Old Fashioned, Mojito eller måske en Strawberry Daiquiry? Cocktailen. Du har sikkert din favorit. Hvad enten du kan lide den sur, sød eller bitter, er der altid et utal af valgmuligheder. 

Men hvad hvis du skiftede den gamle traver ud med en ny og smagfuld variant? Det vil måske skurre i dine ører, men øl kan faktisk pifte cocktails op med ekstra smag.

Det fortæller Daníel Einarsson som er barchef på Mikropolis i København.

”Vi har rigtig mange, der kommer herned i baren, som bliver overraskede over, at øl-cocktails eksisterer, men de fleste bliver enormt interesserede og vil smage mere, når de får stukket en i hånden.”

Fremgangsmåden er ikke anderledes end med andre cocktails, bortset fra at du ikke skal shake øllen med de andre ingredienser. Det kan nemlig komme til at bruse en hel del.

Som med alle andre cocktails kan ingredienserne købes de fleste steder, og hvis dit lokale supermarked fejler, kan du altid forsøge dig i en spiritusforretning.

Når det kommer til øl, er det til gengæld ikke den traditionelle grønne Tuborg, som du skal gå efter.

”En ganske almindelige pilsner vil ikke være optimal at putte i cocktailen, da den ikke har lige så meget smag som mange specialøl har,” forklarer Daníel Einarsson.

Det handler derfor meget om, hvilken øltype, der passer til den cocktail, du har tænkt dig at mixe.  

Derudover handler det naturligvis meget om personlig smag, og man kan altid tilføje ekstra sirup, spiritus eller naturligvis øl, så øl-cocktailen bliver lige præcis som du vil have den.

Her har du Daníel Einarssons guide til fire forskellige øl-cocktails:

Mandela

Ingredienser:

4,5 cl vodka

1 cl vaniljesirup

Fløde (gerne den tykke 38%)

2,5 cl kaffe stout

Kaffe (til pynt)

Eksempler på øl: Beer Geek Breakfast (Mikkeller), Goliath (To øl), Kaffestout (Skovlyst) 

Fremgangsmåde: Fyld et højt glas med isterninger, og rør rundt med en aflang bar-ske i 20 sekunder. Brug en strainer til at få det overskydende vand fra. Fyld nu alle ingredienser på nær fløden i glasset, og rør rundt i 20 sekunder. Brug straineren til at hælde ingredienserne over i et coupe glas (se billede). Top drinken med fløde og pynt eventuelt med kaffe.  

Bee's Niece

Ingredienser:

5 cl gin

3 cl honning

2 cl citronsaft

Appelsinbitter (fx Scrappy’s)

Frugtig pale ale

Skovsyre eller timian (til pynt)

Citronskive (til pynt)

Eksempler på øl: Mosaic IPA (Albani), East IPA (Brooklyn), Hipster Ale (Evil Twin), Berliner Wise Guy (Beerbliotek)

Fremgangsmåde: Fyld en shaker med alle ingredienser og isterninger på nær øllen og shake den grundigt. Fyld alle ingredienserne i et højt glas, og top cocktailen med en frugtig pale ale. Pynt med skovsyre/timian og en citronskive.

Arizona Sour

Ingredienser:

5 cl Mezcal (kan købes i spiritusforretninger)

1 cl æggehvider

2 cl citronsaft

1 cl yuzu-juice (kan udelades)

2 cl sukkersirup

2 cl sour øl

Kirsebær og citronskive (til pynt)

Eksempler på øl: ZUUR (Brekeriet), Sour Bikini (Evil Twin), Gose to Hollywood (To Øl)

Fremgangsmåde: Fyld alle ingredienser på nær øl i en shaker og shake grundigt. Tilføj isterninger og shake igen. Tilføj øllen og rør rundt. Hæld cocktailen i et low ball glas (se billede) og pynt med kirsebær og en citronskive. 

 

Jackie Brown 

Ingredienser:

5 cl tequila

4 cl sirup med hvid chokolade (se opskrift herunder)

2 cl lime saft

Sweet stout eller brown ale (med chokolade eller kaffe)

Eksempler på øl: Chocolate Stout (Rogue), Mors Stout (Vestfyen), Fru Frederiksen (Amager Bryghus)

Fremgangsmåde: Fyld alle ingredienser på nær øl i en shaker og shake grundigt sammen med isterninger. Hæld ingredienserne over i et low ball glas (se billede) og top den med øl. 

Hvid chokoladesirup: Kog 1/3-del sukker og 1/3-del vand sammen, rør rundt og køl ned i 15 minutter. Tilføj hvid chokolade som den sidste 1/3-del, rør det langsomt sammen og mix det i en blender til sidst.