Jesper havde netop sendt mailen med billederne til sin ven, da telefonen ringede. Billederne, der skulle printes ud i 4x4 meter og hænges op på Bernstoffsminde Efterskole i Faaborg, var sort/hvide – troede han. 

”Min gode ven, som jeg havde lavet projektet for, ringede og grinte ret meget, for billederne var overhovedet ikke sort/hvide, der var en del gul og grøn i, som jeg ikke lige havde fået øje på,” fortæller Jesper Nørh Bertelsen.

LÆS OGSÅ: Rørende video: Se farveblind mand se farver for første gang

Han er 27 år, tidligere elitegymnast, iværksætter, kaospilot in spe og – hvis du ikke allerede havde gættet det - farveblind. 

Den 27-årige altmuligmand fik konstateret sin farveblindhed hos sundhedsplejersken i 3. klasse ”og fik at vide, at jeg aldrig ville blive brandmand eller pilot” – men inden da havde hans mor luret, at hendes søn opfattede farver lidt anderledes end de fleste andre.

”Da jeg gik i børnehaven lavede jeg sådan nogle farvetegninger, hvor man skulle farve felter, og jeg kom hjem med røde træer, lilla himler og græs, der var alle mulige andre farver end grønt,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: Signe Molde-Amelung: "Min mand glemte vores datter i Netto, da hun var et par dage gammel"

Når han fortæller folk, at han er farveblind – eller de opdager det, ved at han roser deres pæne, grå sofa, som viser sig at være grøn – tror de tit, at det betyder, at han slet ikke kan se farver. 

Det er ikke tilfældet; som de fleste andre farveblinde er Jesper rød/grøn-farveblind også kaldet deuteran. Det betyder, at han har problemer med at opfatte rød, grøn og alle farver, der har et element af de to nuancer. Hvis han ser en lilla og en blå kuglepen ved siden af hinanden, vil han således ofte have svært ved at se forskel, da han kan have svært ved at opfatte de røde nuancer i den lilla farve.


Foto: Colour Blind Awareness

På verdensplan er omkring 8 % af mænd farveblinde. Procentdelen stiger, jo flere kaukasiske borgere der er i befolkningen, og er således højest i Skandinavien, hvor tallet ligger på 10-11 % af alle mænd. 

LÆS OGSÅ: Kære mænd - hvor fanden er I henne?

Graden af farveblindhed varierer, da der er tale om skiftende grader af begrænset følsomhed over for rødt, grønt eller i meget sjældne tilfælde blåt lys.

De fleste er ikke komplet rød/grøn-farveblinde; mens nogle farveblinde opfatter farver næsten som flertallet af befolkningen kan de farveblinde, der er værst ramt, slet ikke opfatte røde, grønne eller blå nuancer.


Foto: Colour Blind Awareness

Kun 0,2 procent af verdens kvinder er farveblinde, hvilket skyldes, at nedarvet farveblindhed sidder på X-kromosomet, og da kvinder har to kromosomer, hvor farveblindheden skal optræde, er det sjældnere blandt kvinder. 

Mens Jesper kom gennem barndommen uden at føle sig generet over sin anderledes måde at opfatte verden på, så føler han i dag ofte frustration over sin farveblindhed.

”Jeg har startet en virksomhed, hvor jeg laver videoproduktioner og grafik, og det er et ret stort problem i min dagligdag, at jeg er farveblind. Jeg har meget med farver at gøre, og jeg skal have alting dobbelttjekket, før jeg afleverer, for jeg stoler ikke på mig selv ,” fortæller Jesper Nøhr Bertelsen.

LÆS OGSÅ: Mikkel Kessler opgiver en sidste kassekamp. "Jeg skal ikke bokse mere. Det er definitivt"

Hans farveblindhed har fået ham til at sætte spørgsmålstegn ved, om han har valgt den forkerte profession:

”Jeg overvejer, om det er video og grafik jeg skal beskæftige mig med, ikke fordi det ikke er sjovt, men fordi jeg ikke ved, om jeg kan blive rigtigt god til det,” fortæller han.


Foto: Neitz Labs

Jesper var elitegymnast på DGI’s verdenshold i flere år, og her var farveblindheden ikke et problem. Det blev den til gengæld, da han blev træner for elitegymnastikhold:

”Som træner skal jeg vælge tøj til gymnastikholdene, men jeg tør ikke gøre det selv, for jeg er bange for at købe det i en grim farve eller farver, der slet ikke passer sammen. Jeg er nødt til at have en eller anden med, der kan dobbelttjekke, om det er helt kikset, eller om det er OK,” fortæller Jesper, der altid får sin medtræner til at bekræfte, at tøjet har den farve, Jesper tror det har, før han bestiller.

Jesper fortæller, at folks uvidenhed om farveblindhed ofte er lige så stor som deres nysgerrighed, men at han aldrig får negative kommentarer:

”Der er mange der spørger, hvordan det er, og generelt er der stor nysgerrighed om det, men det er mest noget jeg griner ad, eksempelvis når jeg kalder en grøn sofa grå,”  fortæller han.


Foto: Nietz Labs

”Det er kun når jeg sidder alene og redigerer billeder eller video, at jeg er rigtig frustreret over det,” siger den 27-årige kaospilot-studerende.

Når han bliver spurgt, om han savner at kunne se farver som de fleste, ved han aldrig helt, hvad han skal svare.

”Det er ikke noget, jeg tænker over til dagligt, for jeg ved jo ikke, hvordan det er. Jeg føler, at jeg ser mange farver, men det kan godt være, det er et lidt mere mudret billede, jeg ser som farveblind,” siger han.


Foto: Øjenforeningen

LÆS OGSÅ: 11 rejser enhver rigtig mand bør tage på

LÆS OGSÅ: 9 grunde til at du skal droppe din smartphone

LÆS OGSÅ: 7 turisttyper du møder på din ferie