Det var et angreb på almindelige menneskers hverdag, da Danmark i februar blev udsat for terror. Vi har talt med fem danskere, der blev ramt – heriblandt Hannah Bentow, der fejrede sin bat mitzvah i Det Jødiske Hus ved Synagogen i København, da 22-årige Omar Abdel Hamid el-Hussein skød og dræbte festens frivillige vagt Dan Uzan.

Jeg har ikke rigtig noget forbillede. Måske Barbra Streisand. Nej, det er min mors forbillede. Og Bette Midler, som er min mors venindes forbillede. Hun er mega sej og køn og kan synge og spille. Hun er jøde. Hun laver godgørende arbejde og bruger sin indflydelse godt. Hvis jeg skal sige noget, bliver det Bette Midler og Barbra Streisand. Jeg ser op til dem, og prøver måske også at leve op til dem.

Jeg faldt en gang af min cykel nede i gården og fik et stort åbent sår, men min mor var ikke hjemme, så jeg kom ikke på skadesstuen. Min far synes aldrig, der er noget galt. Da jeg havde forstuvet hånden, sagde han bare: ”Det gør bare ondt i et par dage.” Det gjorde så ondt i en måned.

LÆS OGSÅ: Her får Yahya Hassan nok af Monte Carlos ironi

Jeg ved godt, at
Christopher er pæn og alt det der, men han laver jo også virkelig gode sange. Han ser pæn ud, jo, men jeg lytter jo også til musikere, der ikke er pæne. Jeg lyttede til Shaka Loveless, og ham synes jeg ikke er pæn. Men nu gider jeg ikke høre ham mere, efter at han postede ’Free Palestine’ på Facebook.



Hvis jeg skulle vælge et yndlingsfag, skulle det være engelsk eller tysk. Men det er SÅ kedeligt at gå i skole. Det eneste, jeg kan lide ved at gå i skole, er, at jeg ser mine venner. Jeg er træt af at gå i skole. MEGET. Jeg plejer at nå at lave mine lektier, så jeg kan godt finde ud af dem. Undtagen matematik. Og jeg får gode karakterer, men det er et mirakel.

Jeg går på Carolineskolen, og den er ikke ligesom andre skoler. Det er et lidt mere beskyttet miljø, og man begynder fx ikke at drikke så tidligt. Niende klasse er begyndt at holde fester, men så drikker de sodavand i stedet for øl.

Det bedste måltid, jeg har spist, er hos min mors eksmands søsters mor. Jøder har det med at lave sygt meget mad. Vi var otte mennesker, og hun havde lavet mad til 20. Alt det, jeg elsker: Hummus, kylling og alt det der.

LÆS OGSÅ: 150 ting man burde gøre noget mere

Jeg elsker Tivoli. Jeg elsker især ’Vertigo’ (kendt som Tivolis vildeste forlystelse, red.). Jeg har et Tivoli-kort, hvor man både kan komme gratis ind og prøve gratis ture – det har næsten alle fra min klasse.

Min mor synes altid, at jeg er i dårligt humør, men nogle gange er mine forældre bare så irriterende. Åhh, de forstår bare ingenting. Men de kan også være rigtig søde.

Når jeg er sammen med mine veninder, er vi på Facebook eller ser noget på YouTube eller Netflix. Jeg har været på Facebook i to år. Jeg følger kendte og ser, hvad de laver, og så er man venner med sine venner og lægger billeder ud og sådan noget.

Pigerne står bat mitzvah, når de er 12, og drengene står bar mitzvah, når de er 13, så der er en hel masse fester i øjeblikket. En af de ting, jeg havde glædet mig allermest til, var, at jeg skulle spille den musik, jeg kan lide, men det blev der så ikke så meget af.

Jeg var sygt bange, da vi sad i sikkerhedsrummet til min bat mitzvah. Jeg tænkte: ”Kommer jeg overhovedet levende ud af det her?” Det, der var mest uhyggeligt, var, da vi skulle ud til busserne, stod der politi med geværer, og så skulle vi forbi et mørkt hjørne, og jeg sagde bare: ”Han må ikke være der, han må ikke være der.”

Jeg var ikke i skole i hele den første uge, efter at Dan (Uzan, red.) var blevet skudt. Om onsdagen var jeg hos min tante og onkel med min storebror, og om aftenen fik jeg hovedpine. Så var jeg ked af det, så var jeg glad igen. Humørsvingninger. Jeg kan stadig have lidt svært ved at koncentrere mig. Mine veninder var rigtig, rigtig bange, så vi snakker ikke så meget om, hvad der skete. Hver dag står der politi ved vores skole.

Selvfølgelig er jeg bange for, at det skal ske igen. Det her handlede om ham, der havde tegnet Muhammed, og så endte det med at gå ud over jøderne. Det er jeg bange for, at det altid kommer til.

Læs et længere interview med Hannah Bentow samt med fire andre danskere, der pludselig blev involveret i terrorangrebet i Danmark 14.-15. februar, i det nye nummer af Euroman, der udkommer torsdag.

LÆS OGSÅ: Her får Yahya Hassan nok af Monte Carlos ironi

LÆS OGSÅ: Sådan føles det at redde sin egen far

LÆS OGSÅ: Internationale avisforsider viser deres støtte til Charlie Hebdo