Kvinden bag bardisken forstår slet ikke, hvad gæsten foran hende siger.

“Er det her den CO2-neutrale drink?” spørger han igen og peger på en grøn cocktail, som en kvinde til højre for ham står og drikker. På Facebook-begivenheden for festen på Monastic ved Hauser Plads står der nemlig listet under barpriserne, at man kan købe en klimavenlig drink til 50 kroner. Tilsyneladende er den grønne drik dog sværere at opspore på natklubben end en vælger fra blå blok.

Bartenderen kigger uforstående på gæsten og svarer, at der er vodka i. Han ender med at købe to flaskeøl i stedet.

Netop i aften spiller barudvalget dog næppe en stor rolle for de fremmødte københavnere. Festen på Monastic bliver nemlig afholdt til ære for, at Alternativet for første gang er repræsenteret ved kommunal- og regionsvalget. Og skal man tro de danske mediers talrige analyser, bliver der nok at fejre, når resultaterne vælter ind i løbet af natten.

Medierne dukkede op i hobetal til Alternatives omdiskuterede valgfest på homobaren Monastic. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

Alles øjne hviler på Alternativet i aften. Samtlige større, danske medier vandrer rundt i Monastics kryptiske gange med mikrofoner, videokameraer og diktafoner. Der følger en konstant horde af mediefolk i hælene på Elbæk og Grünfeld, hvor end de bevæger sig, og ved talerstolen i et af klubbens bagerste lokaler står mikrofoner fra alt fra Ekstra Bladet til DR klar til at optage hver en stavelse af partilederens og spidskandidatens taler.

Da Niko Grünfeld træder op på talerstolen foran det mandshøje, grønne Å i baggrunden, kan han da heller ikke lade være at indlede med at kommentere på fremmødet.

“Her i aften er det den samme følelse, jeg havde, da vi lancerede Alternativet på Christiansborg den 27. november 2013. Det, der er den helt store forskel, er, at her er mennesker - og så er der rigtig mange journalister. For fire år siden var der én tv-kanal, og de stillede ingen spørgsmål.”

“Jeg har godt kunnet adskille politikken og festerne”
Alternativets forventede sejr er dog ikke den eneste grund til, at alle er her i aften.

På Monastic, hvor festen bliver afholdt, har de hvidmalede murstensvægge været vidne til mange begivenheder, der ikke er offentlighedens øjne forundt. Klubben er kendt for at have både sexgynger og et ‘darkroom’, og den er da også placeret i kælderetagen, så nysgerrige, forbipasserende københavnere ikke får deres to go-kaffe galt i halsen ved synet af gæsternes aktiviteter. Faktisk befinder vi os så langt væk fra lands lov, at der ikke er nogen netforbindelse til at sende live fra valgfesten. De fremmødte tv-stationer har derfor set sig nødsaget til at lade tykke, sorte ledninger slange sig gennem klubbens kryptiske gange og tilbage op til civilisationen.

I dag er sexgynger og ‘dark rooms’ dog skiftet ud med grønne pompon’er og skilte med teksten “100% økologi”. Alligevel har Monastic været genstand for en del debat i forbindelse med kommunalvalget. Nogle ville måske også mene, at valget af placeringen for Alternativets valgfest landede en smule uheldigt oven på intern kritik af partiets festkultur og opfordringer til at indsende ‘dick pics’ - der trods alt havde et kreativt formål, da partiet ville opsætte en collage med de mandlige medlemmers kønsorganer.

Nogle vælgere tager lettere end andre på den omtalte 'peniscollage'-sag, der har rullet i medierne op til valget. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

Sagerne lader dog ikke til at have vakt røre blandt flere af de fremmødte i aften. I et hjørne står en kvinde med akvarelfarver og en pensel og maler en lilla penis på vælgeren Rasmus Andersens underarm. Da de bliver spurgt ind til aktiviteten, erkender de, at det måske ikke er så passende netop i aften - “tingene taget i betragtning”. De såkaldte ‘møgsager’, der har omgivet Alternativet i den seneste tid, har dog ikke haft indflydelse på hans stemmeseddel, fortæller Rasmus Andersen.

“Mit forhold til dansk politik er, at der skal rigtig meget til, at det kører af skinnerne. I Alternativet er kernen sikret. De forskellige sager, der har kørt i medierne, har overhovedet ikke haft indflydelse på, hvordan jeg stemmer.”

Den samme holdning går igen hos flere af de fremmødte vælgere. Ved baren står Ditte Bak, og Alternativets medieomtalte ‘festkultur’ har heller ikke skræmt hende væk fra at stemme på liste Å.

“Det har ikke haft nogen indflydelse. Jeg har tænkt, at det var super uheldigt og dumt, men jeg har godt kunnet adskille politiken og de ting, der er sket, når der er blevet holdt fester.”

Det er dog ikke alle Alternativets tilhængere, der tager lige let på partiets mindre heldige omtale i forbindelse med fester og collager. Et døgns tid før valgstederne åbnede tirsdag morgen, meldte gruppeformand René Gade ud, at han opfordrede sine partikollegaer på Christiansborg til at holde sig fra valgfesten på grund af lokationen.

"Det er seriøst, det vi står for, og vi skal også være seriøse i den måde, vi udlever vores egne liv på," siger formand for Alternatives lokalforening på Østerbro, Michael Frost. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

Og han er tilsyneladende ikke alene om dén holdning. I en sofa tæt på Monastics indgang sidder Michael Frost, som er formand for Alternativets lokalforening på Østerbro, alene og drikker en øl. Han fortæller, at han er kommet for at støtte op om kandidaterne - men at han helst så, at Alternativet havde været sagerne i medierne foruden.

“Det er selvfølgelig kedeligt, at Alternativet udstiller sig som et parti, der måske ikke er helt seriøst omkring de ting, det står for. Den drøm og længsel, vi har efter forandringer i verden, skal selvfølgelig også komme til udtryk i den måde, vi hver især udlever vores eget liv. Så det nytter ikke noget, at vi laver pik og patter. Det er seriøst, det vi står for, og vi skal også være seriøse i den måde, vi udlever vores egne liv på.”

Da partileder Uffe Elbæk kort før Niko Grünfeld træder op på talerstolen, lægger han heller ikke skjul på sin ærgrelse over mediebilledet i den seneste tid.

“Medierne har været fyldt med historier, jeg godt kunne have været foruden. I har givetvis allesammen set min Facebook-opdatering fra i går aftes, hvor jeg sagde, at vi er et uperfekt parti fyldt med uperfekte mennesker, som laver større og mindre fejl. De store fejl skal have konsekvenser, men alle sammen skal vi lære af. Det kan få indflydelse på resultatet i dag, det ved vi jo.”

Med et glimt i øjet tilføjer han:

“På den anden side ved vi slet ikke, hvad resultatet vil blive.”

Partileder Uffe Elbæk kommenterede fra talerstolen de mange 'møgsager', der har omgivet Alternativet i de seneste uger. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

"Jeg har en god fornemmelse i maven"
Der er dog ikke lagt skjul på, at der er lagt op til fest på Monastic i aften. Klubbens faste DJ begynder straks efter talerne at spille de største hits fra de sidste fire årtier, og pladsen foran talerstolen, hvor medierne kort forinden stod sammenpresset skulder mod skulder, bliver hurtigt forvandlet til et dansegulv.

Skal man tro mediernes prognoser, er der også nok at fejre for partiet i aften. Da Alternativet for et års tid siden sad inde på Christiansborg og skulle gøre sig ambitiøse drømme om, hvor mange kommuner, de kunne finde kandidater til, stilede de efter 60. Tirsdag kunne danskerne sætte kryds ved over 360 Alternativet-kandidater fordelt på 83 kommuner, og i København er op mod 10% af stemmerne spået til at gå til det grønne parti. I tiden op til kommunalvalget har der desuden været snak om, at Alternativet godt kunne gå hen og snuppe en borgmesterpost fra et af de øvrige partier i Københavns Kommune. Der er hvisken i krogene om en sejr på størrelse med Folketingsvalget i 2015, hvor en befippet Uffe Elbæk stod foran rullende kameraer og knapt kunne få et ord ud af bar begejstring.

Niko Grünfeld er dog noget mere afdæmpet omkring det forestående valg og udsigten til en eventuel borgmesterpost, da vi tyve minutter før, valgstederne lukker, fanger ham inde på Monastic.

"Om det lykkes, det ved jeg ikke. Jeg håber og tror det," siger spidskandidat for Alternativet i København, Niko Grünfeld, om den omtalte borgmesterpost. Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann

“Hvis det skulle lykkes at få en borgmesterpost, så ville vi være ovenud stolte. Det er jo et talerør for, hvordan vi gerne vil have, at byen udvikler sig på et bestemt område. Om det lykkes, det ved jeg ikke. Jeg håber og tror det. Jeg er afventende, men har en god fornemmelse i maven.”

“Vi har ført en fantastisk valgkamp - også når det har været op ad bakke”
Resultatet viste sig at blive en hel del bedre, end nogen turde håbe på. Natten til onsdag kunne Alternativet i København ånde lettet op, da samtlige stemmesedler i kommunen var blevet talt op. Partiet toppede de fleste prognoser og løb fra valget med 10,5% af københavnernes stemmer og vandt seks mandater i borgerrepræsentationen. Og i et nederlag til Dansk Folkeparti er også den omtalte borgmesterpost i hus for Niko Grünfeld, som fremover skal sidde som kultur- og fritidsborgmester i København.

Trods intern kaos i indsejlingen til partiets første kommunalvalg nogensinde, formåede Alternativet at etablere sig stabilt i de danske kommuner. Og der var også tydeligt glæde at spore i Uffe Elbæks statusopdatering på Facebook klokken tre i nat.

“For fire år siden var Alternativet bare en idé, nu er vi repræsenteret på tværs af landet - i både små og store kommuner. Det er altså noget helt nyt og særligt for os i Alternativet. Men det er kun lykkes takket være en utrættelig indsats fra alle kandidater, tillidsvalgte og frivillige i hele landet, som med mod, viljestyrke og kreativitet - og med sparring fra vores dygtige landssekretariat - har ført en fantastisk valgkamp. Også når det har været op ad bakke.”

Og ‘op ad bakke’ er utvivlsomt en passende beskrivelse til den seneste tid for det grønne parti med de klimavenlige drinks (eller i hvert fald ambitionerne om dem). Alligevel viser resultaterne dagen derpå, at partiet som forudsagt af flere analytikere væltet ind i de danske kommuner. Særligt i København kunne partiet med god samvittighed fortsætte festen til langt ud på natten - næsten som spået af en selvsikker Niko Grünfeld kort tid før, de sidste krydser blev sat.

“De her sager repræsenterer ikke hele Alternativet, og det er ikke kun de seneste 24 timer, man skal vurdere noget på, men gennem en længere periode. Det tror jeg godt, vores vælgere kan gennemskue.”

LÆS OGSÅ: Naser Khader: ”Jeg erkender, at mailen ikke får topkarakter"

LÆS OGSÅ: Euromans chefredaktør: Naser Khader, Marcus Knuth og Martin Henriksen bør undskylde

LÆS OGSÅ: Fadølspartiet