Har du en mand i dit liv, der holder af at lave og spise mad, og måske endda skylle det hele ned med en genstand eller to?

Ja, så har vi hans ønskeliste lige her:

1. Skarp skønhed


miyabi euroman edition

Miyabi betyder elegance på japansk, og deres knivdesign er da også noget helt særligt. Euroman er i år gået sammen med Miyabi om denne smukke sag, der er fremstillet i 500 nummererede eksemplarer og ligger så godt i hånden, at den føles som en forlængelse af din arm. 

Euroman x Miyabi til 3.499 dkk

2. Mere minimalistisk

Billedresultat for miyabi santoku 4000 fc

Hvis du samtidig ikke synes, at kniven skal koste det halve af en arm, så laver Miyabi også mindre kunstfærdige, men ikke desto mindre stadig flotte og skarpe knive til mindre Rolls Royce-agtige priser. Prøv for eksempel denne højst pålidelige grønthakker.

Miyabi Santoku til 1.249 dkk

3. Bæredygtigt spicy

Mill & Mortar sælger ganske dyre krydderier, men så kommer de til gengæld også i nuttede små beholdere og med økologisk certificering. Prøv for eksempel deres srilankanske kandian karry på koriander, fennikelfrø, sort peber, spidskommen, ingefær, kardemomme, nelliker, kanel og karryblade. Den er krydret uden at være ondskabsfuld.

Kandyan Curry til 52 dkk 

4. Ikke bare til julefrokosten


De danske bartendere Rasmus Poulsgaard og Sune Risum-Urth, der kender hinanden fra en fortid på den hæderkronede bar Ruby, har lavet en flot lille bog, der skal vise, at snaps har potentiale til andet og mere end blackouts og både moralske og reelle tømmermænd. I bogen kan du blandt andet lære at lave en Nordic Negroni, hvor gin er skiftet ud med Aalborg Nordguld Akvavit, eller en Penfold Sour, hvor der blandt andet indgår Linie Aquavit.

Akvavit til 349 dkk

5. Stærkt samtaleemne

Billedresultat for diplomatico batch kettle
Hvis du har smagt Diplomáticos gode rom og har lyst til at prøve noget mere komplekst, lancerer den venezuelanske producent i år to romtyper, der ud over at holde en alkoholprocent på 47 sætter fokus på destilleringsprocessen og det maskineri, der anvendes hertil. Det er med andre ord flasker for den, der holder af at nørde igennem over sin dram. Prøv for eksempel deres NO 1 BATCH KETTLE, der refererer til destilleringsapparatet af samme navn, som Diplomático erhvervede i Canada, hvor det havde været anvendt til whiskeyproduktion, i 1959. Batch-kedlen skulle give en afbalanceret rom, der ikke er alt for sukkersød, men smager af både, vanilje, banan, kirsebær og jordbær.

Batch Kettle No 1 til 499 dkk 

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Julefrokost: Moderne opskrifter med et strejf af traditioner

6. Verdensmester fra Hvalsø

Billedresultat for friis holm chokolade
Mikkel Friis-Holm, der har en fortid som kok, driver i Kirke Såby ved Hvalsø på Sjælland en lille chokoladefabrik, der bliver ved med at hente præmier hjem til Danmark. I år vandt han guld i både kategorien ”Mørk Mælkechokolade" og "Mørk Chokolade" Prøv for eksempel hans udvalg af syv chokoladesynder.

Friis-Holms syv chokoladesynder til 550 dkk

7. Afrika som du aldrig har smagt det før

 

Billedresultat for mama afrika
Ud over et par enkelte etiopiske og marokkanske restauranter er vi ikke oversvømmet af afrikansk madlavning herhjemme. Derfor er det en fornøjelse at udforske en række afrikanske køkkener i denne smukke bog under Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjergs kyndige og passionerede gastronomiske vejledning. Lær for eksempel, hvordan man laver Doro Wat – en etiopisk gryderet med kylling og æg – og få over 150 andre opskrifter.

Mama Afrika til 359,95 dkk

LÆS OGSÅ: Sådan får du sværen på flæskestegen sprød

8. Langtidstilberedt i en fart


Hvis du tror, at det er umuligt at lave osso buco, labskovs og andre simreretter på en hverdagsaften, fordi det tager for lang tid at få gjort de bindevævsrige kødstykker møre, så tro om igen. Med en trykkoger kan du nedbringe tilberedningstiden med omkring to tredjedele. Den er også formidabel til at lave fonder og puresupper i, uden at det behøver tage timevis.

WMF Perfect Plus til 1.899,95 dkk

9. Kirsebær med de store


De gør rigtig meget ud af deres produktion af kirsebærvin på det lollandske gods Frederiksdal, Danmarks største vingård og en hyppig vinder af både danske og internationale medaljer. Prøv deres Rancio-variant, der vandt guldmedalje ved Dansk Vinshow i 1913. Efter gæring omhældes vinen på 25 liters glasballoner, der sættes udenfor i solen et års tid – en metode, man har brugt på Maderia og i Porto igennem århundreder. Solen, regnen, kulden og varmen tilfører en helt særlig smagsprofil med noter af orangeskal, figner og nødder. Herefter lagres den yderligere et år i gamle 450 liters Cognac-fade, der afrunder paletten med noter af karamel.

Fredriksdal Rancio fra 105 til 279 dkk

10. Lær at tilberede alt grønt


Den rutinerede kogebogsforfatter Mark Bittman, har blandt andet skrevet for New York Times og er blevet berømt for sin metodiske tilgang til madlavning, først og fremmest med bogen ’How to Cook Everything’ og filosofien, at alle kan lære at lave mad. I år har han genudgivet sin vegetarbibel How to Cook Everything Vegetarian’ i en opdateret 10 års jubilæumsudgave.

How to Cook Everything Vegetarian 10th Anniversary Edition til 150 dkk

11. Til kødædere

Billedresultat for kød fadl forlag
I den helt modsatte grøft har den erfarne madskribent Helle Brønnum Carlsen og Jens Slagter, der driver den velrenommerede, økologiske og bekostelige Slagteren ved Kultorvet, udgivet en kødbibel, der gør dig klogere på udskæringerne, slagtedyr for slagtedyr, og naturligvis indeholder en række klassiske opskrifter, fra pulled pork til chateaubriand.

Kød til 329,95 dkk

LÆS OGSÅ: 12 gode tip: Sådan laver du den bedste risengrød

12. Centraleuropæisk mikrobryg


Polen og Tjekkiet er tilsyneladende i den grad med på mikrobryg-revolutionen med en række unge bryggerier, der udforsker ekstreme humlesmage inden for IPA’er, Black Ales, Amber Ales etcetera. Butikken Ninkasira, der åbnede tidligere i år, har udforsket den geografiske niche og tilbyder en række eksotiske og velsmagende øl til gode priser.
Prøv for eksempel smagekassen, der giver dig ti forskellige polske bryg. 

The Taste of Poland til 399 dk

13. Lækre lår


Slagter Munch i Skagen er landskendt for sin skinke, der saltes og røges, hvorefter den lufttørres efter sydeuropæisk tradition i et års tid. Resultatet er fuldt af smag og silkeblødt på ganen. og du behøver ikke at tage hele vejen op til skinken, du kan bare gå i webshoppen og bestille et helt, et halvt, et kvart eller en ottendedel af det konservede griselår, der tidligere er blevet præmieret med en guldsnegl af den internationale Slow Food-forening.

1/1 Original Skagen Skinke til 1.100 dkk 

14. Silkeskåret

Billedresultat for endeavour big fish


Men når du skal nyde din skinke, nytter det ikke noget, hvis den bliver serveret i rugbrødstykke skiver. Du kan selvfølgelig smide den på en elektrisk pålægsskærer, hvis du har sådan en, men du kan også gøre det håndholdt med en slank klinge fra Endeavour. Filetkniven er også glimrende at have, når der skal skæres lakseskiver, roastbeef, sprængt oksebryst, eller hvis du skal filetere store fisk.

Endeavour Big Fish til 799 dkk

 

15. Alt om enebær

Billedresultat for iben diamant gin

Denne udtømmende bog giver gin-fans og nye gin-læsere ginnens historie, de vigtigste drinks-opskrifter med gin samt et inspirerende kartotek over en hel række af de forskelligartede gindestillerier, der er skudt op, mens håndværksgin har gået sin sejrsgang, der ser ud til ikke at stoppe lige foreløbig. Bliv for eksempel klogere på det unge Copenhagen Distillery, og find ud af, hvilke 31 urter den skotske Botanist Islay Dry Gin er lavet på.

Gin til 275 dkk

 

16. Hils på Kvinden med leen

Ultra stærk og meget smagfuld hot sauce med mexicansk krydring. Chilisaucen er først og fremmest lavet på chilien Carolina Reaper, men også chilityperne Serrano, Ancho, Ghost og Cayenne er med til at nuancere smagen. Spidskommen og hvidløg kan desuden smages under den brændende fornemmelse. Skal doseres varsomt. Perfekt til at iblande mayonnaise eller andre dressinger.

La Segadora Reaper til 95 dkk

17. Rundt på kogepladen


Takket være sin afrundede bund, er en sateuse et genialt køkkenredskab, hvis du har en sauce, hvor det er vigtigt, at du får pisket helt ud i kanterne – for eksempel en bearnaise. Derudover bliver du forelsket i din sauteuse, så snart du har den. Den er perfekt til små grøntsagsgarniturer, eller til når din pasta skal vendes i sin sauce. Mærket Spring laver dem med tre lag aluminium mellem to lag rustfrit stål. Aluminiummen sørger for at lede varmen hele vejen op langs grydens kanter. Fås i en række størrelser, fx:

Spring sauteuse 1,1 liter til 697 dkk

 

18. Malurt i bægeret

Vermouthen har fået sit navn fra wermut, der er tysk for malurt. Hvis du kun kender vintypen som den ekstra ingrediens, der afrunder den stærke spiritus i en række cocktailklassikere, herunder selvfølgelig James Bonds foretrukne, men også i en Manhattan, i en Rob Roy, i en Boulevardier, i en Americano, så bør du smage den solo on the rocks, og eventuelt med en strimmel citronskal. Den rosa fra Cocchi er som alle vermouther let bitter, men også frisk med noter af rosenblade og sommerbær.

Aperitivo Americano Cocchi Rosa til 199 dkk

19. Ætsende skarpt


Det amerikanske firma Microplane har patenteret en metode til at fremstille rivejern, hvor kanterne er ætset frem og ikke som førhen stanset ud. Det er dét, der giver Microplanes rivejern deres særlige skarphed. Husk at passe på fingrene!

Microplane gourmetrivejern til 212 dkk

20. Kultkrydderi


I det sydvestlige Frankrig ligger en lille by, der er så god til at fremstille paprika, at den har fået sine krydderier oprindelsesbeskyttet. Espélette hedder byen, og paprikaen har derfor fået navnet Piment d’Espélette, som er blevet et kvalitetsstempel i sig selv. Kokke elsker det halvstærke og helaromatiske krydderi, der kan bruges i, tja, alle sammenhænge. Det kommer du også til.

Piment D'Espélette til 78 dkk

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Sådan laver du den bedste kransekage til nytårsaften

21. Knivens bedste ven

Billedresultat for miyabi hinoki skærebræt

Zwilling har udviklet et skærebræt i japansk hinoki-træ (på dansk solcypres, men det lyder ikke helt så sejt), der har den egenskab, at det er både let at bære rundt på, holdbart i brug og en blid landingsbane for din samuraiskarpe knivsæg, der holder skæret længere. Skærebrædderne er skåret i ét stykke og ikke limet sammen som mange andre brædder, der slår sprækker efter for mange afvaskninger.

Zwilling Miyabi hinokitræskærebræt fås i flere størrelser, fx 35x20x3 cm til 799 dkk

22. Læsestof

gastro
Giv ham et abonnement på Danmarks bedste madblad.

Gastroabonnement fra 149 dkk

LÆS OGSÅ: Julegaver: 50 ting vi ønsker os