Det er ikke os alle sammen, der har et shakersæt stående. Endsige ved, hvordan man bruger det korrekt. Vi har heller ikke alle sammen tid eller lyst til at rejse til fjerne egne for at plukke edelweiss eller pandagræs. For flere af os skal nytårsforberedelserne helst kunne overstås med en tur i Føtex.

Men det betyder jo ikke, at vi har lyst til at drikke de samme gamle drinks år ud og år ind. Den smager jo fint nok, den gin og den tonic. Og i kombination slår de to aldrig fejl. Alligevel ville det være meget rart, hvis vi i år både kunne overraske os selv og vores gæster med en utraditionel cocktail, der bare ikke er alt for svær at lave eller købe ind til.

Derfor har vi bedt tre af Københavns bedste bartendere om at komponere alternative versioner af nogle af de simpleste og mest cocktails på kortet, efter eget valg. Resultatet er de følgende ni cocktail-variationer, der har en lav sværhedsgrad til fælles.

Stone Wall, mixet og fotograferet af Jonas Brandenborg Andersen, MASH Penthouse

Jonas Brandenborg Andersen arbejder som barchef på MASH Penthouse i Tivoli Hotel. Han vandt tidligere i år Diageo World Class Bartender of the Year Nordic-finalen om at blive Nordens bedste bartender, hvorefter han gik videre til Diageo World Class-verdensmesterskaberne i Miami, hvor han blev nummer fem. Her er hans forslag:

Stone Wall - twist på en Dark & Stormy med inspiration fra 1600-tallet

Det skal der i:

- 50 ml Kraftig Mørk Rom (fx Gosling’s Black Seal, Myers's Rum Original Dark )
- 60 ml tør æblecider (Netto har den fra Løgismose)
- 60 ml Ginger beer 
- 3 Limebåde

Sådan gør du:

Pres limebåde ned i et højt glas. Tilføj rom, cider, ginger beer og isterninger og rør rundt med rørepind eller barske.

Botany and Tonic - en let twisted gin og tonic med inspiration i urtehaverne

Det skal der i:

- 40 ml gin (Martin Miller's Westbourne Strength  gør det rigtig godt med sine friske grønne noter)
- 120 ml tonic
- 5 basilikumsblade
- 1 stang lakridsrod

Sådan gør du:

Læg et par basilikumsblade i bunden af et lille vandglas, og hæld isterninger, gin og tonic over. Rør rundt med en barske eller rørepind. Læg en lakridsrod ned i, og pynt med et de sidste af basilikumsbladene.

Warming Spritzer - en lidt fyldigere Aperol Spritz

Det skal der i:

- 60 ml Aperol med kaffebønneudtræk (smid omkring en spsk. hele kaffebønner i 1 flaske Aperol og lad stå 2 timer inden brug)
- 60 ml sød vermouth (Martini Rosso er et udmærket valg)
- 60 ml danskvand
- 2 appelsinskiver
- 1 kanelstang

Sådan gør du:

Læg en appelsinskive i bunden af et hvidvinsglas, og fyld det med isterninger. Tilføj Aperol, vermouth og Danskvand og rør rundt med en barske eller rørepind. Læg en appelsinskive på toppen sammen med en lille kanelstang.

 

Warming Spritzer. Mixet og fotograferet af Jonad Brandenborg Andersen, MASH Penthouse

LÆS OGSÅ: Vermouth-renæssancen: Den støvede aperitif er på vej ud af mormors skab

Humberto Marquez driver sin egen cocktailbar, Curfew, på Stenosgade, Vesterbro. Her har han twistet tre klassikere for os:

Dark & Stormy, Twisted

Det skal der i:

- 5 cl mørk rom, for eksempel Gosling’s (se ovenfor)
- 3 cl abrikoslikør (de fleste spiritusforhandlere har den)
- 3 cl limesaft, presset

Sådan gør du:

Hæld ingredienserne sammen i et highballglas. Top op med ginger beer fra fx Fever Tree. Omrør.

White Russian, Twisted

Det skal der i:

- 5 cl Vodka, fx Ketel One 
- 3 cl Kahlua
- 1,5 cl salty lakridssirup by Johan Bulow 

Sådan gør du:

Omrør ingredienserne grundigt med is i et lowballglass. Hæld forsigtigt en lille smule piskefløde på toppen, så det ikke blandes med resten af ingredienserne, men lægger et flot hvidt ”låg” på toppen.

Caipirinha, Twisted

Det skal der i:

- 6 cl cachaca (brasiliansk sukkerrørsspiritus, en kusine af rommen)
- 1 limefrugt, skåret i små stykker
- 2 cl ufiltreret æblejuice eller frisk æblejuice, hvis du ejer en juicepresse.
- 2 cl ahornsirup

Sådan gør du:

Mas limestykkerne med siruppen med en støder i bunden af et lowballglas. Tilsæt resten af ingredienserne. Fyld med knust is, omrør, og servér med et lille sugerør.

Ted Dako er tidligere barchef på Bar 25 og i dag medejer af We Got Spirit, der udvikler cocktailopskrifter, laver catering og afholder bartendertræning. Han vandt i år Dansk Bartender Laugs mesterskaber i Klassisk Cocktail. Her foreslår han tre alternativer til de gamle travere:

Ekstra spektakulær Dark ’n’ Stormy

Det skal der i:

- ½ saften af en halv lime
- Ginger beer
- Mørk rom, helst Gosling’s Black Seal, men andre rigtigt mørke romtyper kan også give den samme effekt, se nedenunder.

Sådan gør du:

Fyld et highballglass med is, limesaft og ginger beer i 3/4 af glasset. Hæld forsigtigt rommen over, så den danner et sort lag, der gradvist vil integrere med ginger beer’en med en tequila sunrise-agtig visuel effekt.

Nordic Mule – en nordisk Moscow Mule

Det skal der i:

- 5 cl Rød Aalborg
- 1,5 cl hyldeblomstlikør
- 1,5 cl limesaft
- Ginger beer

Sådan gør du:

Kom isterninger i bunden af et glas, og hæld Rød Aalborg og hyldeblomstlikør over. Top op med ginger beer, og pynt med tyndtskåret agurk og duske af dild.

In Love with the Cacao - White Russian med et twist

Det skal der i:

- 3 cl hvid rom
- 3cl creme de cacao 
- Piskefløde

Sådan gør du:

Mange ved ikke, at White Russians skal laves med en lille smule fløde og ikke masser af mælk. Hæld rom og kakaocreme sammen over isterninger. Hæld fløden forsigtigt ud oven på spiritussen, så den skaber et fint, hvidt lag. Garnér med en Kinder Maxi-bar (jo!).

 

Botany & Tonic mixet og fotograferet af Jonas Brandenborg Andersen, MASH Penthouse

LÆS OGSÅ: Nørrebro får sin helt egen øl

LÆS OGSÅ: Bartenderne blåstempler: 5 gode flasker spiritus under 150 kroner stykket