Aperitif
Tjeneren skal jo spørge – de er jo også en slags sælgere. Et glas champagne er svært at sige nej til, men vær forberedt på, at regningen accelererer med 300-400 kr. Det er lidt som startgebyret i en taxa – det koster, før man er kommet ud af stedet.

LÆS OGSÅ: Det skal alle mænd kunne: Smage på vin på restauranten

Smag på vinen
Når tjeneren skænker en smule i dit glas, drejer det sig strengt taget ikke om, hvorvidt du kan lide vinen (men kun en hårdkogt vintjener vil insistere på at sælge en vin, gæsten ikke bryder sig om). Gæsten skal godkende, at vinen ikke er fejlbehæftet, det kan fx være ’prop’, oxidering eller andet, der præger smag og duft. De fleste almindelige forbrugere drikker dog masser af vin, der har prop i større eller mindre grad, i den tro, at sådan skal vinen smage. Skal man være helt sikker i sin sag, kræver det en vis vinkundskab.

Det enorme vinkort
De mener det godt, men selv den mest vinkyndige kan blive slået ud af et telefonbogstykt vinkort. Hovedreglen er dog, at den slags vinkort følges af vintjenere, der kan deres metier.

LÆS OGSÅ: 7 coctailtendenser: Sådan drikker vi i 2015 

Naturvin
Hvis naturvin ligger uden for ens kompetencer, kan man virkelig være på den. Den naturvinselskende sommelier er typisk en ildsjæl (med tatoveringer og hipsterskæg), men vær forberedt på, at din og hans smag kan ligge meget langt fra hinanden. Naturvin kan smage radikalt anderledes (til den dårlige side), end hvad man som traditionel vindrikker er vant til, og den gode vintjener bør give dig lov til at fortryde, selv om vinen ret beset ikke er fejlbehæftet.

LÆS OGSÅ: Restaurantgæster, her er jeres uvaner

Vinmenu
Oplagt især til større menuer, der spænder vidt, men det kan være en kostbar fornøjelse, hvor man betaler dyrt for småsjatter. Omvendt kan man også ende med alt for meget og alt for forskellig vin. To mennesker kan typisk komme ret langt i a la carte-kortet for den pris, der skal lægges for to vinmenuer. Hvis ikke tjeneren kan finde en enkelt flaske (evt. suppleret med enkelte glas), der kan matche selve menuen, så bør han læse videre. Det samme bør tjenere, der insisterer på vinmenuen, selv om gæsten helst vil gå a la carte.

Bliv ven med os på Facebook

En dårlig tjener?
Uvidende vintjenere findes skam i rigt mål. Der er kun ét råd: Gå aldrig tilbage til en fuser. Men når man nu har taget plads og kigger usikkert på vinkortet, er svaret stort set altid: champagne. Tunge vinterretter er måske ikke den mest ideelle champagneledsager, men ellers er der ikke ret mange serveringer, hvor champagne ikke passer til. Og taler vi det lette, lyse, nynordiske køkken, sidder champagne ofte lige i skabet.

LÆS OGSÅ: Dansk par har foretaget vin-svindel for millioner

LÆS OGSÅ: Naturvin: hip eller hippie

LÆS OGSÅ: 3 restaurationsansatte: gæster, her er jeres værste uvaner