Enghave Smørrebrød

Her på hjørnet ligger en opdateret version af en god gammeldags smørrebrødsbutik. Sådan et sted, hvor håndværkere går ned og køber madpakker, og hvor mor og far står bag disken og langer madder over. Hos Enghave Smørrebrød hedder mor og far Nina og Esben Pagh. Parret driver butikken i samarbejde med folkene bag nabostedet Enghave Kaffe. Smørrebrødet laves løbende og er udstillet i en montre, så man kan glæde sig over synet af de frisklavede madder. Pålæg og brød er hovedsageligt økologisk med bl.a. spegepølse fra Spis min Gris og brød fra bageriet Brødflov. En kartoffelmad med jordskokchips, ristede og rå løg og hjemmerørt løvstikkemayo er en ren fornøjelse at spise med præcist tilberedte og tilsmagte elementer. Der er pladser ved bordene og langs disken, og her kommer både vesterbrohipstere, børnefamilier og skam også håndværkere, der skal have en madpakke til frokostpausen. Her kan man i øvrigt også spise en god morgenmad.

Enghave Plads 3, 1670 Kbh. V.

Bageriet Brød

Ejerne af den legendariske vesterbrokiosk Kihoskh på Sønder Boulevard åbnede bageriet Brød for fem år siden. En rigtig håndværksbager, hvor brødet rent faktisk bliver bagt på stedet i det lillebitte og meget varme baglokale. Brødene er bagt med surdej og levain, og melet er økologisk og stenkværnsmalet, så der er masser af smag og gods i. Brøds konditor står for de helt fantastiske kager og wienerbrødskreationer. Croissanterne er formidable med mange smukke lag og sød, blød smørsmag. Samme høje kvalitet gælder de absurd gode kanelsnegle, pain au raisins, svenske boller med vaniljecreme og frugt, citrontærte med marengs og meget andet. Udvalget skifter løbende – kom forbi om formiddagen, for der bliver udsolgt!

Enghave Plads 7, 1670 Kbh. V.

Enghave Kaffe

Lige ved siden af smørrebrødsbutikken ligger Enghave Kaffe, der ejes af tre motorcykelentusiaster. Kaffen er lavet med nørdet præcision, betjeningen er afslappet og imødekommende, og det er som at være hjemme privat hos din helt egen kaffenørd. Dette er tydeligvis et stamsted for mange. Her er stille og roligt, og så er der laptopforbud, så det er ikke her, du skal sidde hele dagen og arbejde over en kop kaffe. ”Vi driver bare kaffebar for at have råd til at lege med motorcykler,” siger medejer Allan von Schøneberg og griner. Foruden kaffe elsker han at reparere amerikanske motorcykler fra før 1950’erne.

Enghave Plads 3, 1670 Kbh. V.

Atze Peng

I denne lille cocktailbar laver Anze Pihler sine omhyggeligt udførte drinks. Han ejer baren og står for det hele selv, inklusive hjemmelavede sirupper og tinkturer. Ikke mindst fryser han selv de store, glasklare isblokke, der er hans trademark. Anzes isudskæringsfærdigheder er hypnotiserende, så bestil endelig en cocktail, hvor det håndværk indgår. Hver onsdag kan du købe udvalgte cocktails til en 50’er.

Enghavevej 56, 1674 Kbh.

Mikkeller Ramen to Biiru

Mikkellers ramen-bar er nabo til Atze Peng. Det er ramen efter ægte japansk forbillede, hvor bestilling foretages på en stressende, blinkende automat med billeder af retterne og påklistrede tilbud. Der er også en fin ølautomat fyldt med Mikkellers funky øl, som også fås i stort udvalg på fad. Ramen-supperne kommer i forskellige versioner med silkebløde nudler i, der på den helt rigtige måde bærer den kraftige bouillon med op i din mund. Nudlerne laves på stedet i et lille baglokale og de specielle ramen-æg (ajitsuke tamago) marineres i en blanding af soja, vand og sukker i et døgn, hvorefter det varmes i den hede suppe. Både øller og supper har knald på smagen, og øl er virkelig den helt rigtige ting at drikke til en skål varm og salt ramen. Vi forstår, hvorfor det er en klassiker!

Enghavevej 58, 1674 Kbh. V.

Osteria 16

Afslappet antipastikøkken med friske og enkle råvarer til næsten ingen penge. For 250 kr. får du en perlerække af otte antipasti. Bordene står tæt, og man drikker vand af plastikkrus, men hvorfor dog også betale for pæne glas, når det er maden, der er det vigtige? Rå jomfruhummere med en smule citron, chili og olivenolie er perfekt i al sin enkelhed. Og den pressede blæksprutte skåret i silketynde skiver er både smuk at se på og ren og fin i smagen. Dette er stedet, du kan komme jævnligt uden at kede dig. Råvarerne hentes hjem hver uge fra Italien – dem kan du også selv shoppe dig ned i lige på den anden side af Enghave Plads, i Mercato.

Haderslevgade 16, 1671 Kbh. V.

Mercato

Du behøver ikke rejse til Italien for at gå på indkøb i den lokale italiano købmandsbiks. Holdet bag Osteria 16 har sørget for, at du kan købe frisk frugt og grønt lige midt på Enghave Plads. Hver torsdag er der friske varer hentet hjem fra markedet i Italien, og man kan få en snert af den samme lykke, man overvældes af ved besøg på sydeuropæiske madmarkeder. Smukke citroner med helt friske blade på, broccoli rabe, flere slags auberginer, fantastiske appelsiner og mandariner fra Sicilien for slet ikke at tale om de overlegne tomater, der får supermarkedets blege undskyldninger for tomater til at skamme sig. Udvalget af grønt er imponerende. Der er også store dåser med virkelig gode ansjoser, pasta, oste og charcuteri, og du kan desuden få dig en lille bid mad, for eksempel lidt marineret blæksprutte og en omgang baccalau og så selvfølgelig en styrkende espresso bagefter.

Enghave Plads 7, 1760 Kbh. V. 

Bevi Bevi

Vi er vilde med den italienske bølge, der ruller ind over os for tiden. Det er så dejligt at spise småretter og drikke vin og drinks. Bevi Bevi har efterhånden eksisteret i en årrække, og der er altid gang i de små undseelige lokaler rundt om hjørnet fra Enghave Plads. Det er en bar med et køkken, dvs. et sted, du kan droppe forbi til et glas vin eller en flaske med eller uden en eller mange småretter. Dejligt frit. Menuen skifter konstant, og på en sensommeraften guffede vi fornøjet panzanella med nordisk islæt i form af friske, søde fjordrejer. Den bløde polenta med braiseret gris smager af mere, selv om vi er helt mætte efter aftenens mange lækkerbiskener. Udvalget af vine er velvalgt, selvfølgelig italiensk og prisvenligt, og der er også et fint udvalg af aperitivo.

Oehlenschlægersgade 53, 1663 Kbh. V.

Café Marrakech

Det ligner en grillbar, men lad dig ikke skræmme væk af den usexede facade med alt for meget info. Indenfor på Café Marrakech kan man om aftenen spise gode tagines og couscousretter med kompleks og dyb krydring i generøse portioner. Til frokost sælges marokkanske sandwich i hjemmelavede fladbrød. Maden er lavet fra bunden, og vi ’smæskede’ os i couscous med kyllingelår, søde bløde løg og velkogte kikærter og en mørk lammetagine med et enormt stykke lammekød braiseret med svesker, oliven og drysset med ristede mandler. Et glas sød myntete at slutte af på, og alle har fået varmen.

Dybbølsgade 52, 1721 Kbh. V.

LÆS OGSÅ: 22 julegaver til manden i dit køkken