Dan Rachlin er en institution i den danske medieuvirkelighed. Han formår kamæleonagtigt at genopfinde sig selv igen og igen, senest som celebrity-revser på eb.dk og ikke mindst på Facebook, hvor han bryder ud af den før lidt glatte facade og viser noget så sjældent som store følelser i en sand menings-orkan.

Dagens Dan er ikke bare lalleglad og glat. Han mener noget. Han vil gøre en forskel. Jeg undersøger her nærmere, hvad der driver hele Danmarks Dan:

Hvordan holder du dig kørende? Du må have været offer for skiftende trends, konjunkturskift, modelune, men du er her stadig. Hvad er tricket?

”Der er sgu ingen hemmelighed. Jeg kan ikke andet. Jeg vil ikke andet, jeg kan ikke leve uden det her. Så må jeg jo bare tage de perioder, hvor de fleste griner af mig. Og så er der heldigvis perioder, hvor jeg får den fornødne respekt. Den respekt jeg i al beskedenhed fortjener.

Hvornår peakede du?

”Det har jeg til gode. Nej spøg til side: I offentlighedens bevidsthed peakede jeg nok med eget talkshow på TV2 som 29-årig. Eget radioshow, egen side i Berlingeren og en masse rygklappere og tøsebørn. Men seriøst jeg mener stadig jeg har 'det'.”

Hvornår ramte du bunden?

”I førnævnte periode omkring 96-97. Moderen til mine store knægte var flyttet med drengene. Jeg skyldte adskillige millioner efter at have leget stor koncertarrangør. Og på tv var de gået fra Dan Rachlin til de første stand-up komikere.”

LÆS OGSÅ: Jupiter-drengene: Vi laver en klub for firstmoverne, den yngre creme

Hvordan havde du det med standup generationen tog lyset fra Voice-folket?

”Det havde jeg det sgu da pissedårligt med. Jeg blev uden forklaring fyret fra TV2 som 30 årig.” Færdig som 30 årig.  Forestil dig det.”

Jeg husker dig fra 80’erne som en næsten hyperliberal yuppie, men du er jo blevet mere rundere med årene, hvorfor?

”Det er der mange grunde til. Tiden. Cannabisen. Jeg er blevet klogere. Intet her i livet er sort-Hvidt. Der er noget godt i alt - selv i dig og Euroman.”

Du blevet kaldt Nordsjællands musikdiktator, sølvbryllups-funk-muzakkens ypperstepræst - hvordan har du det med det?

”Jeg har langt fra fået den respekt, jeg fortjener i forhold til de musikalske fodspor, jeg har sat. Hvem spillede den poppede del af hip hoppen først? Mig. Hvem introducerede den lettilgængelige elektro-pop i Danmark? Mig. Hvem lærte danskerne at lære Luther Vandross at kende? Mig.

Misforstå mig ikke, men det der pis med, at jeg altid red på ryggen af andre er det værste pis. Jeg er fandeme ikke gået i andres fodspor. Jeg elskede Kim Schumacher og hans energi. Men rolig nu. Kim brændte ikke for musikken. Kim brændte for miljøet, stemningen og Kim. Jeg er også tosset med mig selv, men jeg har altid været lige så vild med musikken.”



Men er det ikke meget normalt, at folk ser dj’s og celebrity-skribenter som parasitter? Dit grundmateriale er trods alt andres plader og liv?

”Gu gør jeg da ej! Det er sådan noget en fuld regnskabsmand i lyseblå skjorte siger til mig midt i festen:

’Det, du laver kan alle lave. Du spiller bare numrene i den rigtige rækkefølge’.
Well, jamen, så gør det da selv! Jeg er en stemnings-dirigent. Jeg kommer ind til et selskab, og max. 15 minutter efter jeg er begyndt, rammer jeg musikken og stemningen lige i røven, det er fandme ikke alle, der kan det.”

Du har skrevet meget om dit forhold til hash…Hvad er en ideel rygeoplevelse?

”En halv pind før en koncert. En halv pind på en doven varm sommerdag. En halv pind før et dejligt måltid...fortsæt selv listen…”

Hvad er din værste hashoplevelse?

”Den har jeg hånden på hjertet ikke haft. Jeg vil nødig gøre ekstra reklame for cannabis, men det er mit rusmiddel.”

Kan man knalde på det der kamellort?

”Ha ha det kan jeg ikke huske!”

Skal det legaliseres?

”Bliver det jul i december? Gentager Søren Østergaard sin humor til hudløshed? Vinder FC mesterskabet i 2016? Ja selvfølgelig skal det det. Eller skal vi lade alle verdens lande komme før os?”

Hvad er din generations og dit miljøs værste rusmiddelproblem?

”Jeg har ingen erfaringer med coke, amfetamin osv. Men der er godt nok en del af mine jævnaldrende, som er brændt helt af på grund af coken. Jeg er pissenaiv, men når jeg møder en hurtigttalende mand , der udelukkende taler/råber om sig selv med lammet overmund og dårlig ånde, ved jeg godt, hvad klokken er slået.”

Er det ikke svært at være dj uden at ende med leverskade og løbetud?

”Ha ha ha. Ikke for mig. Jeg har restriktioner på mit spiritusforbrug. På max. to jobs om måneden må det ende med djen er lige så stiv, som gæsterne altid er.”



Du har en vifte af meninger om alt muligt. Hvad er den røde tråd i dine updates? Hvad er det helt overordnet du kæmper imod?

”Jeg kæmper helt overordnet mod hykleri. Folks trang til at ville bestemme over andre menneskers liv, folks trang til at fortælle andre, hvad der sjovt, god stil og korrekt.

Jeg kæmper mod hykleri, alderstyranni og de rigtige journalister og meningsdanneres røvsyge og gennemskuelige prædikener. Og så kæmper jeg mod mandlige sexologe, der fyrer almindeligheder af i kampen for et slag fisse.

Sympatisk…Men du har vel også spillet Jackson i kampen for et slag fisse?

”Jeg har spillet alt for et slaw.”

Hvem er dine hade-smagsdommere?

”Dem, der tager sig selv for højtideligt. Dem, der bliver magtsyge og perfide. Jeg har hørt en del historier om mad-anmelderen Søren Frank fra folk i restaurationsmiljøet. Nogen af dem er nok rigtige. Men jeg skal passe på. Han har allerede vist, at han er en hel del mere tyndhudet end de restauratøre,r hvis business han ellers gerne smadrer i et pennestrøg.”

Har du ellers nogle skurke på tungen?

”Folk tror, jeg har en Thomas Blachman fiksering. Det har jeg overhovedet ikke. Men jeg finder det pudsigt, at de år efter år føler sig nødsaget til at fortælle i X Factor, at han fik en grammy for et Caroline Henderson album i 1996. Ikke meget at byde ind med i et popshow vel?”

Har det skadet dine personlige relationer at komme på det lidt sladdervorne EB?

”Det har det måske nok. Men hold da kæft, så var de jo ikke venner, jeg kan godt håndtere at sortere i historier til Ekstra Bladet - og så at holde resten tæt.”

Hvor går din personlige grænse for snageri?

”Den er svær. Hvis skuespillere, standuppere, popstjerner og tv-værter krukker igennem, fordi hr. og fru Hakkebøf vil vide lidt mere end, hvad pressemeddelelsen fortæller, skulle de måske blive pølsemænd eller pædagoger i stedet for? Jeg elsker god sladder. Det gør de fleste. Men jeg ved godt, hvad jeg ikke skal sladre om.”

Hvad skal du IKKE sladre om?

”Jamen, jeg sladrer aldrig om de mennesker jeg har haft til middag i fredags eller kender rigtig godt. Det giver en del begrænsninger må jeg indrømme.

Har du selv følt dig krænket over pressen/nettets snageri?

”Ofte. Specielt på nettet går det lystigt for sig. Senest, at mine drenge var blevet overfaldet, fordi deres far er en højtråbende medieklovn. Der er klart flere psykopater blandt de faste bidragsydere på Nationen!, end der er inde på redaktionen eller på Se Og Hør.”

Du har stadig en enorm folkelig appeal, hvorfor?

”Folkelighed kan du ikke købe dig til eller læse på aftenskole. Nogle gange rammer jeg de fleste, men nogen Otto Leisner bliver jeg jo nok ikke…Desværre.”

Hvem er den typiske Dan Rachlin-hater, hvad for de ud af det - og hvorfor hader de dig?

”I gamle dage var det de fyre, hvis damer gerne ville med mig hjem. De ubarberede rockjournalister i sorte læderjakker, der ikke fik fisse nok og var på støtten lidt for ofte. Og så alle dem, der ikke tåler, når nogen stikker hovedet ud af grøden. Jeg bliver dig svar skyldig. Jeg har aldrig grejet den der gedigne Dan Rachlin had, måske er det min latterlige stemme eller mit fede glade ansigt?”

Måske pisser det folk af du var så sund, happy, mainstream og lalleglad? At de troede, du var forkælet og havde det for let?

”Hvad fanden ved de om det? Kender de til mine familiære problemer? Min stramme økonomi? De perioder, hvor ingen ringer eller mailer til mig med noget som helst? Luk dog røven. Ingen ved om klovnen græder bag masken.”

Savner du at lave radio?

”Ja, det gør jeg da. Levende radio med plads til mig. Om jeg savner at sidde på Nova og plapre stationens navn og titlen på det nummer som en snotdum, uvidende fokusgruppefikseret musikchef har bestemt skal afspilles ca. hver halve time? Nej det savner jeg ikke.”

Har din formel fra Voice-dagene ikke sejret sig ihjel? Selv P4 bruger samme greb nu…?

"Jo det kan du sige. Men husk nu Morten, at Voice startede som et con amore projekt, med djs og værter, der selv kom anstigende med en pose plader de med stor lidenskab afspillede i æteren. Voice breakede nye danske artister og udenlandske hits. Vi gik forrest. I dag bestemmer musikchefen på P3 95% af den musik som afspilles på ALLE danske radioer. Det var jo for helvede ikke det, vi drømte om!"

Fortæl om processen med at lave “Venner”, din hip-hop novelty single fra 90erne?

'Venner' fra 88 var i al sin enkelthed et pr-gimmick, der virkede. Folk synger 'Dan, Dan Philip' til mig et par gange om ugen 27 år efter! Folk der hatede på os, og beskyldte os for at drive rovdrift på hip hoppen er og var komplet idioter."



Hvor går din grænse mellem det offentlige og det private?

”Den er næsten usynlig. Min familie og nærmeste venner definerer den for mig.”

Hvornår holdt du om med at købe likes på Facebook?

"Ha ha ha fuck dig! Jeg er en likehunter, og min Facebook må gerne give genlyd. Men der er flere ting, jeg aldrig har købt sex og likes på Facebook.”

Hvem vil du ikke have på din gæsteliste?

”Jeg har ganske få udvalgte personer som jeg decideret hader. En håndfuld eller to. Min tidligere chef på The Voice/NOVA kommer aldrig på min gæsteliste eller så meget som i nærheden af mig nogensinde,ever.”

Hvad gjorde dine tidligere chefer da?

”Jeg har primært på SBS haft de mest rædselsfulde, smålige og uvidende chefer. Toppet da jeg for to 1/2 år siden blev fyret pr. telefon. Det var den respekt de kunne udvise mig.”

Kommer de sociale medier til at æde de gamle medier til sidst? Om 5 år?

”Har de ikke allerede det? Jeg får min respons fra min Facebook, mine VH1-programmer og min web tv programmer på Eb.dk. De dage, hvor folk stopper mig for at komplimentere mine udtalelser på morgen eller aften tv bliver sjældnere og sjældnere.”

Du har virkelig gået til vaflerne mht. at kommentere på folks privatliv…Bendtner og Medina har ofte været i din offentlige gabestok - hvad pisser dig af ved dem?

”Har jeg? Well med hensyn til Bendtner er hans opførsel udenfor enkelte fodboldkampe så helt igennem hjernedød og tumpet. Jeg hader at se talent gå til spilde. Medina startede med at være sød, rar og omgængelig - og til at tale med. Det ændrede sig hurtigt.

Da hun i Politiken lod som om hun ikke vidste, der skulle være valg og ytrede ligegyldighed overfor demokratiet blev det for meget for mig. Hun har flere hundrede tusinder unge følgere. Når man kommer fra et land med militærdiktatur må man godt vise en smule respekt overfor vores demokrati. Anyway, jeg er videre nu!”

Hvad er funktionen / glæden for i at læse, om folk man ikke kender personligt?

”Hold nu op med det krukkeri. Vi har alle nogle personer, berømtheder vi gerne vil vide lidt ekstra om. Måske lige minus dig, men du er fanme også så underlig!”

Du er gået fra DJ til tv-vært til EB-revser…hvad er det næste trin? Standup? Politik? Oliemaleri?

”Ikke oliemaleri i hvert fald. Jeg bikser altid med nye projekter med mig selv i den absolutte hovedrolle. Vi får se.”

Hvordan vil du huskes?

”Som en mand, dreng, far, søn der ville sine omgivelser det godt, og fik folk til at danse eller grine.”

LÆS OGSÅ:
Rune RK: Her er verdens 10 bedste klubber

LÆS OGSÅ: Her er kun plads til de unge, rige og smukke

 LÆS OGSÅ: Klubikonet Jean Von Baden: Fra ravekonge til misbrugsterapeut