Sandsynligheden for store opdagelser og en nobelpris er størst, lige inden du rammer 40 år.  

En ny undersøgelse af karrieremæssige højdepunkter for videnskabsfolk vil alt efter din alder enten give dig håb eller frustration. Den viser nemlig, at hvis du er i slutningen af 20’erne, er der stadig gode muligheder for at vende kvantefysikken på hovedet, men hvis du allerede har ramt 40’erne og er låst i et McJob, skal du til at komme op i fart.

Det er sammenhængen mellem nobelpriser og alder, den amerikanske undersøgelse tager udgangspunkt i, og den viser, at der er en overvægt at personer, der får den i slutningen af 30’erne, skriver The Atlantic. Samtidigt afslører den også, at vi peaker senere end tidligere generationer.

LÆS OGSÅ Mikael Bertelsen: Min første jobansøgning

Årsagen til, at de største gennembrud sker i 30’erne, skal formentlig forklares med, at det først er der, de fleste er færdige med deres uddannelse og har haft nogle år til at arbejde inden for deres felt. Det kræver tid at skaffe nok viden. Først skal man kende paradigmerne, før man kan ændre dem.

Tidligere var det ikke så udsædvanligt, at de største opdagelser blev gjort, inden deres ophavsmænd fyldte 30. Forklaringen til det skal findes i, at nutidens forskere simpelthen skal igennem langt mere viden, inden de kender deres område.

Hvis du er i gang med dit fjumreår nummer 23, kan det godt være, at du skal til at komme op af karrierestigen. Der er en tendens til, at jo ældre man bliver, des færre nobelpriser. I takt med alderen investerer man mindre tid til at lære nyt. Samtidig bliver vores evner mindre relevante.

LÆS OGSÅ Job og karriere: Sådan får du succes i modebranchen

Hvis du finder hele denne artikel deprimerende, er der stadig masser af muligheder for at bevise din genialitet. Især inden for kunst og kultur er der masser af eksempler på folk, der er slået igennem sent. 

Skuespilleren Bryan Cranston (57) fik først sit kunstneriske gennembrud i Breaking Bad (der startede, da han var 52 år). Leonard Cohen har lavet nogle af sine bedste plader som senior, og Paul Cézanne malede sit højest vurderede billede samme år, han døde. Fat mod. Og kom i sving.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman