Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Cocktail-opskrift: Lavender Hill

Foto: Tine Sletting

Cocktail-opskrift: Lavender Hill

Ånden i glasset: Sådan laver verdens næstbedste bartender sin signaturdrink

I slutningen af august vandt Umami-barchef Mate Csatlos sølv til den anerkendte bartenderkonkurrence Diageo World Class. Her er en af hans favoritcocktails.

Antal personer:

1 person

Ingredienser

Lavender Hill

  • 5 ml ahornsirup
  • 10 ml sherry på Pedro Ximénez-druen
  • 40 ml Talisker whisky
  • 2 skvæt Angostura bitters
  • 1 strimmel appelsinskal
  • 1 kvist lavendel

Sådan gør du

En glasklokke fuld af grå røg står foran os i baren. Så løftes låget, en velduftende sky slippes ud, og en dugget, gylden whiskycocktail kommer til syne gennem tågen. Hører man godt efter, kan man høre de rygende, tørrede lavendelblomster knitre.

Når barchef Mate Csatlos på Restaurant Umamis bar Kabuku serverer drinken med navnet ’Lavender Hill’, aktiverer han de fleste af gæsternes sanser på én gang.

Bag en bar afhænger succesen nemlig af mere end bare at røre og ryste ingredienser sammen i det rigtige forhold. Det ved Mate Csatlos, der tidligere på året vandt sølv i verdens største bartenderkonkurrence, Diageo World Class.

”Godt bartenderskab handler om at skabe noget ud over det sædvanlige. Om at skabe et frirum, hvor gæsten ikke bekymrer sig om sine penge, om sin tid, om sine bekymringer. Det handler om at smage på ting. Om at have gode samtaler. Om at opnå en følelse. Det er samvær ophøjet til kunst,” siger Mate Csatlos, der er ungarer og har arbejdet en årrække på Ibiza, i Birmingham og i London, inden han for to år siden slog sig ned i Danmark.

Som barchefen selv er ’Lavender Hill’ lidt af en nomade, der bl.a. forener Talisker-whisky fra Skotland og Pedro Ximenez-sherry fra Spanien med hjemmelavet olie på ristede danske græskar og harpiks fra bistader på Nørrebro.

Mate Csatlos er vild med kombinationen af whisky og chokolade og serverer drinken med et stykke chokoladeganache til. For 200 kroner og et besøg på Kabuku i København kan du smage, om du er enig. Som barchefen siger: Oplevelser koster ekstra.

Prøv den derhjemme

  1. Kom isterninger i et whiskyglas, og fyld det op med de flydende ingredienser. Rør det hele godt sammen med en cocktailske.
  2. Pres appelsinskrællen henover glasset, og læg den på toppen.
  3. Antænd lavendlen, placér både drink lavendel under en glasklokke, hvis du har, og servér.