Hvad ved bønder om agurkesalat? Sikkert ikke nær så meget, som byens bartendere ved om drikkevarer. For hvor en bartenders job tidligere bestod i at være i besiddelse af en kapselåbner, er arbejdet nu blevet mere og mere krævende i takt med, at den generelle interesse for cocktails og specialøl er steget.

Derfor kræver bedre barer naturligvis sin bartender. Men hvor går disse drinks-connaisseurs selv hen, når de skal ud og have fugtet ganen? Vi har spurgt nogle af landets bedste barchefer, hvor de går i byen.

Jonas Skovhus, barchef på Salon 39.

”Det vigtigste for mig er, at der er hyggeligt. Og servicen skal være ordentlig. Jeg står selv i baren på arbejde og leverer service, så når jeg er ude, vil jeg have, at der er nogle, der tager sig af mig. Fx skal der være bordservering, men jeg sidder næsten altid i baren og kommer meget på Barking Dog. Det er uden tvivl den bedste bar i byen. Det er et lille, hyggeligt sted med mexicansk inspiration, hvor de er gode til ikke at lukke for mange ind, så der aldrig er proppet. Når jeg er ude, drikker jeg helst noget fra cocktailkortet, jeg ikke har prøvet før og ikke kender, men vender tit tilbage til en gin & tonic. Ginen kan være Beefeater, Sipsmith eller Geranium. Tonicvanden kan være Fever-tree. 3-4 cl gin til 13 cl tonicvand. Og det er uden agurk og pepper.”

LÆS OGSÅ: Her er byens bedste fritter

Colin Edie, barchef på Lidkoeb

”Der er mange, der tror, at man skal være specielt pænt klædt på,for at kunne drikke af et cocktailglas, men sådan synes jeg ikke, det behøver at være. Tværtimod synes jeg bedst om de barer, der er afslappede og ikke prøver at være smarte. Ruby og Duck and Cover er gode bud. Sent på aftenen, det vil sige efter klokken tre, kommer jeg på La Fontaine. Når jeg skal vælge et sted at gå i byen, er atmosfæren det vigtigste for mig. Det vil sige, at der er god musik og liv, men ikke så meget, at man ikke kan tale henover. Jeg vil også hellere have, at menukortet ikke er for stort, men i stedet er lille og specielt. Min favoritdrink er en Manhattan: 4 cl Rittenhouse rye whisky, 2 cl Chochi Storicio vermouth og to stænk Angostura bitter.”

Hasse Bank Johansen, barchef på St. Pauls Apothek.

”Jeg tager på studierejser til europæiske hovedstæder for at finde inspiration til produkter, procedurer og præsentationer. I London fandt jeg fx den japanske citrusfrugt yuzu, der har en helt vild smag. Jeg bruger 8 cl saft til 5 liter akaciehonningsirup, og det kan ændre alt i en bee’s knees. I Aarhus går jeg i byen på Fritidshjemmet, der er en pub på Jægergårdsgade eller Shen Mao, hvor man kan spille bordtennis. Jeg drikker tequila og øl. Så er der en til at smage og dufte til og en til at skylle efter med. Øllen skal bare være alt andet end Tuborg og Carlsberg, gerne en IPA, tequilaen en Calle 23.”

LÆS OGSÅ: 20 ting du skal opleve i Inde København

Lisa Bjerge Krogholt, barchef på Brass Monkey

”Når jeg til dagligt arbejder midt i en fest, synes jeg, det er dejligt at slappe af, når jeg en sjælden gang er i byen uden at være på arbejde. Derfor ender jeg oftest på enten McKluuds eller Skammekrogen, som er et par hyggelige bodegaer. Mine stamværtshuse. Der får jeg en Tuborg Classic. Jeg ved egentligt ikke hvorfor, det er min favorit, men for mig symboliserer den afslapning. Jeg er en flaske-pige, for der er noget helt specielt ved at drikke af flasken. Jeg bilder mig også ind, at det smager bedre. Hvis jeg endelig er ude efter en cocktail, tager jeg på Salon 39 og får en Whisky Sour: 6 cl burbon, 3 cl friskpresset citron, 2 cl sukkersirup, 2 stænk bitter og 2 cl æggehvide.”

LÆS OGSÅ: Kend dine cocktailklassikere

Gobo Hansen, barchef på Ruby

”Jeg kan godt lide at gå i byen alene. Så sætter jeg mig i baren med et Euroman, snakker med folk eller også kigger jeg bare. Det er vigtigt, at bartenderen har overskud til at være til stede og give god service, så især de, der er alene i byen, føler sig velkomne. Hvis jeg er i byen med venner, kommer vi tit på Lidkoeb, hvor stemningen er livlig med moden, selv mandag – onsdag. Det er som at være til en stor privatfest. De har to etager med båse, og øverst ligger whiskybaren, som jeg er glad for. Der er pejs, man får anvist plads, hvis der er, og de ryster ikke cocktails, fordi det larmer for meget. Det er rart. Jeg drikker Longrow whisky. Dens røg, sødme og alkoholindhold balancerer rigtigt godt. Det skal være uden is, for når det smelter, ødelægger det smagen. Det er også derfor, jeg drikker den lyseste øl til, de har. Hvis øllen smager af for meget, ville det ændre på whiskyens smag.”

LÆS OGSÅ: Her spiser stjernekokkene junkfood

LÆS OGSÅ: Det drikker bryggeren

LÆS OGSÅ: Københavns 10 bedste caféer