrig har fået den før 

LÆS OGSÅ: Nørrebro-bar vil gøre whisky til allemandseje: "Ingen skal fortælle nogen, hvordan de skal drikke deres whisky"

LÆS OGSÅ: Her er vinderen af DM i toast