Kokain har ingen lugt. Men hvis du er høj på sprut, stoffer og livet, vil der altid være en sammenhæng mellem lugten af narkotika og dit livs bedste fest. Tom Ford beretter om tiden på Studio 54

En af verdens mest legendariske natklubber hedder Studio 54. Eller gjorde, for den eksisterede kun i sin originale form i en særdeles farverig periode i New Yorks natteliv mellem 1977 og 1980.

Studio 54 var drevet af fest, druk, kunst, kreativitet og - om man vil det eller ej - masser af kokain. Men for folk, der aldrig har været der, kan det være svært at sætte sig ind i, hvordan festen foregik. Du har sikkert set masser af billeder og måske også en dokumentar eller to, men det er slet ikke som at være der selv.

En af de bedre beskrivelser, vi har læst af Studio 54's forførende stemning, giver designer Tom Ford et særdeles kvalificeret bud på i et nyt interview. Tom Ford bliver spurgt til tiden på Studio 54 og især de aromaer, han forbandt med stedet. Til det svarer han:

"Well, hvis jeg lugter til poppers, tænker jeg på slut-1970'erne. Studio 54 stank af poppers. Det havde en meget speciel lugt. Poppers, alkohol og cigaretter. Kokain lugter ikke af noget, men det er inde i dit hoved, så der lugtede også af kokain. Det blev drevet af kokain. Hele stedet var kokain. Ingen var nedtrykte, for hele natklubben var på stoffer ... Når du ser billeder, ser du et trægulv, men jeg så aldrig gulvet, da jeg var der. Det var mørkt og der var neonlys der skinnede. Du så glimt og duftede og kendte folk. Ingen har nogensinde gengivet det helt præcist. Baz Luhrmann kom tættest på med fest-scenerne i 'Moulin Rouge' og 'The Great Gatsby'. Det var sådan, det var. Mine minder fra 54? Derovre står Brooke Shields med Michael Jackson. Derorve står to mænd og knepper. Derovre står en nøgen mand pakket ind i husholdningsfilm og danser. Og derovre er Princess Grace. Jeg kunne ikke få nok."

Studio 54 var et gammelt teater, der blev lavet om til natklub af entreprenørerne Steve Rubell og Ian Schrager. Blandt stamgæsterne var Andy Warhol, Bianca Jagger, Michael Jackson, Brooke Shields, Calvin Klein og mange, mange flere. Natklubben lukkede i sin oprindelige form i 1980, hvorefter Rubell og Schrager blev idømt 13 måneders fængsel for skatteunddragelse. Studio 54 levede videre fra 1981 til 1988, hvor den skiftede navn til The Ritz.

FACEBOOK Bliv ven med Euroman