kammusling musling

Musling er topklasse til prisen

Anmeldelse: Musling serverer fisk og fest til absolut overkommelige priser

"Man får SÅ meget for ikke ret mange penge – råvarer i top, præcist kokkehåndværk og gastronomisk originalitet," skriver Gastros redaktør efter et besøg på Musling.

Det er en gammel traver, men vi tager den lige én gang til: Fisk har en ufortjent stedbarnerolle på danskernes menu i betragtning af, at vi er omgivet af hav på næsten alle sider og har fisk i verdensklasse i vores farvande.

Vi spiser for lidt fisk, og vi efterspørger det for lidt og har følgelig generelt en ret ringe tilgang til fisk. Vi har heller ikke den koncentration af fiskerestauranter, vi reelt burde have, så alene derfor var det en glæde, da folkene bag Fiskebaren i Kødbyen forrige år åbnede Musling ved Torvehallerne.

Det trækker jo så ikke ned, at stedet rent faktisk er rigtig, rigtig godt.

Kortet er en tavle på væggen, men er man ikke langsynet nok, så fås en papirversion også. Hovedparten af retterne er i forretsstørrelse, nogle er egentlig hovedretter, mens andre igen har karakter af tilbehør.

Den korte version er, at man sammensætter sit måltid, præcis som man vil – meget eller lidt, deler på kryds og tværs, alene spiser grønsagsserveringerne … Man styrer det selv, og således spiste jeg udelukkende småretter og tilbehør.

Hittet for mig den aften på Musling var rimmet makrelfilet med tang og en såkaldt broken gel på grønne tomater – en japansk-smagende servering, hvor den fede fisk (ikke egentlig rå, men ikke desto mindre vakte mindelser om sashimi) fik godt med- og modspil af den pikante skarphed i de grønne tomater og tangens havsmag.

Der var også asiatisk smag ind over ørreden, lige hurtigt stegt af, serveret med syltet grønt, Muslings bud på kimchi.

De grillede små blæksprutter med en mole-sauce på grillet rød peber pegede i retning af Mellemamerika, mens de rå norske kammuslinger i tynde skiver, serveret med dashi og trøffel var i den gastronomiske cross-over-afdeling.
Musling er et godt eksempel på, at det nynordiske køkken for længst er blevet afløst af et køkken, der er åben over for verden.

Topklasse til prisen

Disse serveringer i forretsstørrelse koster 115-125 kr. To kan gøre det, mens tre er til ’lystsult’, og det er altså fiskeserveringer til en rigtig god pris.
Tilbehørsserveringer ligger og svinger omkring en halvtredser, jeg fik blandt andet spidskålsskud med en tilhørende ostesauce (Vesterhavsost, så vidt jeg husker) – fuldstændig enkelt og masser af velsmag.

Jeg kørte champagne gennem hele måltidet, Larmandier-Bernier Latitude – det fungerede perfekt, men mindre kan gøre det, eksempelvis kan man nøjes med at køre glasvis, og det vil kunne ses på regningen. Latitude stod mig i 900 kr.

Om aftenen bliver der skruet op for musikken, og torsdag-lørdag giver det nærmest en feststemning, der lægger op til at gå videre i byen. Jeg synes, at høj musik på en restaurant oftest nærmest presser en stemning ned over hovedet på gæsten, en stemning, der kan være svær at svinge sig op til, når man ’bare’ er gået ud for at spise.

Høj musik i sig selv er ikke nok, og mestendels opfatter jeg det alene som et irritationsmoment og noget, der gør det svært at føre en samtale, og herunder svært for tjeneren at modtage en bestilling! Musik alene skaber ikke en fest – stemningen på stedet skal være til det, men det er den på en eller anden måde på Musling, hvor folk sidder i baren, ved de høje borde i vinduerne og i restauranten i øvrigt.

Måske er det netop muligheden for at sidde i baren, der gør det – skaber feststemningen – det tempo og den nærkontakt, tjener og gæst imellem, barkonceptet skaber.

Forholdet mellem kvalitet og pris MÅ udløse en stjerne!

Egentlig lægger konceptet på Musling ikke op til stjernekarakterer
– der er tale om en slags uprætentiøs fiskebistro med flere seatings og et utvungent spisekort, der åbner op for det helt store udtræk såvel som det hurtige måltid i forbifarten.

Forholdet mellem pris og kvalitet er imidlertid så godt, at det MÅ udløse en stjerne! Man får SÅ meget for ikke ret mange penge – råvarer i top, præcist kokkehåndværk og gastronomisk originalitet.

Køkkenchef Simon Sundby & co. spiller op i den øvre mellemklasse, der for alvor gør restaurantscenen i København interessant – og de tager således kampen om med steder som Uformel, No. 2 og Søren K.

Og ydermere på positivlisten har Musling fokus på bæredygtighed!

Musling får 1 stjerne på Gastros skala. Det er lig med topklasse.

LÆS OGSÅ: Sushi-historie: California-rollen blev i virkeligheden opfundet i Canada

LÆS OGSÅ: Sådan laver du den perfekte kartoffelpizza

LÆS OGSÅ: Derfor hader jeg at gå på cafe