Nu er de der igen. Anklagerne om, at fotografen Terry Richardson har udnyttet sin position som magtfuld personage i mediebranchen til at forsøge at aftvinge en ung kvindelig model en seksuel ydelse. 

Anklagen kommer fra modellen Emma Appleton, der søndag aften amerikansk tid tweetede, hvad der angivelig var en besked fra fotografen, hvori han tilbyder hende en fotoserie for modemagasinet Vogue, hvis han må ”kneppe hende”. Modellen har senere fjernet tweetet, men udtaler til Buzzfeed, at hun står ved indholdet i det.  


Billede af modellen Emma Appleton fra hendes egen Instagram-profil

Terry Richardson har skabt sig et navn på at operere i krydsfeltet mellem kunst og pornografi. Han er en mand, der har fotograferet en lang række af verdens største berømtheder fra Obama (dog med tøjet på) til Beyonce og tjener sine penge på at lave reklamer for store mærker som skodesigneren Jimmy Choo og dækproducenten Pirelli. 


Hårdt arbejde, men nogen må gøre det. Richardson skyder Pirelli-kalender i 2009.

Han er manden, der har instrueret Miley Cyrus’ Wrecking Ball-video og dermed været med til at forvandle den tidligere barnestjerne til udtalt sexobjekt. 

Og så er hans fotografier coffee table-materiale for et ikke-snerpet kultur-hipster segment.

Manden med de karakteristiske briller, mange tatoveringer og varemærke-truckerskæg er en kultfigur inden for modefotografiet, der elsker hans evne til at opnå et afklædt og provokerende udtryk.


Richardson og modellen Eniko Mihalik hygger sig efter Pirelli-kalender-optagelser.

Men gang på gang løber ’Uncle Terry’, som fotografen ynder at kalde sig, også ind i anklager fra tidligere kvindelige modeller, der beskylder ham for at manipulere dem til seksuelle ydelser under en skydning. Terry Richardson er kendt for hyppigt selv at smide tøjet, når han fotograferer, for at få modellerne til at slappe mere af, siger han. 

Men blandt andre modellerne Jamie PeckCharlotte Waters og danske Rie Rasmussen har beskyldt ham for at gå for langt, for eksempel ved at forsøge at overtale dem til at røre ved ham eller give ham et blowjob.

Det vanskelige er selvfølgelig at sige, hvor grænsen går for manipulation og frivillig medvirken i den slags tilfælde, også fordi anklagerne oftest kommer, efter billederne er taget, uden at modellerne har forladt skydningen.

Nogle modeller har forsvaret Richardson og hans praksis og sagt, at hans modeller poserer obskønt, fordi de har lyst til det.

Men andre har beskyldt Richardson for at udnytte sin position og forsøge at gøre dem livet surt i modelbranchen, hvis de forholder sig kritisk til hans metoder. For eksempel Rie Rasmussen der fortæller, at Richardson, efter at hun en gang bebrejdede ham hans metoder til en fest, var udvandret, hvorefter han havde ringet til hendes agent og brokket sig over, at hun havde fornærmet ham foran hans kunder. 

Terry Richardson har altid afvist at skulle have krænket nogle af sine modeller og kaldt anklagerne for en ”heksejagt”. I forhold til den seneste beskyldning om den udpenslet seksuelle besked sendt til Emma Appleton udtaler en repræsentant for Richardson til Buzzfeed, at der ”tydeligvis er tale om forfalskning”.

En talsperson for Vogue har fortalt samme website, at modemagasinet ikke har nogen planer om at samarbejde med Terry Richardson i fremtiden.