De giver ikke meget for teorier om menneskeskabte klimaforandringer og initiativer, der skal nedsætte CO2-udledning. Til gengæld elsker de deres terrængående biler og deres dieselolie. 

Nu har de fået et nyt talerør. Bogstavelig talt.

Rolling coal kalder en subkultur blandt amerikanske bilister det, når de udstøder tykke, sorte skyer af røg gennem specialfremstillede, skorstenslignende rør på deres pickup trucks. 

Ifølge sitet Huffington Post kan amerikanske bilister for knap 3000 kroner erhverve sig de særlige udstødningsrør samt særligt udstyr, der ’oversvømmer’ motoren med brændstof, den ikke kan forbrænde, hvilket resulterer i en sky af sod.

Rolling Coal-bevægelsen har sin egen Facebook-side med godt 15.000 følgere, der udveksler erfaringer. De bruger blandt andet betegnelsen ’Prius repellant’ om deres sorte skyer, hvilket kan oversættes til et middel mod hybridbilister.

En af disciplinerne for coal rollers går nemlig ud på at spotte hybridbiler, som de kan udspy røg på. En anden drejer sig om at finde lækre kvindelige fodgængere og indhylle dem i røg – og så dokumentere det og lægge det på nettet, naturligvis. 

Men bevægelsen er tilsyneladende mere end bar viral morskab. Ifølge en unavngiven kilde, der sælger apparaterne, der kan modificere udstødningen, og som har udtalt sig til sitet Slate.com, er der ofte tale om civil ulydighed og et budskab rettet mod formynderiet i Washington:

”Jeg møder en masse mennesker, der virkelig ikke bryder sig om Obama. Hvis han er en del af miljøbevægelsen, eller det ene eller det andet, jamen så er vi imod det. Den slags hører jeg en del af. At få en skorsten installeret på min pickup truck – det er min måde at give ham fingeren. Du vil have frisk luft og et let co2-fodaftryk? Nå men, du kan rende mig.” 

Det er ifølge Slate.com lovligt nok for de amerikanske pickup-bilister at få modificeret deres motorer, så de kan give miljøet en gang kulsort røg.