Det kan godt være, at vi har en fornemmelse af os selv som sjove, seje mennesker, men vores kiksede ferie- og festbilleder fortæller formentlig en langt mere ærlig historie. På University of California er de lige nu ved at udvikle et program, der ved at snuse i din computers billeder kan finde frem til, om du virkelig er i den sociale gruppe, du tror, du er.

De sociale grupper, programmet skelner mellem, er biker, hipster, country, goth, heavy-metal, hip-hop, raver og surfer. Indtil nu har programmets algoritme ret i 48 procent af dens gæt - hvilket er meget bedre end tilfældige gæt, der kun har ret 9 procent af gangene. Man kan allerede sige meget om en person ud fra, hvad man søger på, og målet med dette program er at kvalificere fx annoncørers viden om os endnu mere. På den måde kan man målrette reklamer langt mere præcist.

Det er detaljer som hårfarve, makeup og tatovering, programmet bruger til at analysere dig. Og det er ikke kun dig, den scanner. Hver eneste person i dine billeder afslører data om dig.

Ingen tvivl om, at programmet har fordele, da det fremover kan hjælpe med at sortere tampon-reklamer og andet irrelevant stof væk. Men på den anden side er der også noget uendelig trist ved, at andre skal afgøre, hvad man komme til at se og opleve. På den måde bliver vores verdener bare mindre. Hvad enten du er hipster eller hiphopper. Faren er, at du forbliver i dine lukkede cirkler – også på nettet.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman