Mange danskere glæder sig nok i disse påskedage over ikke at behøve at stemple ind på kontoret. Men faktisk synes vi danskere slet ikke, det er så slemt at gå på arbejde. Tværtimod er vi nogle af de europæere, der er allermest tilfredse med den tid, vi tilbringer på vores arbejdspladser.

Selve ordet arbejdsglæde er ikke engang i gængs brug uden for Norden. Og det siger noget om den indstilling, danskere har til deres arbejdsliv, mener Alexander Kjerulf, der har studeret arbejdsforhold og arbejdsglæde igennem mange år. 

”Ordet afspejler, at vi i Danmark har en fundamental forventning om at have det godt på vores job,” siger Alexander Kjerulf, der har stiftet konsulentvirksomheden Arbejdsglæde nu og forfattet flere bøger om emnet. 

Han udgiver nu en af dem i USA under titlen 'Happy Hour is 9 to 5. How to love your job, live your life, and kick butt at work' en bog, der sætter fokus på fem punkter, hvor de amerikanske arbejdsgivere kunne lære noget af det danske system. Og bogen har allerede fået en del omtale.

Alexander Kjerulf har som foredragsholder besøgt en række amerikanske virksomheder, og han mener, at amerikanerne har travlt med at få forbedret deres arbejdskultur. 

”De lider, derovre. De knokler sig selv halvt ihjel. De går ned med stress til højre og venstre. Men mest af alt, så accepterer de det som fuldstændig normalt. Som amerikaner forventer man nærmest at hade sit arbejde,” siger Alexander Kjerulf.

Han henviser til en nylig Gallupundersøgelse, der viser, at 18 procent af amerikanerne er uden engagement i deres arbejde. Det samme tal for danskere er 10 procent, et blandt mange tal, der peger på, at danskerne er blandt Europas mest tilfredse på arbejdspladsen. 

Og det er ikke bare skidt for de ansatte, men også for arbejdsgiverne, for utilfredsheden og manglen på engagement kan måles på arbejdsindsatsen. 

”Forskningen viser, at glade arbejdere yder langt mere på arbejdspladsen,” siger Alexander Kjerulf.

Men hvorfor er danskerne så glade for deres arbejde sammenlignet med amerikanerne? Her er de fem punkter, som Alexander Kjerulf fremhæver:

  • Både medarbejdere og arbejdsgivere i Danmark har fokus på, at det skal være interessant og berigende at gå på arbejde.

  • Danske arbejdspladser er mere inddragende og demokratiske end deres amerikanske modstykker, hvor kæft, trit og retning er den fremherskende ledelsesmodel.

  • Der er en længere tradition for kurser og kompetenceudvikling på danske arbejdspladser. Hvilket giver en større arbejdsmæssig tilfredsstillelse og en fornemmelse af at bidrage til de resultater, som arbejdspladsen opnår.
  • Danskerne har et system med udbredt arbejdsløshedsunderstøttelse at falde tilbage på, mens amerikanerne stort set intet har i den retning. Det fører til, at danskerne er langt mere risikovillige i et dårligt job. ”Danskerne er mindre villige til at finde sig i dårlig behandling. Så smutter vi jo bare og finder noget andet. Amerikanske medarbejdere tænker i højere grad, at sådan er det bare,” siger Alexander Kjerulf.
  • Danskerne er meget bedre til kun at arbejde den tid, de er kontraktligt forpligtet til, mens amerikanerne har en arbejdskultur, hvor overarbejde er fuldstændig normalt. Amerikanerne arbejder 1790 timer om året, mens danskerne kun arbejder 1540 timer i gennemsnit. Og det giver ifølge Alexander Kjerulf danskerne en bedre livskvalitet og færre tilfælde af stress.

Omvendt har den danske produktivitet været kritiseret herhjemme, blandt andet af den nuværende regering, der i 2012 nedsatte en produktivitetskommissionen, der havde til opgave at undersøge, hvorfor den danske produktivitet stod næsten stille.

Men Alexander Kjerulf mener ikke, at det er os, der har noget at lære af de amerikanske arbejdere, der ifølge målinger er nogle af verdens mest produktive.

”Der er intet i vejen med den danske produktivitet. Der har været meget larm omkring den danske produktivitet, da der blev nedsat en produktivitetskommission. Men der er kun blevet lagt vægt på væksten i den danske produktivitet. Det vil sige: Vores produktivitet er ikke forøget så meget som i lande, vi normalt sammenligner os med, men kigger man på produktiviteten i absolutte tal, så ligger vi stadig ret pænt,” siger han.

Tværtimod mener Alexander Kjerulf, at de amerikanske arbejdsgivere har et økonomisk incitament til at forbedre arbejdsvilkårene, for glade medarbejdere er mere effektive.

”Tallene viser, at tilfredse ansatte er mere produktive per arbejdstime. Til gengæld betaler overarbejde sig ikke,”, siger Alexander Kjerulf. Han henviser til forskning, der siger, at det optimale antal arbejdstimer for på en uge er 35:

”Derudover begynder kreativiteten og produktiviteten at falde. En skribent skriver ikke dobbelt så mange linjer på 70 timer som på 35. Og en computerprogrammør er mere tilbøjelig til at lave fejl, i de timer, der ligger ud over de anbefalede 35.”

Men kan man godt uden videre sammenligne to så forskellige lande som Danmark og USA?

”Det synes jeg. Det er ikke for at opstille Danmark som et paradis. Det er ikke fordi alle arbejdspladser er gode herhjemme, eller at alt er et helvede i USA. Det er et paradoks, at nogle af verdens bedste arbejdspladser, e-handelfirmaet Zappos eller IT-giganten Google for eksempel, ligger i USA. Amerikanerne kan nogle helt vildt fede ting, men den brede masse af amerikanske arbejdspladser er ikke særlig god.”